Snelcursus: wat zijn homoniemen?
Snelcursus: wat zijn homoniemen?
Leestijd 3 minuten
Geschreven door Alon
Leestijd 3 minuten
Geschreven door Alon
Je kunt een kater hebben, maar er ook een aaien. Een blad van een boom plukken of een blad lezen. Dit zijn perfecte voorbeelden van homoniemen. Ik zal eerlijk zijn: ik had ook nog nooit van deze term gehoord. Maar het is ontzettend handig om te weten wat homoniemen doen als je een heldere tekst wil schrijven! Daarom is deze blog een snelcursus: want wat is zo’n homoniem nou precies?
Komt ‘ie dan: homoniemen zijn woorden of zinsdelen die je op precies dezelfde manier schrijft en die hetzelfde klinken, maar een andere betekenis hebben. Zo kun je lekker relaxen op je bank na een lange werkdag, of naar de bank gaan om je financiële zaken te regelen.
Meer dan je denkt
Vaak herkent iedereen na het lezen van een zin de betekenis van een woord. Maar soms is het best verwarrend. Deze kop zorgde bij mij bijvoorbeeld even voor kortsluiting: ‘dit is de eerste Nederlandse kiwi’. Dat fruit kennen we toch al jaren? Nou, in het artikel ging het om de kiwivogel. Error!
Onze Nederlandse taal kent stiekem meer homoniemen dan we denken. Ik zet er een aantal voor je op een rijtje:
Arm en arm
Je hebt natuurlijk het lichaamsdeel, maar je kunt ook arm zijn.
Bloem en bloem
Bloem om jouw favoriete baksels mee te bereiden, of die mooie plant die buiten in je tuin groeit?
Knuffel en knuffel
Zo’n lekkere zachte teddybeer is een knuffel, maar je kunt natuurlijk ook een omhelzing van iemand krijgen.
School en school
Een school kan een onderwijsinstelling zijn, maar bijvoorbeeld ook een groep vissen.
Twijfelaar en twijfelaar
Een twijfelaar is natuurlijk een heerlijke plek om te slapen, maar je bent ook een twijfelaar als je geen beslissing kunt maken.
Zo zie je maar weer: er zijn heel wat homoniemen die we in ons dagelijks leven vaak tegen komen. Benieuwd naar meer? In deze lijst staan er een heleboel!
B1-tekst schrijven? Houd rekening met homoniemen!
Als een lezer jouw tekst leest, wil je natuurlijk dat jouw tekst goed te begrijpen is. En daarom is het extra belangrijk om woorden met dubbele betekenissen te vermijden. Want laten we eerlijk zijn: een tekst leest nooit fijn als je er te veel bij na moet denken. Meer tips over hoe je eenvoudige teksten schrijft? Kris vertelt je er alles over in haar blog!
Dus: voorkom twijfel over de betekenis van een zinsdeel of woord en zoek naar een synoniem. Zo houd je jouw tekst begrijpelijk en leesbaar voor iedereen!
Meer inspiratie?
Ben je op zoek naar meer inspiratie rondom helder schrijven? Neem gewoon even contact op, wij helpen je graag!
Wil je nog meer handige taaltips in je inbox?