Skip to main content
BlogpostsHelder Zakelijk Schrijven

Laatste check van je tekst: zo doe je dat

By mei 26, 2020oktober 3rd, 2023No Comments

Laatste check van je tekst: zo doe je dat

Laatste check van je tekst: zo doe je dat

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Kris

Yannick portret

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Yannick

Eindelijk, je bent klaar voor de laatste check van je tekst. Je hebt er even op zitten zwoegen, maar ook de allerlaatste zin van je slotalinea staat op papier. Hij is af! En dan is het wel het heel verleidelijk om meteen op ‘printen’, ‘publiceer’ of ‘verzenden’ te klikken, toch? Maar heb nog héél even geduld. De perfecte tekst heeft namelijk nog een laatste check nodig. En geloof ons, daar knapt je verhaal altijd van op!

Het allerliefste zou je een tekst die af is gewoon meteen versturen. Hup, publiceren of verzenden! Want dan ben je ervan af en kun je door met je volgende taak. Want we hebben allemaal genoeg te doen, toch?

Toch is het écht slimmer (sorry!) om die tekst even weg te leggen. Weersta de verleiding en wacht nog héél even. Want juist als je die laatste check van je tekst goed doet, zie je heel veel verbeterpunten die je in eerste instantie niet opvielen.

Vóór je laatste check: neem afstand

Het allerbelangrijkste bij het checken van je tekst is dat je even afstand neemt. Heb je genoeg tijd? Leg je tekst dan weg, sluit je document en ga iets anders doen. Doe een andere werktaak of ga even boodschappen doen. Later die dag of de volgende dag kun je dan met een frisse blik nog eens naar je verhaal kijken.

Zo doe je een laatste check voor je tekst

Mooi, je hebt je tekst even laten rusten. Dan is het nu tijd voor de allerlaatste check! Dat kun je op veel verschillende manieren doen. Hieronder laten we je er een paar zien. Doe ze allemaal, of kies de optie die jij het fijnst vindt!

1. Doe een spellingcheck

Als je in Word typt, dan heb je meestal automatisch de spellingscontrole aanstaan. Handig, maar vertrouw er ook niet blind op! Wij vertellen je hier waarom.

Toch kan die spellingscontrole van Word wel een goede eerste stap zijn bij het checken van je tekst. De ergste fouten haalt deze controle er altijd voor je uit. Check dus altijd even of je geen woorden met rode kringeltjes meer in je document hebt staan. Maar wist je dat je ook een uitgebreidere spellingcheck kon doen in Word? De zogenaamde editor of spellingcheck kan niet alleen voor je controleren op spelling en grammatica, maar ook op woordkeuze of beknoptheid. Handig!

2. Lees je tekst nog een keer

Deze stap mag je eigenlijk niet overslaan in bij je laatste check. Of het nu gaat om een kort mailtje, blogpost of heel e-book: lees je tekst altijd nog een laatste keer kritisch door. En met kritisch bedoelen we écht kritisch. Woord voor woord, zin voor zin. Check op spellingfouten, maar ook op structuur en logica. Zit het verhaal goed in elkaar? Heeft mijn tekst het juiste effect? Ben ik geen belangrijke informatie vergeten?

3. Lees je tekst hardop voor

Wil je checken of je tekst ook echt lekker loopt? Lees ‘m dan eens hardop voor. Aan jezelf of aan anderen. Want dan hoor je pas echt hoe jouw verhaal klinkt. Let op het ritme van je verhaal: klinkt het te langdradig? Dan heb je misschien wat te lange zinnen gebruikt? Te kortaf of staccato? Dan gebruik je juist te veel korte zinnen achter elkaar. Wissel die lange en korte zinnen af voor een verhaal dat lekker leest én klinkt.

Struikel je over bepaalde zinnen? Dan is dat het teken dat je daar nog eens goed naar moet kijken. Want als jij het al lastig vindt, dan vinden jouw lezers dat waarschijnlijk ook. Kun je het makkelijker opschrijven? Misschien wat woorden schrappen of de woordvolgorde gemakkelijker maken? Een paar komma’s vervangen door een punt doet ook vaak wonderen.

4. Laat je tekst door een leek lezen

Vaak ben je blind voor je eigen fouten, valkuilen of stopwoordjes en pikt een ander die er zo voor je uit. Je kent het wel: je zit al helemaal in je eigen tekst, waardoor je bij het nalezen gewoon leest wat er hoort te staan, in plaats van dat je echt ziet of er nog een lettertje verkeerd staat. De oplossing? Laat het iemand anders nalezen.

Wil je weten of je tekst begrijpelijk is voor iedereen? Vraag dan iemand die niks van je onderwerp weet om je tekst eens te lezen. Als die persoon je tekst begrijpt, dan heb je hem duidelijk genoeg geschreven. Zijn er passages die niet helemaal helder zijn? Overweeg dan om die te herschrijven of te verduidelijken.

Ben je meer op zoek naar een inhoudelijke check? Dan kun je juist weer beter iemand vragen die wel alles weet van jouw onderwerp.

5. Laat je tekst door je doelgroep lezen

Wil je zeker weten of jouw tekst aanslaat bij je doelgroep? Wil je checken of je boodschap begrepen wordt en of die het juiste effect heeft op de lezer? Zoek dan iemand die precies in jouw doelgroep past om de tekst te proeflezen. Want als die persoon je tekst fijn leesbaar vindt en snapt wat er van hem verwacht wordt, dan is de kans groot dat je doelgroep dat ook doet!

6. Vraag hulp

Twijfel je nog steeds of je tekst goed genoeg is? Weet je niet zeker of je boodschap helder overkomt of dat al je zinnen lekker lopen? Ploeter je al uren op een tekst, maar zie je geen verbetering meer? Schakel dan hulp in! Wij kennen nog wel een tekstbureau dat dolgraag helpt.

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!