Skip to main content
Bedrijfsjournalistiek en InterviewenBlogposts

De inhoud bepalen van jouw personeelsblad: een checklist

By augustus 27, 2024No Comments

De inhoud bepalen van jouw personeelsblad: een checklist

De inhoud bepalen van jouw personeelsblad: een checklist

Leestijd 5 minuten
Geschreven door Frederique

Leestijd 5 minuten
Geschreven door Frederique

We leven dan misschien wel steeds meer online, maar onderschat de impact van een fysiek personeelsmagazine zeker niet. Het is een krachtige manier om je medewerkers betrokken, gemotiveerd en geïnformeerd te houden. Driedubbel winnen, dus! Maar hoe bepaal je de inhoud van je personeelsblad? Dat leg ik je in deze blogpost haarfijn uit.

 Allereerst: waarom wil je eigenlijk zo’n personeelsmagazine? Een kleine resumé van wat ik je eerder al vertelde: een personeelsmagazine creëert namelijk een gevoel van gemeenschap onder medewerkers. Deel daarom bijvoorbeeld persoonlijke verhalen, successen en obstakels die overwonnen zijn. Dit schept een band en laat zien dat je als organisatie je medewerkers waardeert als individuen. Ook leren verschillende afdelingen elkaar beter kennen met een personeelsmagazine. En laat dit dan net weer leiden tot een groter teamgevoel en een hechte werkcultuur. Dat wil je, natuurlijk! Maar wat moet er allemaal in zo’n blad staan?

 Je medewerkers in de spotlights

Het erkennen van prestaties en bijdragen van medewerkers draagt bij aan hun motivatie en werkgeluk. Een personeelsmagazine is dus dé plek om collega’s of teams in het zonnetje te zetten. Denk aan interviews met prijswinnende afdelingen of verhalen over medewerkers die een bijzondere bijdrage hebben geleverd. Medewerkers voelen zich gezien en pakken, misschien onbewust, sneller zelf leuke projecten op en gaan nét iets harder hun best doen in hun dagelijkse werk.

Newsflash!

Naast het delen van bijzondere verhalen en projecten, is een personeelsmagazine ook een handige plek om bedrijfsupdates te delen die te lang zijn om digitaal te lezen. Grote, ingewikkelde beleidswijzigingen zijn lastig om in één ruk op je laptop of telefoon te lezen. Ze zijn te belangrijk om in de verdomhoek te stoppen, dus plaats ze lekker in je magazine!

Het is sowieso goed om dit soort informatie op een toegankelijke manier aan je medewerkers voor te schotelen. Hoe beter zij op de hoogte zijn van dit soort zaken, hoe meer betrokken ze zich voelen bij het bedrijf.

Wat staat er op de agenda?

Een goed personeelsblad is altijd actueel. Deel dus ook aankomende evenementen, workshops of trainingen. Een maandelijkse of kwartaalagenda zorgt ervoor dat iedereen weet wat er speelt en sneller geneigd is om deel te nemen aan activiteiten.

De denktank

Bied in je blad ruimte voor medewerkers om hun ideeën, suggesties en projecten te delen. Zie het een beetje als het prikbord in je lokale supermarkt en laat je magazine een bron aan inspiratie zijn! Dit creatieve platform stimuleert iedereen in je organisatie om buiten de gebaande paden te denken. En van een beetje creativiteit is nog nooit iemand slechter geworden! Zorgen voor orde in de chaos? Breng rubrieken aan, zoals ‘Idee van de Maand’ of ‘Project in de Spotlight’.

Say cheese!

Misschien wel de allerbeste tip om mee af te sluiten: voeg een vleugje humor toe aan je magazine! Een rubriek voor cartoons, grappige anekdotes of puzzels tovert een lach op de gezichten van alle medewerkers. En lachen is heel gezond! Het vermindert stress en vergroot de teamgeest. Bovendien wordt je magazine zo ook gewoon een stuk leuker om te lezen.

En over lachen gesproken: vergeet geen foto’s toe te voegen! Visuals zijn onmisbaar in een magazine. Ze maken lange teksten behapbaar en voegen menselijkheid toe. Meer weten over het nut van visuals? Lees dan hier verder!

Jouw eigen magazine

Een personeelsmagazine is veel meer dan een communicatiemiddel. Het is een verlengstuk van je organisatie dat helpt bij het bouwen van een sterke bedrijfscultuur. Zo, nu weet je precies waarom een personeelsmagazine een goed idee is en welke inhoud erin moet staan. Zin om aan de slag te gaan, maar nog iets meer persoonlijke tips nodig bij het bepalen van de inhoud van je personeelsblad? Wij helpen je graag! Duik met ons in de wereld van de magazines in de cursus Bedrijfsjournalistiek of schakel team Letterdesk in als jouw redactie. Samen maken we er wat moois van!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!