Skip to main content
Blogposts

Hoe begin je aan een tekst? 5 tips

By maart 30, 2021april 1st, 2021No Comments

Hoe begin je aan een tekst? 5 tips

Hoe begin je aan een tekst? 5 tips

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Kris

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Kris

Goed, je weet waarover je wilt schrijven. Je zit er klaar voor! Maar hoe begín je aan een tekst? Je hebt een onderwerp bedacht, weet wat het doel is van je tekst en voor wie je die schrijft. Het verhaal zit in je hoofd, maar hoe krijg je dat dan ook op papier? In dit blog laten we je vijf manieren zien hoe je kunt beginnen met je tekst.  

Soms kan het heel lastig zijn om aan je tekst te beginnen. Dan weet je precies wat je wilt gaan schrijven, maar blijft die cursor maar knipperen in een leeg document. Of misschien hou je meer van old school schrijven en staat de punt van je pen al op papier, maar komt die eerste letter er maar niet uit.

Alle begin is moeilijk. Ook het begin van een tekst. Vandaag laten we je zien welke manieren je kunt gebruiken om een begin te maken aan jouw blogpost, belangrijke mail, webtekst of beleidsplan. Want gelukkig is er niet maar één goede manier en kun je gewoon uitproberen wat het beste bij jou past.

Hoe begin je aan een tekst? Probeer deze 5 methodes

1. Begin bij het begin

De ‘standaard’ manier van schrijven is heel simpel. Je begint bij de eerste zin en schrijft door tot de laatste. Handig voor als je het verhaal al goed in je hoofd hebt zitten of als jouw tekst ook chronologisch opgebouwd is. Misschien lijkt dit de enige manier waarop je ‘hoort’ te schrijven, maar dat is zeker niet waar. Lukt het je niet om zo te schrijven? Kijk dan eens naar de volgende tips!

2. Begin niet bij het begin

Want waarom zou je per se met die allereerste zin moeten beginnen? Je lezer ziet straks echt niet welke letter jij als eerste op papier hebt gezet. Soms blijf je zo hangen in het verzinnen van een goede beginzin, dat je blokkeert. Begin dan gewoon eens in het midden. Of bij de tweede zin. Dat haalt de druk om een perfecte eerste zin te schrijven weg en maakt dat je veel gemakkelijker schrijft. Die eerste zin vul je gewoon later in. En misschien blijkt die tweede zin wel een perfect begin van jouw tekst.

En wat als we de vraag omdraaien? Niet: hoe begin je aan je tekst, maar hoe eindig je je tekst? Begin eens met het einde! Want vaak is het gemakkelijk om te bedenken op welke vraag jij antwoord gaat geven in je tekst, maar is dat antwoord zelf nog niet zo gemakkelijk. Schrijf dus eens eerst de conclusie. Want als die lekker op papier staat, kun je daar ook gemakkelijker naartoe werken. Beginnen met het einde is helemaal niet zo’n gek idee. Lees tip 2 uit deze blog maar eens!

3. Verzin eerst de structuur

Vind je het lastig om te bepalen wat de volgorde moet zijn van jouw tekst? Dan kan het helpen om eerst een structuur op papier te zetten. Zeker als je een ingewikkelde boodschap moet vertellen, is dit enorm handig. Schrijf bijvoorbeeld eerst op welke onderwerpen allemaal in jouw tekst terug moeten komen. Dan kun je ze gaan husselen en de perfecte volgorde bedenken. Misschien wil je nog wel wat schrappen? Of kom je erachter dat je nog meer informatie moet gaan zoeken. Omdat je nog niet de complete tekst hebt uitgewerkt, maar alleen de structuur, is het heel gemakkelijk om nog te schuiven. Totdat de perfecte structuur staat!

Meer weten over hoe je dat bepaalt, die perfecte structuur? Dat lees je hier!

4. Doe alsof je jouw eigen lezer bent

Voor wie schrijf je jouw tekst? Probeer je zo goed mogelijk in te leven in jouw doelgroep. Als jij je eigen lezer was, welke informatie zou je dan als eerste willen lezen? Op welke vraag wil jij echt als eerste antwoord? Probeer die lezer (jijzelf dus) bij de hand te nemen en je tekst binnen te leiden.

5. Probeer speedwriting

Heb je wel eens van speedwriting gehoord? Het is de perfecte oplossing voor een lege pagina en een twijfelende schrijver. Bij speedwriting ga je – en het woord zegt het al – zo snel mogelijk schrijven. Open een document, begin met typen en schrijf zonder te stoppen. Stel jezelf een limiet, bijvoorbeeld 5 of 10 minuten, of een bepaalde hoeveelheid tekst. Je zult zien: misschien begin je met wat loze teksten, maar zodra je vingers het ritme van het typen of schrijven te pakken hebben, gaat het je veel gemakkelijker af. Natuurlijk moet je daarna nog wel je tekst goed redigeren of herschrijven, maar het begin is gemaakt. En dan volgt de rest vaak vanzelf.

 

Meer schrijftips?

Download hier je e-book: Leer helder zakelijk schrijven met deze 20 praktische tips

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!