Skip to main content
BlogpostsHelder Zakelijk Schrijven

Zo schrijf je een goede vacaturetitel

By oktober 27, 2020september 18th, 2023No Comments

Zo schrijf je een goede vacaturetitel

Zo schrijf je een goede vacaturetitel

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Kris

Yannick portret

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Yannick

Het eerste dat een potentiële kandidaat leest van jouw vacature is de titel. Die vacaturetitel móet dus goed zijn! Toch gaan veel bedrijven de mist in bij het schrijven van die titel. En daar willen wij jou voor behoeden. Deze vijf fouten moet je bijvoorbeeld echt niet maken.

Opvallen op de arbeidsmarkt is niet altijd gemakkelijk. Want hoe vind jij die ene juiste kandidaat tussen al die sollicitanten? Dat wordt een stuk gemakkelijk met een goede functietitel in je vacature. Want die regel tekst lezen al jouw potentiële nieuwe droomwerknemers natuurlijk als eerste.

Met de juiste functietitel zorg jij ervoor dat potentiële werknemers meteen weten wat er van hen verwacht wordt, maar weet je ook de nieuwsgierigheid te prikkelen. Een goed vacaturetitel is niet te algemeen, maar ook niet te specifiek. Een sterke vacaturetitel vat de hele vacature in een paar woorden samen. Je wilt de aandacht van de lezer trekken, maar ook de lading dekken. Pas als de functienaam herkenbaar is en jouw kandidaten aanspreekt, kijken ze verder naar de rest van de vacaturetekst.

Goed vindbaar met een goede vacaturetitel 

En natuurlijk moeten we Google niet vergeten. Want als jouw titel niet aansluit bij de termen waarop potentiële kandidaten zoeken, dan vinden ze jouw vacature niet eens. En dat is jammer. Een goed begin is dus om te kijken naar welke vacaturetitels sollicitanten zoeken in Google. Dat kun je doen via een gratis Google-keyword-analyse. Soms verschillen veelgebruikte termen per land of zelfs per regio. Met een zoekwoordenanalyse kom je er heel gemakkelijk achter of jouw doelgroep zoekt op accountmanager, salesmanager of misschien wel verkoper.

Dit gaat vaak mis bij het schrijven van een titel voor je vacature

Wat zijn nu de meest gemaakte fouten bij het kiezen van een functietitel? We laten je de vijf belangrijkste zien.

1. Te algemeen

Een vacature met de titel ‘developer’ lijkt misschien kort maar krachtig, maar geeft niet genoeg informatie. Want wat voor developer zoek je precies? Een frond-end developer? PHP-developer? Back-end? Junior, senior? Zorg er daarom voor dat je de belangrijkste informatie noemt in je titel.

2. Te vaag

Wat is een young professional eigenlijk? Heeft die veel ervaring? Of juist nog niet? En waarom bestaat er geen old professional?

3. Te hip

Koffiekunstenaar, HR-hero, ICT-goeroe, pakketjesninja of salestijger: niet doen. Het lijkt misschien alsof je hip en grappig overkomt, maar niemand gaat zoeken op deze termen. Het werkt eerder verwarrend dan verhelderend. Een beetje humor mag natuurlijk wel. Dat kan er ook weer voor zorgen dat je vacature meer aandacht trekt. Maar zorg er altijd voor dat je herkenbare termen gebruikt. Tip: schrap de dierenverwijzingen (behalve misschien als je op een kinderboerderij werkt).

4. Te misleidend

Ben je op zoek naar een accountmanager? Noem het dan geen Senior Business Development Executive, om de titel wat interessanter te laten klinken. Het resultaat? Je trekt de verkeerde mensen aan en je schept verwachtingen die je niet waarmaakt.

5. Te veel jargon

Ieder bedrijf gebruikt jargon. Als jij en je collega’s dezelfde termen kennen en gebruiken, communiceert dat gewoon makkelijker. Maar let er bij vacatures altijd op dat je termen gebruikt die buitenstaanders ook begrijpen. Weet iedereen wat een Continuous Delivery Consultant doet? Of is dat een term die alleen binnen jullie organisatie wordt begrepen?

Meer weten over hoe je jouw vacaturetekst wél precies goed schrijft? Neem contact met ons op!

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!