Skip to main content
Blogposts

De best gelezen blogs van 2019

By december 17, 2019april 1st, 2021No Comments

De best gelezen blogs van 2019

De best gelezen blogs van 2019

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Kris

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Els

Van praktische taaltips tot grappige weetjes over taal en tekst: we hebben de meest populaire blogs van het afgelopen jaar voor je op een rijtje gezet. Dus kruip lekker in een luie stoel bij de kerstboom en geniet nog één keer van onze best gelezen blogs van 2019!

Van bommelwoorden en jongerentaal tot voetbal- en genderneutrale termen: sinds februari hebben we inmiddels allerlei grappige taalfenomenen en -trends de revue laten passeren. Maar natuurlijk geven we op zijn tijd ook graag praktisch toepasbare tips om je teksten meteen beter te maken. Dit zijn onze pareltjes van afgelopen jaar, volgens jullie!

10) 100 begrijpelijke alternatieven voor ambtelijk taalgebruik

We schreven eerder al over het nut van schrijven in spreektaal. Maar zeker in de ambtelijke en academische wereld kiezen veel mensen toch vaak voor zakelijke schrijftaal. Helemaal niet nodig! Kies in plaats van derhalve voor dus, in plaats van inzake voor over en ofschoon wordt hoewel. Duidelijker, toch? 

Onderzoek wijst uit dat een natuurlijke tekst een positief effect heeft op je imago. Want je wilt dat mensen je tekst begrijpen. Toch vliegen termen als derhalve, desalniettemin en echter je nog regelmatig om de oren. Het maakt je tekst wollig en haalt de vaart uit je verhaal. En dat wil je niet!

In deze blog geven we je een lijst van 100 alternatieven voor ambtelijk taalgebruik.

9) Foutje, moet kunnen… Toch?

Dit was een heel bijzonder blog voor ons, want: we hebben het niet zelf geschreven! Studentes Aniek van den Brandt en Julia van der Staak schreven en onderzochten de beste manier om een blog te maken voor de cursus Information Design voor hun studie aan Tilburg University. Hun blog gaat over taalfouten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat taalfouten invloed hebben op onder andere de begrijpelijkheid en de geloofwaardigheid van een tekst. Foutje, moet kunnen… toch?

8) (E-book) Hoe schrijf je een perfect persbericht?

Kennisdelen is één van onze favoriete manieren van marketing: je mag namelijk gewoon lekker vertellen over wat je leuk vindt en goed kunt én je helpt er mensen ook nog eens mee! Ons tweede e-book dit jaar ging over het perfecte persbericht. Want hoe beter je persbericht, hoe groter de kans dat journalisten ‘m openen, lezen en daadwerkelijk aandacht besteden aan jouw verhaal.

In ons e-book ‘Laat je persbericht opvallen met een goed verhaal’ geven we tips en trucs voor het schrijven en verzenden van een goed persbericht. In deze blog kreeg je alvast een voorproefje. (En het e-book is nog steeds te downloaden!)

7) Delete ‘desalniettemin’ – een pleidooi voor spreektaal

Onze ode aan de spreektaal werd door velen van jullie omarmd! Spreektaal is leuk, levendig en begrijpelijk. Schrijftaal is afstandelijker, formeler en lastiger. Toch? Hoewel bijna iedereen een positiever gevoel krijgt van ‘spreektaal’, kiezen we in zakelijke teksten toch vaak een formelere aanpak. Maar juist door je klanten op herkenbare manier aan te spreken, krijgen ze een positiever beeld van je bedrijf. We zeggen het nog één keer: Delete ‘Desalniettemin’!

6) Meepraten over het WK? Dit zijn de beste voetbaltermen

Een van de best gelezen blogs van dit jaar komt voort uit een kleine frustratie van één van ons: want wie niet zoveel van voetbal weet, kan rond een groot event als een WK moeilijk meepraten. Dit lijstje mooie voetbaltermen maakten we dus net zozeer voor ons als voor jou. Wie het afgelopen WK of alle toekomstige voetbalevenementen wel mee wil kunnen praten, inclusief voetbalvocabulaire, kan zich nog een keer verdiepen in de tien allermooiste voetbaltermen. Met uitleg, wel zo handig.

5) Leenwoorden: chique of not done?

Leenwoorden geven je tekst een bepaalde je-ne-sais-quoi. Maar als je deze uit het buitenland overgenomen woorden onnodig en overbodig gebruikt, lijkt het juist alsof je populair wilt doen, of duur. Weten welke leenwoorden een no go zijn en welke onze taal alleen maar upgraden? Deze copywriters zetten het afgelopen zomer met liefde voor je op een rijtje.

4) ‘Beste lezers’: over genderneutraal schrijven

Omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen zich kan herkennen in onze teksten, doen we ons best om ze zo genderneutraal mogelijk te maken. Daar moet je af en toe even extra over nadenken. En dat was meteen aanleiding voor dit artikel. In dit blog leggen we uit wat genderneutraal of inclusief schrijven precies is, waarom je het zou doen, waar het mag en waar het moet en hoe je het makkelijk toe kunt passen.

3) Jongerentaal: lit of lauw? Of wacht… is dat allebei goed?

Het was even een ego-dingetje hoor, het schrijven van dit blog. Daarmee kwam meteen het besef dat wij alláng niet meer tot de jongerentaal-generatie horen. Slik! Daarom geen lijstje met hippe jongerentaal, maar een korte beschouwing: over jongerentaal en de verrijking van het Nederlands. Gelukkig blijkbaar heel herkenbaar voor veel lezers!

2) Bommelwoorden: dit zijn de allerleukste voorbeelden

Wie ons op Instagram volgt, weet dat wij een voorliefde hebben voor taalgrapjes als ‘inkepinkje’ en ‘betovergrootmoeder’. Juist, bommelwoorden! Een opsomming met de allerleukste voorbeelden viel ook bij onze bloglezers goed in de smaak: de allerleukste voorbeelden van bommelwoorden bleken onze één na populairste blog van dit jaar te vormen!

1) Tien woorden die je altijd kunt schrappen

Supergaaf om te merken dat jullie massaal aan het schrappen zijn gegaan na het lezen van deze blogpost van Kris! Stopwoordjes, overbodige woorden, tekstvulling: kan allemaal weg! Een praktisch lijstje met woorden die bijna (< !) altijd (< !) geschrapt kunnen worden om je tekst makkelijker, soepeler en krachtiger te maken. De meest gelezen blog van dit jaar was deze: Tien woorden die je altijd kunt schrappen!

Volgend jaar geen blog meer missen?

Heb je genoten van de best gelezen blogs van 2019? En vind je het leuk om vaker over tekst en taal te lezen? Ook in 2020 gaan we door met het voorschotelen van mooie blogs ! Niks meer missen? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

 

Hoi!

Klik op onderstaand contact om via WhatsApp te chatten.

× App ons!