Skip to main content
BlogpostsZakelijk bloggen

Meepraten over het EK? Dit zijn de 10 mooiste voetbaltermen

By juni 18, 2019juni 22nd, 2021No Comments

Meepraten over het EK? Dit zijn de 10 mooiste voetbaltermen

Meepraten over het EK? Dit zijn de 10 mooiste voetbaltermen

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Kris

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Kris

Ik geef het maar alvast toe: ik weet niet zoveel van voetbal. Dit lijstje met mooiste voetbaltermen is dus net zozeer voor mijzelf als voor jou geschreven. Want wil jij ook wel eens mee kunnen praten, inclusief voetbalvocabulaire? Dan geven we je hierbij alvast de tien allermooiste voetbaltermen. Met uitleg, wel zo handig.

Wanneer je als niet-fervent voetbalfan een keer een voetbalwedstrijd kijkt, bijvoorbeeld als Nederland speelt in een EK of WK, dan is het commentaar soms maar moeilijk te volgen. Voetbaltermen als corner, penalty en de zestienmeter kennen we allemaal wel, maar weet jij ook wat postbodevoetbal is? En wie er bedoeld worden met de patatgeneratie?

Voetbal heeft zijn eigen taaltje. En juist dat maakt de Oranjegekte (mooie voetbalterm #1!) zo leuk voor taalliefhebbers. De mooie woorden en gekke termen liggen voor het oprapen. Maar wat betekenen ze? Dit zijn de mooiste voetbaltermen op een rijtje:

1. Tiki-taka

‘Barcelona maakt heerlijke tiki-taka-goal tegen Sevilla’

Tiki-wat? Tiki-taka! Een Spaanse voetbalterm over een spelvorm waarbij de bal op een snelle en aanvallende manier wordt rondgespeeld. Veel passes over een korte afstand dus, waardoor het geluid ‘tik, tik, tik’ ontstaat. FC Barcelona staat bekend om deze tactiek. Het hoogtepunt van het tiki-taka-voetbal was in 2010, toen de club tegen aartsrivaal Real Madrid een aanval uitvoerde met 21 balcontacten binnen één minuut.

2. Brilstand

‘Koeman blij met brilstand

Dit heeft niets te maken met de stand waarop je je wc-bril achterlaat na het plassen, maar geeft aan dat er nog niet gescoord is in een wedstrijd. Het staat 0-0. Zie je het brilletje?

3. De bus parkeren

‘De Boer: kleine clubs zouden vaker de bus moeten parkeren

En dan heeft De Boer het niet over de spelersbus, maar over zo defensief mogelijk spelen en geen ruimte weggeven voor je eigen doel. Krijg je geen goal tegen, dan kun je ook niet verliezen. Aangezien deze speelstijl niet zo aantrekkelijk is om naar te kijken en je er zeker geen vrienden mee maakt, heeft deze term een negatieve bijklank gekregen.

4. Hotseknotsebegoniavoetbal

‘ADO Den Haag hotseknotsend naar zege’

Is dit niet de allermooiste voetbalterm die je ooit zag? Vitesse-trainer Bert Jacobs bedacht het woord. De betekenis is minder mooi: voetbal dat niet om aan te zien is. De uitdrukking wordt sindsdien gebruikt om voetbalteams te karakteriseren die hun gebrek aan techniek proberen te compenseren met een overdosis aan enthousiasme.

5. Engeltje op de lat

‘NEC heeft engeltje op de lat en schaart zich bij laatste acht’

Nee, dat engeltje is niet de mascotte van NEC, maar een figuurlijk engeltje dat een club geluk brengt. En bij de keeper zit dat engeltje niet op de schouder, maar op de lat als een schot op doel nét naast of over gaat.

6. Poldercatenaccio

‘Oranje succesvol met poldercatenaccio

Een echte term voor gevorderden: poldercatenaccio. Want als ik je vertel dat het de Nederlandse vorm is van het Italiaanse catenaccio-voetbal, weet je waarschijnlijk nog niks. Eerst ‘catenaccio’ dan. Letterlijk betekent het ‘grendel’. De nadruk ligt op verdedigen en het initiatief wordt aan de tegenstander gelaten.

Het Nederlands tintje krijgt het wanneer de vleugelverdedigers gemakkelijk kunnen overschakelen op aanvallend spel. Tijdens het EK voor vrouwen in Finland in 2009 werd de term bijvoorbeeld gebruikt voor de speelwijze van het Nederlands elftal onder leiding van bondscoach Vera Pauw. Daarna waaide het ook over naar het mannenvoetbal.

7. De stofzuiger

‘Ik ben een dienende speler, een stofzuiger

Zo omschreef Nederlands elftal-speelster Anouk Hoogendijk zichzelf in 2013. Wat ze bedoelt? De speler in het veld die het zware werk opknapt. Niet de opvallendste speler of degene met de mooiste techniek, tactiek of meeste doelpunten, maar wel een harde werker die de fouten van andere spelers oplost. Willy van de Kerkhof kreeg als bijnaam ‘De Stofzuiger’, vanwege zijn verdiensten als balveroveraar en verdedigende werk, waarbij hij achter elke bal aan ging.

8. Postbodevoetbal

‘We hebben te weinig gescoord en te veel postbodevoetbal gespeeld’

You’ve got mail! Bij postbodevoetbal spelen voetballers de bal niet over een grote afstand naar elkaar toe, maar komen ze de bal als het ware persoonlijk brengen. En dat klinkt misschien leuk, maar eigenlijk is het niet zo’n effectieve manier van spelen.

9.  Ziekenhuisbal

‘Bibberen bij PSV na ziekenhuisbal

Een ziekenhuisbal hoort ook thuis in dit lijstje met mooiste voetbaltermen. Het is een pass die je maar beter niet aan kunt nemen. Je zou wel eens in het ziekenhuis kunnen belanden. Vaak gaat het om een pass die te zacht wordt gespeeld naar een medespeler, waardoor een tegenstander de kans krijgt om de bal met een sliding te veroveren. Om een beenbreuk te voorkomen, kun je zo’n pass beter laten gaan dus. Johan Cruijff introduceerde de term trouwens ook in een zelfverzonnen Spaanse variant bij FC Barcelona: de balón hospital. Het duurde even voordat zijn spelers wisten waar hij het over had.

10.  Patatgeneratie

‘Beenhakker trots op patatgeneratie bij Ajax’

Ook hier weer: patatgeneratie klinkt misschien leuk, maar was aanvankelijk negatief bedoeld. Zo noemde coach Leo Beenhakker misprijzend de nieuwe generatie voetballers eind jaren 80: Frank en Ronald de Boer, Dennis Bergkamp, Bryan Roy en Richard Witschge. Verwende en gemakzuchtige voetballers, te snel rijk geworden, een beetje lui en veel te mondig, vond hij.

Zo, nu kun jij ook weer lekker meepraten over voetbal, ook als je stiekem niet zoveel van voetbal weet. Gooi er een paar van deze mooiste voetbaltermen in en iedereen zal versteld staan.

Meer taalnieuws?

Vind je het leuk om vaker taalnieuws te lezen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× App ons!