Skip to main content
BlogpostsUncategorized

Nieuw Nederlands woord: soco, warmhartigheid of plotsbond

By augustus 11, 2020oktober 3rd, 2023No Comments

Nieuw Nederlands woord: soco, warmhartigheid of plotsbond

Nieuw Nederlands woord: soco, warmhartigheid of plotsbond

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Kris

Leestijd 2 minuten
Geschreven door Kris

De Nederlandse taal is altijd in beweging. Wist je dat de Van Dale ongeveer 240.000 Nederlandse woorden bevat? Maar in het ‘echt’ zijn dat er natuurlijk nog veel meer. Iedere dag komen er weer woorden bij, al worden die niet allemaal officieel opgenomen in de Nederlandse taal. Genootschap Onze Taal en het Oranje Fonds zijn deze zomer ook op zoek naar een nieuw Nederlands woord.

De twee organisaties kwamen er namelijk achter dat er nog helemaal geen woord bestaat voor de speciale band die kan ontstaan als twee onbekenden elkaar uit het niets helpen. Een woord dat uitbeeldt hoe iemand jou helpt een zware boodschappentas te tillen of die de deur voor je openhoudt in een gebouw. Iemand die je naroept, omdat je jouw tas ergens laat staan of iemand die helpt als je met je fiets bent gevallen.

“We kwamen op het idee van de zoektocht naar een nieuw Nederlands woord, omdat termen als vrijwilligerswerk, mantelzorg, kennissen, vriendschap en maatjes de lading niet dekken”, leggen Genootschap Onze Taal en het Oranje Fonds uit.

Sinds begin juli kon iedereen daarom een zelfbedacht woord insturen naar de jury. Die bestaat uit schrijver en cabaratier Wim Daniëls, emeritus hoogleraar Leo Lentz, Onze Taal-directeur Vibeke Roeper en Oranje Fonds-directeur Sandra Jetten.

Uit de 1475 inzendingen koos de jury drie favorieten:

  • Soco (zeg: sokko, afgeleid van SOciale Cohesie)
  • Warmhartigheid
  • Plotsbond

Maar dat waren natuurlijk niet alle inzendingen. Eervolle vermeldingen waren er bijvoorbeeld voor:

  • Plotsband
  • Omzicht
  • Samenschap
  • Omkijker
  • Klikmaatje
  • Humaatje
  • Vriendeling

Update: de uitslag

Warmhartigheid werd gekozen! Wil je nou vaker leuke taalweetjes en tips in je mailbox? Schrijf je dan via onderstaand formulier in voor onze nieuwsbrief. We delen onze liefde voor letters graag met je!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!