Skip to main content
BlogpostsOvertuigend schrijven

Pacing and leading: het geheim achter succesvolle copywriting

By oktober 1, 2024No Comments

Pacing and leading: het geheim achter succesvolle copywriting

Pacing and leading: het geheim achter succesvolle copywriting

Leestijd 5 minuten
Geschreven door Kris

Leestijd 5 minuten
Geschreven door Kris

Heb je wel eens gehoord van pacing and leading? Deze beïnvloedingstechniek komt uit de NLP-wereld (Neuro-Linguïstisch Programmeren). Je kunt ze heel handig gebruiken in effectief face-to-face communiceren, maar ze zijn ook perfect toe te passen in je teksten.

Eerst even terug naar de basis: wat is NLP eigenlijk? Neuro-Linguïstisch Programmeren is een verzameling van technieken en methodes die gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling, communicatie en gedragsverandering. NLP werd in de jaren 1970 ontwikkeld door Richard Bandler en John Grinder en is gebaseerd op de analyse van succesvolle communicatie- en gedragsmodellen.

Deze technieken worden veel gebruikt bij communicatie, therapie en coaching. Maar wist je dat ze in de wereld van copywriting ook ontzettend handig zijn? Daarom duiken ook wij vandaag in de pacing and leading-techniek.

Pacing and leading: wat is dat?

In de basis gaat pacing and leading over het eerst aansluiten bij je lezer (pacing) en ze vervolgens leiden naar de actie die jij voor ogen hebt (leading). Klinkt simpel, toch? En dat is het ook, maar de impact is enorm!

Stap 1: Pacing – Begrijp je lezer

Om je lezers mee te nemen op een reis, moet je eerst hun wereld betreden. Dit doen we door pacing. In de wereld van tekstschrijven betekent dit dat je de taal, emoties en gedachten van je doelgroep weerspiegelt. Hier zijn een paar manieren om dit te doen:

  • Taalgebruik: gebruik de woorden en uitdrukkingen die jouw doelgroep zelf zou gebruiken. Als je schrijft voor jonge ouders, gebruik dan termen als ‘kleintje’, ‘bedtijd’ of ‘slaapregressie’. Dit zorgt ervoor dat je lezers zich begrepen voelen.
  • Emoties: toon empathie en leef je in, in de gevoelens van je lezers. Als je een product verkoopt dat stress helpt verminderen, erken dan eerst hoe overweldigend het moderne leven kan zijn voordat je over jouw oplossing vertelt.
  • Problemen en oplossingen: laat zien dat je de pijnpunten van je lezers begrijpt. Beschrijf hun problemen nauwkeurig en in detail. Dit zorgt voor een klik en creëert vertrouwen.

Stap 2: Leading – Over naar actie

Nu je de aandacht en het vertrouwen van je lezers hebt, is het tijd om ze te leiden naar de gewenste actie. Die actie kan van alles zijn: inschrijven voor je nieuwsbrief, jouw product aanschaffen, een bericht delen of liken, en nog veel meer.

Hoe je dat doet? Heel simpel. Verander subtiel de richting in je tekst. Bijvoorbeeld zo:

  • Positieve vooruitzichten: nadat je hebt erkend hoe moeilijk iets is, introduceer je hoop en positieve uitkomsten. Beschrijf de voordelen en resultaten van jouw product of dienst en focus daarbij op hoe fijn het voor je lezers zou zijn als hun probleem opgelost werd.
  • Duidelijke CTA’s: Eindig met een duidelijke call to action. Je lezers zijn nu klaar om de stap te zetten die jij voor ogen hebt, of het nu gaat om het kopen van een product, het aanmelden voor een nieuwsbrief of het boeken van een afspraak!
  • Storytelling: verhalen zijn krachtige tools in leading. Deel bijvoorbeeld succesverhalen van andere klanten die in dezelfde situatie zaten en nu dankzij jouw product of dienst tevreden zijn.

Voorbeeld: zo werkt pacing and leading

Stel je voor dat je een cursus aanbiedt over tijdmanagement. Op je landingspagina heb je een overtuigende tekst nodig die jouw doelgroep aanzet om zich vandaag nog in te schrijven voor die cursus.

Je begint met pacing:

“Krijg jij ook enorme stress als je kijkt naar je to-dolijst? Het lijkt soms alsof er nooit genoeg uren in een dag zitten, toch? Je bent niet de enige. Veel mensen worstelen met het balanceren van hun werk en persoonlijke leven.”

Je erkent de gevoelens van je doelgroep (Stress! Geen tijd meer voor leuke dingen!). Dat creëert vertrouwen.

Dan ga je over op leading:

“Maar wat als ik je vertel dat er een heel gemakkelijke manier is om je dag efficiënter in te richten, zonder dat je gestrest raakt? Onze online cursus tijdmanagement biedt praktische tools en technieken die je meteen kunt toepassen. Stel je eens voor: een dag waarop je met een voldaan gevoel je werk afrondt én nog tijd hebt voor jezelf. Schrijf je vandaag nog in en ontdek het verschil!”

Je vertaalt de problemen van je doelgroep naar een kant-en-klare oplossing met een wel heel positief vooruitzicht: een stressvrij leven! Met een duidelijke call to action (‘schrijf je vandaag nog in’) zorg je ervoor dat je doelgroep niet om jouw aanbod heen kan.

Meer leren over overtuigende teksten schrijven?

Lastig hè, teksten schrijven die je doelgroep ook echt aanzetten tot actie. Veel ondernemers herkennen het: je hebt een geweldig aanbod en je kan dat prima omschrijven, maar de clicks, leads en aankopen blijven uit. Blijkbaar zijn je teksten toch niet overtuigend genoeg.

Gelukkig helpen wij je heel graag bij het leren overtuigend schrijven. Zodat jij binnen de kortste keren de allerbeste webteksten, nieuwsbrieven en productteksten uit je pen tovert die niet alleen de aandacht trekken van je doelgroep, maar ze ook echt aanzet tot actie.

Wil jij ook teksten die impact maken? Vraag dan nu meer info aan over onze cursus Overtuigend schrijven. See what I did there? 😊

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!