Over mensen die kleuren zien in letters
Over mensen die kleuren zien in letters
Leestijd 6 minuten
Geschreven door Els
Leestijd 2 minuten
Geschreven door Els
Ik werd regelmatig voor gek verklaard als ik zei dat mijn naam (Els) een blauwe tint had. En dat het woord ‘mamma’ een warme, rode gloed bij mij opriep. Gelukkig hebben onderzoekers van de Radboud Universiteit voor eens en voor altijd het tegendeel bewezen: ik ben niet gek, ik heb synesthesie. Ik zie kleuren in letters.
Klinkers en kleuren hebben voor veel mensen een logisch verband. Dat stellen taalwetenschappers van de Nijmeegse Radboud Universiteit en de University of Edinburgh na onderzoek. Zij merkten dat veel mensen een idee hebben over welke klinkers en kleuren bij elkaar passen. En dat sommige mensen daar ook nog eens duidelijke logica in zien. Die laatste groep worden synestheten genoemd. Bij hen vloeien zintuiglijke waarnemingen in elkaar over: zij zien kleuren in letters. Deze ‘extreme versie’ is wellicht zeldzaam, maar er zijn heel veel mensen die intuïties hebben over ‘klankkleur’.
Kleuren zien: een regenboog van taal
Dat ik ‘mamma’ als rood zie, is heel normaal, bleek uit dat onderzoek. Veel mensen – ook de niet-synestheten – vonden ‘aa’ een rode klank. Zo vond de meerderheid de klank ‘ie’ licht. De kleuren voor ‘ie’ en ‘ee’ lijken trouwens vrij veel op elkaar, ‘aa’ en ‘oe’ liggen verder uit elkaar. Hoe wij klinkers in onze taal gebruiken, voorspelt voor een groot deel de ‘kleur’ van de klank. Nou blijkt wel dat mensen zoals ik een preciezere logica voor hun kleurverwijzing hebben dan gemiddeld.
Blij dat ik niet de enige ben met zo’n tic. En nu ben ik benieuwd: welke kleuren zie jij in dit blogartikel?
Meer tips en inspiratie voor je teksten?
Neem gerust contact met ons op of schrijf je in voor inspiratie via onze nieuwsbrief!