Skip to main content
Blogposts

Emoji etiquette: hoe gebruik je emoji’s in teksten?

By maart 12, 2024maart 22nd, 2024No Comments

Emoji etiquette: hoe gebruik je emoji’s in teksten?

Silhouet blauw

Emoji etiquette: hoe gebruik je emoji’s in teksten?

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Eline

Silhouet blauw

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Eline

Emoji’s: we gebruiken ze dagelijks. Even snel een duimpje sturen om akkoord te gaan, een hartje om liefde te uiten, of een feesthoedje om iemand te feliciteren: er is voor elke situatie wel een passende emoji te vinden. Emoji’s hebben een belangrijke rol ingenomen in hoe we ons online uitdrukken. Maar hoe gebruik je ze op de juiste manier? Hier zijn wat tips!

Wanneer we online kletsen gaan veel sociale en emotionele uitdrukkingen, zoals gezichtsuitdrukkingen en oogcontact, verloren. Uitdrukkingen die we normaal oppikken tijdens face-to-face gesprekken. Onderzoek toont aan dat hoe meer van deze signalen aanwezig zijn, hoe waardevoller het gesprek wordt ervaren. Emoji’s vangen het verlies van gezichtuitdrukkingen en oogcontact op, en maken daardoor het online kletsen weer een stuk levendiger en waardevoller.

Weet met wie je praat

Hoe we emoji’s gebruiken verandert continue, net zoals de digitale ontwikkelingen dat ook doen. Wat vandaag nog normaal is, kan morgen weer helemaal anders zijn. Let daarom goed op hoe je emoji’s gebruikt.

In online gesprekken zie je bijvoorbeeld dat oudere generaties emoji’s gebruiken hoe ze daadwerkelijk bedoelt zijn, terwijl jongeren hier soms een andere kijk op hebben. Neem bijvoorbeeld de duim-omhoog-emoji (👍). Voor oudere generaties is dit een teken van goedkeuring, maar jongeren zien het als passief agressief. Wat voor de ene een simpele duim omhoog lijkt, komt voor de ander kortaf en ongeïnteresseerd over.

Jongeren hebben hun eigen taal ontwikkeld als het op emoij’s aankomt. Zo gebruiken ze de huilende emoji (😭) om te laten zien dat ze iets grappig vinden, terwijl oudere generaties het zien voor wat het is, een huilende emoji. Waar oudere generaties trouw blijven aan de traditionele betekenissen, geven jongeren hun eigen twist aan emoji’s.

Overal waar ‘te’ voor staat

Het is leuk om af en toe een emoji in je tekst te gebruiken om de boel wat op te vrolijken, of om je gevoelens te uiten. Door bewust te zijn met wie je praat, en waarover, zet je emoji’s effectief in.

Gebruik je te veel emoji’s? Dat kan averechts werken. Een bericht met te veel emoji’s is verwarrend. Mensen raken afgeleid en snappen misschien niet meer wat je bedoelt. Bovendien kan een bericht minder serieus over komen, waardoor het lijkt alsof je een grapje maakt.

Emoji’s geven je tekst absoluut extra flair. Maar let goed op wanneer je ze gebruikt, en gebruik ze met mate. Laat emoji’s slechts een aanvulling op je tekst zijn. Dus, voordat je gaat schrijven, houd een aantal vragen in gedachten: Wie is mijn publiek? En wat wil ik zeggen? Pas je emoji-gebruik daar op aan.

Meer weten over hoe je emoji’s in je socialmediateksten terugbrengt? Volg onze cursus Contentmarketing en Social Media!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!