Skip to main content
BlogpostsTaaltipsTaalweetjesZakelijk bloggen

Woord van het jaar 2022

By januari 10, 2023No Comments

Woord van het jaar 2022

Maud Stekelenburg

Woord van het jaar 2022

Leestijd 2 minuten
Geschreven door Maud

Maud Stekelenburg

Leestijd 2 minuten
Geschreven door Maud

Klimaatklever, stopbonus, emojibaby of zevenvinker: allemaal woorden die passen bij 2022. Maar welke van deze woorden is het woord van het jaar? En wie bepaalt welk woord dat is? We vertellen je er alles over.

Het woord van het jaar is ook wel het belangrijkste woord of uitdrukking in de publieke sfeer. Dat bijvoorbeeld in 2020 het woord ‘anderhalvemetersamenleving’ de winnaar was, was te verwachten. Met daaropvolgend ‘prikspijt’ in 2021. Maar welk woord wint in 2022?

Klimaatklever, stopbonus en emojibaby

Deze drie woorden waren genomineerd voor de verkiezing van het Van Dale Woord van het jaar. Om je niet langer in spanning te houden: ‘klimaatklever’ heeft met ruim 25,4% van de stemmen gewonnen. Een klimaatklever is een activist die zich aan een object van symbolische waarde vastplakt om de aandacht van het publiek te vestigen op de klimaatproblematiek. Die kwamen we natuurlijk verschillende keren tegen afgelopen jaar 😉

Wat deze klimaatklever heeft gewonnen? Vooral de eer van de winst. Er hangt verder helaas geen prijs aan vast!

Wie bepaalt het woord van het jaar?

Ieder jaar maakt Van Dale een lijst bekend met daarop de tien genomineerde woorden die kans maken om het woord van het jaar te worden. In een artikel van RTL-nieuws kwam ik de volledige lijst met genomineerde woorden tegen, met daarbij de betekenissen van de woorden. De ene nog origineler dan de ander.

Hoe het werkt? Je kunt zelf nieuwe woorden naar Van Dale Uitgevers sturen. Van Dale maakt vervolgens de lijst van tien meest genoemde bekend, waar je dan in december op kunt stemmen.

Unieke teksten

Eén ding is zeker, als jij één van de genomineerde woorden in je tekst gebruikt, wordt het sowieso een originele tekst. Maar wil je je ook zonder deze genomineerde woorden onderscheiden van je concurrenten? Dan denken en schrijven wij graag met je mee! Neem contact met ons op en wij zorgen voor unieke, heldere en passende teksten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

 

Hoi!

Klik op onderstaand contact om via WhatsApp te chatten.

× App ons!