Skip to main content
BlogpostsZakelijk bloggen

Een contentkalender: onmisbaar voor jouw communicatie

By juli 2, 2019april 1st, 2021No Comments

Een contentkalender: onmisbaar voor jouw communicatie

Een contentkalender: onmisbaar voor jouw communicatie

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Els

Leestijd 2 minuten
Geschreven door Els

‘Ach, ik had vandaag die blog willen posten..’ of ‘Het wordt wel weer eens tijd voor een nieuwsbrief, of niet? Hoe lang geleden is dat eigenlijk?’ Herkenbaar? Hou het maar eens bij: al die kanalen waar je op kunt communiceren. En ook nog naast je dagelijkse werkzaamheden. Maar vrees niet: de redding is nabij! Met een contentkalender mis je nooit meer een deadline en dragen al je posts, blogs en nieuwsbrieven ook écht bij aan je bedrijfsdoelstellingen.

Geen last-minute-gedoe meer, geen stress omdat de ideeën op zijn en belangrijker: geen ad hoc-onderwerpen ‘omdat het leuk is’, maar gerichte posts (die ook heel leuk kunnen zijn!) die bijdragen aan je strategie. De sleutel zit in een contentkalender.

Wat is een contentkalender?

Eigenlijk is het heel makkelijk: een contentkalender is een overzicht van alle ‘inhoud’: berichten, video’s en foto’s die je op jouw kanalen gaat delen. Hiermee creëer je een consistente basis voor communicatie via bijvoorbeeld je sociale media, je website, nieuwsbrieven of blog. Wil je echt iets bereiken met je communicatie, dan is het belangrijk om regelmatig kwalitatieve content te delen, die aansluit bij jouw doelgroep.

Waarom zou je een contentkalender gebruiken?

Het opstellen van een kalender is best een klus, maar er zijn redenen genoeg te bedenken waarom je er even goed voor moet gaan zitten:

 1. Geen stress meer!

  Voor veel ondernemers denk ik de belangrijkste reden: je haalt de stress uit je contentproductie. Je weet precies wat er moet gebeuren en wanneer. Je hoeft niet te vrezen voor een writers block en je kunt vooruit werken op rustige momenten.

 2. Je werkt er efficiënter én sneller door

  Je hoeft niet steeds opnieuw na te denken over wat je nu weer wilt gaan posten en hoe dat past in je contentstrategie. Dat doe je in een (of een paar) sessie(s), waardoor je er helemaal in zit. Ben je geen held in het verzinnen van ideeën? Vraag er dan een keer wat collega’s of klanten bij. Samen bedenk je zo een hele lijst onderwerpen waar je dan later weer mee aan de slag kunt.

 3. Je haalt je deadlines en vergeet geen posts meer

  Niks zo vervelend als een mooi geschreven blog dat om 23.00 uur nog eens online gaat of een nieuwsbrief die je klanten tipt over dat éne event… maar die een dag te laat verstuurd wordt. Met een contentkalender heb je elke dag inzichtelijk wat wanneer moet gebeuren en wíe het moet doen. Je kunt zo vooruit werken en met de juiste tools zelfs berichten inplannen.

 4. Je maakt doelgericht content

  Je hoeft niks on the spot te bedenken, met het risico op vaak leuke, maar nutteloze posts. Je creëert berichten die altijd passen bij de belevingswereld van je doelgroep omdat je er al over nagedacht hebt. En dus dragen je berichten meer bij aan je totale bedrijfsstrategie dan wanneer je willekeurig berichten plaatst.

 5. Je zorgt voor een constante stroom

  Of het nu dagelijks, wekelijks of maandelijks is: structuur in de regelmaat van je berichten is essentieel. Fijn voor je lezers, die weten wat ze kunnen verwachten. Maar ook fijn voor jou, want jij kent na een tijdje de hoeveelheid werk die een blog of een post kost en kunt het zo makkelijk inplannen (of uitbesteden!). En voor sommige sociale mediakanalen is het ook onmisbaar voor je zichtbaarheid: als je daar niet met grote regelmaat iets post, daalt je bereik direct.

 6. Plannen inspireert

  Een contentkalender geeft inspiratie. Je zou het bijna niet zeggen, maar plannen stimuleert in dit geval de creativiteit. Het is makkelijker om twintig blogtitels te bedenken tijdens een intense brainstorm dan elke dag ééntje. En als je het even niet meer weet, kijk je in de kalender welke ideeën van vorig jaar je in een nieuw jasje kunt gieten.

 7. Meten is weten: je kunt evalueren!

  Met een duidelijk doel kun je ook meten of je doel gehaald wordt. Met een contentplan krijg je inzicht in wat je wanneer doet en kun je met statistieken bijhouden wat effectief is en wat niet. Daarop pas je je plan voor de toekomst dan weer aan. Zo wordt je contentstrategie steeds scherper!

Vrees niet, je slaat met een contentplanning niet meteen alle spontaniteit dood: je mag ook best spontaan tussendoor iets plaatsen. Zie de berichten uit je contentplanning als stabiele basis, waar je actuele berichten  of inhakers in kunt schuiven.

Geen tijd, inspiratie of zin…

…om je eigen content te beheren? Kunnen we helemaal voor je uit handen nemen! Neem contact met ons op en we vertellen je graag hoe we je kunnen helpen! Of schrijf je in voor inspiratie via onze nieuwsbrief.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× App ons!