Skip to main content
BlogpostsUncategorized

Leidt Whatsapp-taal tot taalverloedering?

By januari 26, 2019oktober 3rd, 2023No Comments

Leidt Whatsapp-taal tot taalverloedering?

Leidt Whatsapp-taal tot taalverloedering?

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Els

Leestijd 2 minuten
Geschreven door Els

Zo’n vijftien jaar geleden speelde mijn online sociale verkeer zich voornamelijk af op MSN. Waar ik tegenwoordig ook in mails of appjes probeer nette zinnen en interpunctie te gebruiken, was dat als 12-jarige helemaal niet nodig. Ook helemaal niet cool trouwens. Een gesprek met je BFF’s begon je standaard met ‘hoessie?’ en je sloot af met een hoop HVJ’s en WJNMK’s. Cijfers in plaats van letters (w8 ffe) was vooral heel handig en een goede smiley (:P) zei meer dan honderd woorden.

MSN bestaat inmiddels al lang niet meer, net als opvolger Hyves en van sms’jes gingen we heel snel naar appjes. Maar die afwijkende schrijfwijzen op sociale media? Die zijn gebleven. Vooral bij de jeugd. Ouders zijn vaak bang dat dit soort ‘sociale media-taal’ leidt tot taalverloedering. Wat als jongeren straks niet eens meer weten hoe ze ‘goed’ Nederlands moeten schrijven?

We hoeven ons geen zorgen te maken, ontdekte Lieke Verheijen van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij promoveerde vrijdag 25 januari op haar onderzoek ‘Leidt whatsapptaal tot taalverloedering?’ aan de faculteit der Letteren. Ze bestudeerde het taalgebruik van Nederlandse jongeren in chats, sms’jes, tweets en appjes en de invloed hiervan op hoe ze op school schrijven.

Whatsapp-taal en schoolschrijven

Blijkbaar verschilt het digitale taalgebruik van deze jongeren inderdaad behoorlijk van het standaard-Nederlands. Toch maken jongeren die een smartphone bezitten en veel WhatsApp gebruiken, juist minder spelfouten in hun schoolteksten. Ook blijkt uit haar onderzoek dat jongeren die op sociale media erg creatief zijn in hun taalgebruik, juist betere schoolteksten schrijven. Jongeren die daarentegen alleen maar whatsapp-taal van anderen lezen en zelf niet veel schrijven, blijken het minder goed te doen op school qua teksten schrijven.

Creatief zijn met taal lijkt dus niet tot meer taalfouten te leiden, maar juist tot minder. Reden te meer om zoveel mogelijk te schrijven. Mét of zonder afkortingen, geheimtaal of smileys. Luv joe 4-evah!

Meer taal- en schrijftips?

Neem gerust contact met ons op of schrijf je in voor inspiratie via onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!