Skip to main content
BlogpostsContentcreatie en sociale mediaHelder Zakelijk Schrijven

Snap jij zelf nog wat er op je website staat?

Snap jij zelf nog wat er op je website staat?

Frederique

Snap jij zelf nog wat er op je website staat?

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Frederique

Frederique

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Frederique

Toevallig tijd over? Kijk dan eens kritisch naar je website! Niet naar het design, maar naar de teksten. Grote kans dat daar nog zinnen op staan waarvan niemand meer weet wat ze betekenen.

Veel websites zitten vol jargon, vaagheden en onnodig lange zinnen. Dat maakt ze niet sterker, maar juist onduidelijk. En als bezoekers niet meteen snappen wat je doet of aanbiedt, zijn ze zo weer weg. Deze blog helpt je om je webteksten op te frissen, zonder dat je alles hoeft te herschrijven.

Niet alles hoeft in één keer. Start met je homepage, aanbodpagina of de pagina waar je mensen iets laat aanvragen. Vraag je bij elke alinea af:

  • Zegt dit écht iets?
  • Is het helder voor iemand die ons nog niet kent?
  • Kan het korter of simpeler?

Tip: als je na het lezen denkt “wat staat hier nou eigenlijk?”, dan weet je genoeg.

Schrijf zoals je het zegt
Je hoeft niet ‘authentieke oplossingen in co-creatie’ te leveren als je eigenlijk gewoon ‘samen aan slimme oplossingen werkt’. Webteksten moeten niet enkel indrukwekkend klinken, maar duidelijk zijn. Vermijd vage termen, containerbegrippen en afkortingen. Leg uit wat je bedoelt. In gewone taal. Nog steeds niet duidelijk? Voorbeeldje d’r bij!

Maak het scanbaar
Bezoekers lezen niet, ze scannen. Help ze door:

  • Korte alinea’s te schrijven;
  • Duidelijke tussenkopjes te gebruiken;
  • En kernzinnen vet of opsommingen te maken.

Vergelijk dit eens:

“Wij zijn een betrouwbare en innovatieve partner die zich richt op het leveren van maatwerkoplossingen binnen een breed spectrum van vraagstukken.”

“Wij helpen je met praktische oplossingen voor jouw situatie.”

Welke blijft hangen?

Kijk kritisch naar je kopjes
Staat er boven een webpagina ‘Diensten’? Of ‘Nieuws’? Daar prikkel je je lezer niet mee. Maak kopjes die iets zeggen én nieuwsgierig maken.

Bijvoorbeeld:

✘ “Diensten”
✔ “Hoe we jou helpen”

✘ “Nieuws”
✔ “Onze nieuwste inzichten”

Een goed kopje is niet alleen functioneel, het verleidt ook tot klikken. Dus: weg met de menuknop-vulling, en geef je bezoeker alvast een voorproefje van wat die kan verwachten.

Laat een buitenstaander meelezen
Je kent je bedrijf heel goed. Fijn, natuurlijk, maar daardoor zie je niet meer waar je teksten onduidelijk worden. Laat iemand van buiten je organisatie daarom meelezen. En vraag niet of het goed is, maar of het helder is. Dat levert vaak eerlijkere én nuttigere feedback op.

Geen tijd? Geen probleem
We snappen het: je hebt duizend andere dingen aan je hoofd. Maar heldere webteksten maken écht het verschil. Ze zorgen voor vertrouwen, duidelijkheid en actie. Heb je geen tijd (of zin) om zelf te herschrijven? Wij klimmen graag voor je in de pen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief