Skip to main content
Blogposts

10 leestips voor in de zomer

By juli 7, 2020april 1st, 2021No Comments

10 leestips voor in de zomer

10 leestips voor in de zomer

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Kris

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Kris

Wie ons op Instagram volgt, weet dat wij iedere vrijdag een leestip delen, speciaal voor het weekend. Omdat de meteorologische zomer eindelijk begonnen is, delen we vandaag al onze leukste leestips voor de zomer. Zoek een lekker plekje op in je tuin, het park of misschien wel aan de Nederlandse kust en droom weg met een heerlijk verhaal. Zo kom jij die zomer wel door! 

Silence of the Girls – Pat Barker

De eerste van onze leestips voor de zomer is een klassieker met een twist. De Illias: je kent het verhaal vast. De Griekse prinses Helena verlaat haar man voor de Trojaanse prins Paris. Haar echtgenoot trekt met het hele Griekse leger zijn vrouw achterna en dat is het startsein voor de jarenlange bezetting van Troje. Een verhaal over helden, halfgoden en veldslagen. Een verhaal dat altijd vertelt wordt vanuit het mannelijk perspectief. Paris, Hector, Achilles, Agamemnon, Odysseus… Maar hoe zit het eigenlijk met de vrouwen in het verhaal? Pat Barker neemt de bekende mythe en vertelt het nu eens vanuit de andere kant. De vrouwen die de dupe worden van de belegering. En dan gaat het ineens niet meer over de stoere, sterke Achilles, maar over de Trojaanse Briseis. Achilles doodde haar vader, man en broers en neemt haar dan gevangen als slaaf. Hoe overleeft zij in het Griekse kamp? Prachtig geschreven en ook al ken je het verhaal al: dit is een heel nieuw perspectief.

Normal People – Sally Rooney

Op zoek naar een boek dat je in één ruk uitleest? Lees dan Normal People! Dit boek gaat over de Ierse Connell en Marianne. Op school doen ze alsof ze elkaar niet kennen. Hij is de populaire sportheld op school, maar van lage komaf. Zij komt uit een rijk gezin, maar is eenzaam op school. Langzaam groeien ze steeds meer naar elkaar toe. En toegegeven, dat klinkt als iedere romantische high school movie. Maar dat is het niet! Sally Rooney maakt er een prachtig psychologisch verhaal van, waarin we soms vanuit Connells perspectief hun relatie zien en dan weer vanuit Marianne. Door de jaren heen blijven ze om elkaar heen cirkelen, maar het lukt  hen telkens net niet om écht eerlijk tegen elkaar te zijn.

Tender is the Night – F. Scott Fitzgerald

Het is weer tijd voor een klassieker! We gaan terug naar de jaren 20, waar de Amerikaanse psychoanalist Dick Diver en zijn vrouw Nicole hun zomers doorbrengen aan de Franse Rivièra. Als een jonge filmster hun leven binnenwandelt, komt hun relatie aan een zijden draadje te hangen. Een heerlijk boek dat je helemaal meeneemt naar de roaring twenties én het zonnige Frankrijk.

’t Hooge Nest – Roxanne van Iperen

Dit boek is ineens overal! En wij snappen wel waarom: dit spannende verhaal wil je in één keer uitlezen. Het is een waargebeurd verhaal over twee joodse zussen in het verzet die zich in een onderduikvilla in ’t Gooi verschuild hebben met een grote groep onderduikers. Terwijl de situatie in het bezette Nederland steeds spannender wordt, moeten zij ervoor zorgen dat ze overleven. En wie kun je dan nog vertrouwen? Spannend, ontroerend en confronterend.

Underground Railroad – Colson Whitehead

Deze is ineens weer helemaal actueel. Dit boek neemt je mee naar Amerika in de tijd van de slavernij. Je leest het verhaal van Cora, een slaaf op een katoenplantage in Georgia. Samen met een vriend neemt ze de gewaagde beslissing om te ontsnappen naar het noorden. Een heftig verhaal over racisme en onrecht, maar tegelijkertijd is het ook grappig en ontroerend. Barack Obama noemt het boek ’terrific’. Lezen dus!

Swing Time –  Zadie Smith

In 1982 raken twee meisjes van zeven uit een arme wijk in Noord-Londen met elkaar bevriend bij balletles. Ze willen danseres worden, maar slechts één van hen heeft talent en de ander wordt persoonlijk assistent van een wereldberoemde popster. Een verhaal over muziek, vriendschap en afkomst.

Little Fires Everywhere – Celeste Ng

Dit boek van de Amerikaanse auteur Celeste Ng neemt je mee naar Shaker Heights, een rustige plaats in Cleveland, waar eigenlijk alles heel ordelijk verloopt. Totdat kunstenares Mia Warren met haar puberdochter Pearl arriveert. Ze huren een huis van de succesvolle en rijke familie Richardson en langzaam maar zeker worden ze onderdeel van deze familie. Als vrienden van de Richardsons in een lastige voogdijzaak belanden, komen de nieuwe vriendschappen onder druk te staan en komen jarenlang goed bewaarde geheimen ineens naar boven. Een heerlijk boek, dat lekker wegleest. Ideaal voor een zonnig weekend in je tuin!

De Acht Bergen – Paolo Cognetti

Ah Italië… Lees dit boek en je wilt meteen de Italiaanse bergen in, beloofd! De hoofdpersoon is Pietro, een stadsjongen uit Milaan. Zijn ouders leerden elkaar kennen in de bergen en het gezin bracht daar vroeger iedere zomer door. Pietro en zijn vader hebben een moeilijke relatie. Als hij hoort dat zijn vader plotseling is overleden, keert Pietro terug naar de bergen.

De Eeuw van mijn Vader – Geert Mak

Hoe goed ken jij de Nederlandse geschiedenis? Of belangrijker: wil je er op een leuke, interessante manier meer over weten? Lees dan dit boek van Geert Mak. Aan de hand van het leven van zijn vader, die rond 1900 geboren werd, neemt Geert Mak je mee in de geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw. Leest heerlijk!

The Revenant – Michael Punke

De laatste in dit rijtje leestips voor de zomer? ‘Hugo Glass isn’t afraid to die. He’s done it once already.’ Als dat geen spannende achterflapomschrijving is? Dit boek neemt je mee naar Amerika in de 19e eeuw. Hugh Glass wordt gruwelijk verwond door een beer en door twee expeditiegenoten voor dood achtergelaten. Dat vraagt natuurlijk om wraak. Voordat ik het boek las, zag ik eerst de verfilming met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol. Ook een aanrader!

Meer leestips voor de zomer (of elk ander seizoen)?

Volg ons dan op Instagram (@deletterdesk) en krijg elke vrijdag verse leestips voor je weekend! Heb jij een boek gelezen dat we écht niet mogen missen? Tip ons! Worden we altijd blij van :).

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!