Blogposts

Over mensen die kleuren zien in letters

kleuren zien in letters

Ik werd regelmatig voor gek verklaard als ik zei dat mijn naam (Els) een blauwe tint had. En dat het woord ‘mamma’ een warme, rode gloed bij mij opriep. Gelukkig hebben onderzoekers van de Radboud Universiteit voor eens en voor altijd het tegendeel bewezen: ik ben niet gek, ik heb synesthesie. Ik zie kleuren in letters.

Klinkers en kleuren hebben voor veel mensen een logisch verband. Dat stellen taalwetenschappers van de Nijmeegse Radboud Universiteit en de University of Edinburgh na onderzoek. Zij merkten dat veel mensen een idee hebben over welke klinkers en kleuren bij elkaar  passen. En dat sommige mensen daar ook nog eens duidelijke logica in zien. Die laatste groep worden synestheten genoemd. Bij hen vloeien zintuiglijke waarnemingen in elkaar over: zij zien kleuren in letters. Deze ‘extreme versie’ is wellicht zeldzaam, maar er zijn heel veel mensen die intuïties hebben over ‘klankkleur’.

Dat ik ‘mamma’ als rood zie, is heel normaal, bleek uit dat onderzoek. Veel mensen – ook de niet-synestheten – vonden ‘aa’ een rode klank. Zo vond de meerderheid de klank ‘ie’ licht. De kleuren voor ‘ie’ en ‘ee’ lijken trouwens vrij veel op elkaar, ‘aa’ en ‘oe’ liggen verder uit elkaar. Hoe wij klinkers in onze taal gebruiken, voorspelt voor een groot deel de ‘kleur’ van de klank. Nou blijkt wel dat mensen zoals ik een preciezere logica voor hun kleurverwijzing hebben dan gemiddeld.

Blij dat ik niet de enige ben met zo’n tic. En nu ben ik benieuwd: welke kleuren zag jij in dit blogartikel?

Meer taalnieuwtjes?

Vind je het leuk om vaker taalnieuwtjes of schrijftips te krijgen? Bijvoorbeeld over een taal leren in je slaap of over woorden die je altijd kunt schrappen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Foto: Harry Quan via Unsplash

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *