Skip to main content
BlogpostsTone of voice ontwikkelen

Inclusief schrijven: waarom je nooit meer ‘hij/zij’ mag schrijven

By augustus 4, 2020mei 22nd, 2024No Comments

Inclusief schrijven: waarom je nooit meer ‘hij/zij’ mag schrijven

Inclusief schrijven: waarom je nooit meer ‘hij/zij’ mag schrijven

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Kris

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Els

Als je een zo groot mogelijk publiek wilt bereiken met je tekst, telt elk woord. Inclusief schrijven is de sleutel om een tekst te schrijven waarin zoveel mogelijk mensen zich herkennen. Vermijd bijvoorbeeld het lelijke ‘hij/zij’: dat maakt je tekst lekkerder leesbaar en meer mensen zullen je boodschap positief vinden.

Toen ik deze tweet zag, dacht ik.. ‘wat schattig, van dat meisje’. Maar deze meneer hieronder, las er een jongetje in:

Met inclusief schrijven herkent iedereen zich in je verhaal

Je referentiekader, wat je het meest ‘gewoon’ vindt, speelt hierbij een rol. Voordeel van de eerste tweet: doordat niet benoemd wordt wie de jonge geïnteresseerde is, kan iedereen zich erin herkennen. Iedereen leest erin wat bij hun referentiekader past. Dat wil je het liefste ook in je bedrijfscommunicatie: zo sluit je niemand uit.

Je denkt misschien dat je die gelegenheid ook biedt als je ‘hij/zij’ in je tekst gebruikt. Maar laten we eerlijk zijn: dat is lelijk en níemand voelt zich hier echt door aangesproken. Sterker nog: non-binaire personen herkennen zich alsnog in geen van de opties. Voorbeeldje: deze kop werd écht in het wild gespot:

‘Help! Mijn kind weet niet hoe hij/zij moet leren!’

Op zich best krachtig: de kop trekt de aandacht én legt uit waar het over gaat. Maar mooi is het niet. De lezer wordt namelijk meteen afgeleid door het rare ‘hij/zij’. Dat leest toch niet fijn? En in lange verhalen kan het eindeloos herhalen van ‘hij/zij’ je tekst enorm vertragen: het leest niet lekker. En nogmaals: je beschrijft er niet iedereen mee!

Hoe vermijd je hij/zij?

Dat lelijke en on-inclusieve hij/zij wil je dus het liefste vermijden. Dat kan op meerdere manieren:

Neem eens een standpunt in

Spreek over hij of zij of het genderneutrale die of hen. Als je het nodig vindt, kun je een disclaimer toevoegen, bijvoorbeeld in een introductie (waar in dit document gesproken wordt over ‘zij’, kan ook ‘hij’ gelezen worden). Eerlijk is eerlijk, deze optie is niet echt onze favoriet. Je maakt nog altijd een keuze waardoor je iemand uitsluit.

Gebruik een meervoud

Heb het over ‘mensen’ of ‘iedereen’ (zie ook ‘iedereen leest erin wat bij hun referentiekader past’, in plaats van ‘wat bij zijn/ haar referentiekader past’).

Gebruik een aanspreekvorm

Een mooie oplossing, als je het ons vraagt: . ‘Wie een fiets wil kopen, moet letten dat deze past bij zijn/ haar lengte’ wordt dan: ‘Wil je een fiets kopen? Let dan op dat deze past bij je lengte’.  Het heeft twee voordelen: het is mooier en meer mensen zullen zich door de tekst aangesproken voelen. En dat wil je. Want wie zich meer aangesproken voelt door een tekst, zal eerder positief tegenover de boodschap én de verzender staan.

Meer over het aanspreken van zoveel mogelijk lezers en inclusief schrijven? Hier lees je onze blog over genderneutraal schrijven. 

Meer schrijftips?

Wil je meer weten over genderneutraal of inclusief schrijven? Of heb je andere vragen over toegankelijke teksten? Neem direct contact op! Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief met elke week onze liefde voor letters vertaald naar schrijfinspiratie voor jou!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!