Skip to main content
Blogposts

Schrijven op B1-niveau: waarom is dat belangrijk?

By februari 4, 2020oktober 14th, 2022No Comments

Schrijven op B1-niveau: waarom is dat belangrijk?

Schrijven op B1-niveau: waarom is dat belangrijk?

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Kris

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Kris

Schrijven op B1-niveau betekent dat je tekst een eenvoudig taalniveau heeft. Taal die bestaat uit makkelijke woorden die bijna iedereen in Nederland kent. Dat betekent dus dat ook bijna iedereen jouw boodschap kan begrijpen. En dat wil je! Wij leggen je uit wat taalniveau B1 precies is en waarom je het zou moeten gebruiken. Lees je mee?

Er zijn 6 taalniveaus: niveau A1 is het laagste en niveau C2 is het hoogste. Taalniveau B1 bestaat uit gemakkelijke woorden, die veel voorkomen in de Nederlandse taal. En uit korte, eenvoudige en actieve zinnen. Bedrijven en overheden zijn vaak gewend om hun teksten te schrijven op taalniveau C1. Voor veel mensen zijn die teksten moeilijk te begrijpen. Tijd voor verandering dus!

Waarom B1-niveau?

Heel gemakkelijk. Omdat je wilt dat je lezers je tekst en dus je boodschap snappen. Als je een  (zakelijke) tekst schrijft, dan heb je een doel. Je wilt informatie overbrengen, iemand overtuigen iets te doen of misschien wel zorgen wegnemen. Dat doel wil je zo snel mogelijk bereiken met je tekst. Een van de belangrijkste manieren om een begrijpelijke tekst te schrijven, is het gebruik van begrijpelijke taal.

Toch komt het in de praktijk nog heel vaak voor dat we teksten te moeilijk maken (C1-niveau). Ook als ze voor een breed publiek te begrijpen moeten zijn. Denk maar aan bijsluiters van medicijnen, het huurcontract van je woning, politieke besluiten, brieven vanuit de overheid, instructies voor je nieuwe tv: begrijp jij altijd wat er staat? Veel van deze teksten bevatten vaktaal, moeilijke woorden, abstracte begrippen, onduidelijke beeldspraak of gewoon te lange zinnen.

Ja maar, kom ik dan nog wel professioneel over?

Ja. Professioneler zelfs. Eenvoudig Nederlands is niet alleen fijn voor mensen met een lager opleidingsniveau. Ook hoger opgeleiden en professionals lezen meestal liever een tekst waar ze niet té hard over na moeten denken. En bedenk je ook: het is vaak lastiger om gemakkelijk te schrijven over een moeilijk onderwerp. Dat kan pas als jij jouw eigen verhaal helemaal begrijpt. Als jij jouw boodschap dus heel eenvoudig uit kunt leggen, laat je zien dat je echt expert bent op dat gebied.

Ja maar, wat als de inhoud van mijn tekst daar te ingewikkeld voor is?

Moet je dan toch maar een onbegrijpelijke tekst schrijven? Daarmee leg je het probleem neer bij de lezer. En een begrijpelijke tekst is toch echt de verantwoordelijkheid van de schrijver. Wij zijn van mening dat je (bijna) ieder onderwerp eenvoudig uit kunt leggen.

Volgende week geven we je handige tips waarmee je iedere tekst op B1-niveau kan schrijven. Wil je nu al weten hoe je dat moet doen? Bel/mail/app ons en we helpen je graag!

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!