Skip to main content
BlogpostsUncategorized

Writer’s block tegengaan? 10 tips

By oktober 8, 2019oktober 16th, 2023No Comments

Writer’s block tegengaan? 10 tips

Writer’s block tegengaan? 10 tips

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Kris

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Kris

Een writer’s block, we kennen het gevoel allemaal wel. Je móet iets gaan schrijven, maar je krijgt geen letter op papier. In het Word-document dat je voor je hebt, knippert een cursor, maar je weet niet waar je moet beginnen. Maak je geen zorgen, want met deze tien tips ben je er zo weer van af.

De angst voor een lege pagina, zo wordt een writer’s block ook wel genoemd. Je blijft staren naar een leeg scherm of leeg stuk papier, maar er komen geen woorden. Misschien associeer je de term met literaire schrijvers die maar geen inspiratie krijgen voor hun nieuwe meesterwerk, maar eigenlijk kan het alle schrijvers overkomen. Of het nu gaat om het schrijven van je scriptie, een artikel of een doodgewone e-mail of social media post. We kennen het allemaal.

Writer’s block: de oorzaak

Gebrek aan inspiratie of creativiteit kan natuurlijk een oorzaak zijn van een writer’s block. Soms komen de goede ideeën gewoon even niet. Maar angst of stress kunnen hier ook aan bijdragen. Misschien ben je bang om fouten te maken of lukt het schrijven niet omdat er te veel tijdsdruk is. Of ben je te perfectionistisch? Zo’n blokkade kan ten slotte ook ontstaan door ander gebeurtenissen in je leven: een scheiding, ontslag of andere vervelende situatie.

Hoe kom je van je writer’s block af?

1. Heb altijd pen en papier bij de hand

Soms komt inspiratie juist niet als je startklaar voor je laptop zit, maar als je onder de douche staat, aan het hardlopen bent of al in bed ligt. Zorg dat je altijd pen en papier (of wat moderner: een telefoon) bij je hebt en maak zo snel mogelijk een notitie van je Eureka-moment. Zo  kun je straks beginnen met schrijven met een dijk van een idee!

2. Begin in het midden

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar soms moet je gewoon beginnen met schrijven. Ook als je geen inspiratie of een supergoed idee hebt. Weet je niet hoe je moet beginnen? Sla het begin of de intro van je tekst dan over. Begin ergens in het midden of misschien wel aan het einde, het stuk waar je wel al ideeën voor hebt. De rest van je artikel komt dan vanzelf.

3. Zet het kritische stemmetje in je hoofd uit

Soms hoeft een tekst niet meteen perfect te zijn. Als je je daar al zorgen over maakt voordat je ook maar één letter op papier hebt gezet, dan wordt schrijven heel moeilijk. Ook hier geldt: begin gewoon. Dan maar niet zo’n mooie zinnen of goede indeling. Als je eenmaal iets op papier gezet hebt, kun je op een ander moment je tekst gaan bijschaven. Je hebt in ieder geval al een basis geschreven!

4. Verander van omgeving

Misschien helpt het wel om even heel ergens anders te gaan zitten met je laptop. Kom eens achter je bureau vandaan en probeer de keukentafel. Of een leuk cafeetje. Wat dacht je van de achtertuin? Die verandering van omgeving zorgt ervoor dat je weer met ‘nieuwe ogen’ naar je tekst kan kijken. En wie weet geeft het je wel weer een hele hoop inspiratie, zo’n ander uitzicht.

5. Vraag hulp

Als je echt vastzit en er in je eentje niet uitkomt, dan vraag je toch gewoon je collega/partner/moeder/vriendin om advies? Misschien weten zij inhoudelijk niet zo veel van het onderwerp waar jij over wilt schrijven, maar bedenken ze wel een goede openingszin of invalshoek voor je verhaal. Input van anderen kan je altijd een heel eind op weg helpen!

6. Bepaal eerst de structuur

Soms helpt het om de inhoud van je tekst even los te laten en te focussen op de structuur. Maak een indeling van je verhaal: wat wil je waar vertellen? Wat komt er in de intro te staan, welke tussenkopjes kun je gebruiken en hoe sluit je jouw verhaal af? Als die fundering van je tekst hebt staan, is het gemakkelijker om daarna de tekst in te vullen.

7. Schrijf op een andere manier

Klap je laptop dicht en probeer eens of het wel lukt als je met pen en papier gaan schrijven. Of maak eerst een tekening, mindmap of moodboard van je verhaal. Dan kan je net de inspiratie geven die je nodig hebt.

8. Doe research

Misschien heb je gewoon nog niet genoeg research gedaan. Duik nog eens wat dieper in je onderwerp. Zoek voorbeelden van wat andere schrijvers over jouw onderwerp te zeggen hebben. Zo kom je vast weer op goede ideeën of invalshoeken voor je verhaal.

9. Maak een schrijfschema

Raak je in de stress als je ziet hoeveel je nog moet schrijven? Verdeel je schrijfopdracht dan eens in kleine stukjes. Moet je een scriptie schrijven van 10.000 woorden? Spreek dan met jezelf af dat je de eerste dag start met 100 woorden. De dag daarna doe je er iets meer. Je merkt vanzelf dat als je die eerste 100 woorden op papier hebt gezet, de rest vanzelf volgt.

10. Ga iets heel anders doen

Soms lukt het gewoon niet. Punt. Ook al staat je kritische stemmetje uit, ben je al verhuisd naar een andere werkplek en heb je de structuur van je tekst al bepaald. Dan leg je het werk gewoon even weg. Ga iets anders doen. Een andere taak die wel lukt, of gewoon een hele andere activiteit. Ga een rondje lopen, een serie kijken, wat dan ook. Morgen kijk je weer met een frisse blik naar je tekst en ik weet zeker dat je dan met nieuwe ideeën komt.

Writer’s block weg?

Ik weet zeker dat je met deze tips weer in no time lekker aan het schrijven bent. En lukt het echt niet of heb je geen tijd om te wachten op inspiratie? Dan willen wij je natuurlijk altijd een handje helpen met brainstormen, de tekst voor je schrijven of je beginnetje herschrijven. Doen we graag!

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!