Skip to main content
Overtuigend schrijvenUncategorized

Zo schrijf je een goede sollicitatiebrief: 7 tips

By januari 21, 2020september 19th, 2023No Comments

Zo schrijf je een goede sollicitatiebrief: 7 tips

Zo schrijf je een goede sollicitatiebrief: 7 tips

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Kris

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Kris

Als je een sollicitatiebrief schrijft, dan weet je één ding heel zeker: je hebt een kritische lezer. Want die gaat uit tien, vijftig of misschien wel honderd brieven kiezen wie het beste past bij de vacature. Weet dan maar eens op te vallen én jezelf te blijven. Hoe voorkom je dat jouw sollicitatiebrief binnen no-time op het stapeltje ‘afwijzen’ terechtkomt? In deze blog geven we je 7 tips.

Met jouw sollicitatiebrief geef je aan dat je graag in aanmerking komt voor een bepaalde functie bij een bedrijf. Vaak stuur je die brief samen met je CV, waarin alle feitelijke informatie over je opleidingen en werkverleden staat. In de sollicitatie- of motivatiebrief (of oké, vaak is het gewoon een mail) licht je jouw CV en je enthousiasme voor de functie toe. Je vertelt kort wie je bent, wat je kunt en waarom jij de perfecte kandidaat bent voor de functie.

Maar hoe doe je dat eigenlijk? Met deze 7 tips laten we je zien welke valkuilen er zijn en hoe je juist wél een goede sollicitatiebrief schrijft.

Tip 1: Geen open deuren en standaardzinnen in je sollicitatiebrief

“Naar aanleiding van uw vacature solliciteer ik hierbij naar de functie van ….”, “In afwachting van uw reactie verblijf ik”: saai, saai, saai! Je wilt opvallen met je brief en dus zeker geen standaard ‘sollicitatiezinnen’ gebruiken. Al hélemaal niet als eerste zin van je brief. Want met die zin wil je opvallen, alvast wat persoonlijkheid laten zien en vooral: laten zien dat je enthousiast bent. Val met de deur in huis: waarom solliciteer je op de functie?

Wel doen:

Laat meteen zien waarom de vacature goed bij jou past:

Ik wil samen met anderen werken aan het ontwikkelen en bouwen van machines. Daarom heb ik een studie werktuigbouwkunde gedaan en ervaring opgedaan bij bedrijf X. Uw vacature voor een ontwikkelaar past perfect bij mijn ambitie en ervaring.

Of speel in op de behoeftes van het bedrijf:

Versnelde groei is jullie strategische doelstelling voor 2020. Dat vraagt om een HR-manager met ervaring in een snelle, resultaatgerichte businessomgeving. Ik solliciteer daarom graag naar deze functie.

Tip 2: Match je brief met het bedrijf

Misschien wel de ergste fout die je kunt maken met sollicitatiebrieven is het versturen van standaardbrieven, waarin je alleen de naam van het bedrijf en de functie waarnaar je solliciteert aanpast. Een gemiste kans! Dat komt niet alleen lui, maar ook onprofessioneel over en dat wil je juist niet.

Kijk dus altijd goed naar het bedrijf waarbij je gaat solliciteren. Is het een grote bank of een klein ontwerpbureau? Solliciteer je op een kantoorbaan waarbij wordt verwacht dat je in driedelig pak verschijnt? Of zit je straks de hele dag tussen de hippe creatievelingen? Pas de toon van je brief aan aan het soort bedrijf. Bij de bank wil je zakelijker overkomen, bij het ontwerpbureau persoonlijk en creatief.

Onderzoek dus goed wat de kernwaarden zijn van het bedrijf waarbij je gaat solliciteren. Kijk naar de over ons-pagina op hun website of hun sociale mediakanalen. Waar staat het bedrijf voor? Hoe pas jij daarbij?

