Skip to main content
Blogposts

Checklist: schrijf je getallen nu met cijfers of letters?

By februari 9, 2021april 1st, 2021No Comments

Checklist: schrijf je getallen nu met cijfers of letters?

Checklist: schrijf je getallen nu met cijfers of letters?

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Els

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Els

‘Moet ik getallen nou met letters of met cijfers schrijven?’ De vraag komt regelmatig terug. En dat is best logisch, want er zijn geen officiële regels voor. Maar natuurlijk zijn er bergen taalkenners die er hun mening over hebben gegeven. En dus kunnen we best een paar adviezen geven. We maakten een overzichtelijke checklist: zo schrijf je deze getallen!

Er zijn twee opties: je schrijft getallen met cijfers (3) of je gebruikt letters (drie). Maar wanneer kies je welke vorm? Met deze handige checklist weet je meteen in welke categorie je getal valt en hoe je ’t dus moet schrijven.

Beschrijf jij met jouw getal bijvoorbeeld een

 • Afstand
 • Datum of jaartal
 • Bedrag
 • Percentage
 • Of gewicht?

Dan gebruik je cijfers. Dat doe je meestal bij moeilijke, exacte of financiële getallen. Denk dus ook aan getallen als 37, 872 of 12.732.

Ook als je aan het nummeren slaat, worden cijfers het meest gebruikt. Denk aan

 • Hoofdstukken
 • Opties (‘Optie 1’)
 • Groepen (‘Hij zit in groep 3’)
 • Delen
 • Klassen

En heb je een tekst met héél véél getallen, is het ook vaak een goede keuze om cijfertjes te gebruiken. Zo zie je in één oogopslag alle getallen: dat is makkelijk voor de lezer. En je kunt de getallen makkelijker vergelijken.

Je gebruikt letters voor jouw getal als

Valt een getal niet onder de hierboven genoemde regels, dan mag je het voluit schrijven. Maar alléén als:

 • Het een getal is tot en met twintig; één, zeven, maar ook de veertiende dag
 • Je een tiental (tot honderd) beschrijft; dus dertig, zestig en tachtigste deelnemer
 • Je een honderdtal (tot duizend) beschrijft, dus driehonderd, achthonderd
 • Je een duizendtal (tot tienduizend) beschrijft, denk aan vierduizend of negenduizend

Zoals we eerder noemden: complexe getallen schrijf je dus altijd met cijfers. En al is ‘dertig’ een tiental, omdat de bovenste regels zwaarder wegen, schrijf je toch 30 kilo. En niet dertig kilo.

Uitzonderingen: een checklist in een checklist

Natuurlijk zou de Nederlandse taal niet de Nederlandse taal zijn zonder een boel uitzonderingen. En natuurlijk willen we je daar ook graag wegwijs maken.

Wanneer kan het allebei?

 • Bij miljoenen en miljarden

Als je een getal schrijft met een miljoen, bijvoorbeeld, kun je kiezen of je cijfers of letters gebruikt. Je mag bijvoorbeeld zeggen: Ik ken 6 miljoen opties. Maar je mag ook zes miljoen schrijven. Hetzelfde geldt voor miljard of zelfs biljoen. Dat is zodat we voorkomen dat een tekst een eindeloze rij nullen zou krijgen. Want 16 miljard zou er dan al uitzien als 16.000.000.000. En laten we eerlijk zijn, dat is ook niet mooi.

 • Bij leeftijden

Hoewel je zou denken dat leeftijden ook in de categorie ‘Schrijven met cijfers’ vallen (want het zijn exacte waarden), zie je in de praktijk toch dat ook letters veel gebruikt worden. Sommige nieuwsredacties kiezen voor ‘een man van 50’, anderen schrijven over ‘Hij was dertig jaar’. Het mag allebei.

Wanneer moet je voor cijfers kiezen, zelfs als het eigenlijk letters mogen zijn?

Als je in één tekst afwisselend cijfers en letters gebruikt, is dat heel afleidend. Zeker als je in één zin twee soorten gebruikt, leest het niet prettig. Je lezer moet dan meer moeite doen om te getallen te vergelijken. Daarom is het beter om te zeggen: Ik heb 6 appels en 34 peren, in plaats van Ik heb zes appels en 34 peren. Hoewel je ‘zes’ normaal gesproken voluit mag schrijven, doe je dat hier dus niet omdat je dan twee versies in één zin hebt.

 Getallen met cijfers of letters: een kwestie van smaak

Zoals je merkt, zijn er geen harde regels over het gebruik van cijfers of letters in getallen. Wat je ook kiest: het belangrijkste is dat je consequent bent! Dat is ook de reden dat redacties van kranten of websites vaak eigen richtlijnen maken. In boeken lees je vaak veel meer letters, omdat cijfers in een roman vaak als ‘lelijk’ gezien worden.

 Meer weten over het schrijven van getallen?

Hopelijk hebben we je een beeld gegeven wanneer je cijfers of letters kiest voor jouw getal. Binnenkort bloggen we ook over het schrijven van grote getallen, of je uitgeschreven getallen aan elkaar of los schrijft óf hoe je nou eigenlijk precies bedragen moet schrijven. En eerder schreven we al hoe je cijfers inzet om te overtuigen. Meer schrijftips over uiteenlopende onderwerpen? Neem gerust contact met ons op of schrijf je in voor inspiratie via onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!