Tip 3: Straal vertrouwen uit, maar bluf niet

Focus op wat je wél kunt, niet op wat je niet kunt. Vragen ze in de vacature naar 5 jaar werkervaring en jij hebt er maar 3? Benadruk dan niet dat laatste, maar leg uit waarom je met jouw ervaring wél geschikt bent voor de functie.

Maar overdrijf niet. Blijf altijd jezelf. Liegen of je kwaliteiten heel sterk overdrijven gaat je echt niet helpen. Ook al krijg je de baan, dan val je uiteindelijk nog door de mand als je de hele dag met Duitse opdrachtgevers moet communiceren en je Duits ‘op z’n best redelijk’ is in plaats van ‘vloeiend’.

Tip 4: Vermijd holle woorden

Je bent nieuwsgierig, creatief en een harde werker. Ja, wie is dat nu niet in een sollicitatiebrief? Behalve dat dit misschien niet de meest onderscheidende karaktereigenschappen zijn voor in een sollicitatiebrief, zeggen deze ‘holle woorden’ eigenlijk ook helemaal niks. Veel beter kun je uitleggen waarom jij nu zo nieuwsgierig en creatief bent. Show, don’t tell! Oftewel: geef voorbeelden!

Ontwerp jij in je vrije tijd de mooiste websites, of ben je op wereldreis geweest omdat je álles wilt weten van andere culturen? Dat laat zien dat je creatief en nieuwsgierig bent. Vertel over dat evenement dat je organiseerde bij je sportvereniging en waar je heel wat avonduren in stopte om er voor te zorgen dat alles gesmeerd zou lopen. Dat illustreert dat je een harde werker bent, geen 9-tot-5-mentaliteit hebt, enthousiast bent en zelfstandig kunt werken. Was het een beetje een origineel evenement? Mooi, want dan laat je ook je nog eens je creatieve kant zien!

Bedenk dus niet alleen welke eigenschappen jou onderscheiden van de rest, maar nog belangrijker: hoe je met duidelijke voorbeelden kunt laten zien waarom jij die eigenschappen hebt.

Tip 5: Kort maar krachtig

Een sollicitatiebrief van drie (of zelfs twee) kantjes? Ain’t nobody got time for that! Mik op één overzichtelijk A4-tje voor je CV. Hetzelfde geldt voor de sollicitatiebrief. Waarschijnlijk heeft de lezer meer dan één brief te lezen, dus kom snel ter zake.

Tip 6: Zorg voor een goede structuur

Je wilt dat je lezer jouw verhaal in één keer begrijpt en niet in je brief verdwaalt door allerlei zijwegen en vertakkingen in je verhaal. Zorg er dus voor dat je structuur duidelijk is. Dat betekent:

  • een goede inleiding waarin je de interesse van je lezer wekt
  • je vertelt daarna waarom graag die functie bij dat bedrijf wilt vervullen
  • daarna onderbouw je waarom jij geschikt bent voor de functie
  • je sluit de brief af in de trant van ‘ik licht mijn sollicitatie graag persoonlijk toe’

Tip 7: Vermijd taalfouten en slordigheden!

Is het curricculum vitea of vitae? En zit je bijlage wel écht bij je mail? Weet je zeker dat je de bedrijfsnaam hebt veranderd en niet gewoon je vorige sollicitatiemail hebt gekopieerd (sowieso geen aanrader!)? Slordigheden zijn in iedere tekst ergerlijk, maar in een sollicitatiebrief al helemaal. Want wie wil er nu een slordige werknemer?

Zorg er dus altijd voor dat je jouw brief nog eens goed naleest of door iemand anders na laat lezen. Zo haal je al die vervelende slordigheden er gegarandeerd uit!

Hulp nodig?

Kun je nog wel wat meer hulp gebruiken bij het schrijven van je sollicitatiebrief of vind je het fijn als twee echte taalnazi’s je brief nog eens controleren op spelfouten? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag!

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!