Skip to main content
Blogposts

Stop met die stopwoordjes

By maart 23, 2021april 1st, 2021No Comments

Stop met die stopwoordjes

Stop met die stopwoordjes

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Els

Leestijd 2 minuten
Geschreven door Kris

Els schreef laatst al over haar schrijfzwakte. En dan kan ik natuurlijk niet achterblijven! Mijn grootste schrijfzonde? Ik heb last van stopwoordjes. Ik weet precies welke het zijn en toch sluipen ze iedere tekst weer binnen.  En ik denk dat ik niet de enige ben met deze kleine schrijfafwijking, dus in dit blog laat ik jullie (en mezelf) zien hoe je voor eens en voor altijd kunt afrekenen met die vervelende stopwoordjes.

 Ik zal maar meteen bekennen welke stopwoorden mijn teksten binnensluipen. Het zijn van die gekke tussenwoordjes die je echt niet nodig hebt in je tekst, maar die ik onbewust toch altijd gebruik. Komen ze:

 • Eigenlijk
 • Gewoon
 • Natuurlijk
 • Helemaal
 • Echt
 • Even

Op het eerste gezicht is er natuurlijk (ga ik al!) helemaal (en nog een!) niks mis met deze woorden. Maar ze voegen inhoudelijk ook niks toe aan je tekst. Daarom staan ze ook in de lijst met woorden die je altijd kunt schrappen. Dit soort woorden zwakken je tekst namelijk alleen maar af. En dat is zonde!

Maar even (check!) terug naar de basis. Wat is een stopwoord? Het is een uitdrukking of woord dat je vaak gebruikt, zonder dat er veel betekenis aan vastzit. Je gebruikt ze soms om je boodschap kracht bij te zetten, of om een lege ruimte op te vullen.

Met praten hebben mensen daar ook soms last van. Denk maar aan: ‘zeg maar’, ‘ofzo’, ‘wat ik wil zeggen’, ‘weet je wat het is’. Van die zinnen of woorden waar je iedere zin mee begint. En het erge is: vaak weet je dat niet van jezelf, maar valt het anderen wel op. En heb je eenmaal zo’n stopwoord ontdekt bij een ander, dan kun je het vaak niet meer ont-horen.

In teksten gaat het precies hetzelfde. Alle schrijvers hebben wel woorden die ze nét iets te vaak gebruiken om zinnen mee op te vullen. Gelukkig kunnen de meeste stopwoordjes gemakkelijk geschrapt worden uit een zin, zonder dat er al te veel verandert aan de betekenis daarvan. Maar hoe doe je dat: jouw stopwoorden opsporen en schrappen?

1. Welke stopwoorden gebruik je?

Misschien weet je zelf stiekem best welke woorden je wat zou mogen minderen. Leg daar eens een lijst van aan. Zet ze allemaal onder elkaar en laat het tot je doordringen: deze woorden moet je echt wat minder gaan gebruiken.

Heb je geen idee wat jouw stopwoorden zijn? Vraag het dan eens aan iemand anders die veel van je teksten leest. Of gebruik de zoekfunctie van Word. Het kan heel confronterend zijn om al die woorden te zien oplichten, maar zo zie je wel in één oogopslag welke woorden je te veel gebruikt.

Deze tool helpt je misschien ook. Een woordenteller, die je precies vertelt welke woorden je hoe vaak gebruikt. Natuurlijk (…) heb ik – voordat ik zelf ging checken op stopwoorden – deze tekst daar ook even (…) ingegooid en zag ik tot mijn schrik deze cijfers:

 • Eigenlijk: 2
 • Gewoon: 1
 • Natuurlijk: 4
 • Precies: 4
 • Helemaal: 3
 • Echt: 3
 • Even: 4

Schandalig, toch? Schrijf ik een tekst over waarom je geen stopwoorden moet gebruiken, zitten ze er alsnog allemaal in. Je snapt dat ik er na het gebruik van de tool nog een aantal geschrapt heb 😉.

2 Hoe kun je deze woorden vermijden of schrappen?

Als je weet om welke woorden het gaat, dan kun je er voor gaan zorgen dat je er spaarzamer mee omgaat. Vaak helpt het al enorm om een keer stil te staan bij welke woorden dat zijn. Als je ze de volgende keer typt, dan valt het je vast op! En kun je ze meteen weer deleten.

Wat ik zelf vaak doe, is ook hier gebruikmaken van de zoekfunctie van Word. Want hoewel ik precies weet wat mijn stopwoorden zijn, typ ik ze onbewust toch lekker in iedere tekst. Ben ik klaar met een artikel of verhaal? Dan zoek ik altijd even (check) op de grootste boosdoeners: eigenlijk en gewoon.

Natuurlijk helpt het ook om iemand anders je teksten te laten checken. Ideaal om stopwoorden op te zoeken en te verwijderen!

Maar zijn stopwoordjes nu echt zo erg?

Nou, nee. Je bent ze niet voor niets gaan gebruiken toch? Waarschijnlijk vind je dit fijne woorden om te schrijven. Het probleem zit ‘m in de frequentie. Een goede tekst die lekker leest, bevat niet te veel dezelfde woorden. Af en toe een ‘gewoon’ of ‘eigenlijk’ in je tekst gooien, omdat dat je tekst beter maakt, is helemaal niet erg. Die zie je dus ook zeker af en toe voorbijkomen in mijn teksten. Ons advies: ben je bewust van je stopwoorden en gebruik ze alleen als ze écht iets toevoegen aan je tekst.

Meer schrijftips en inspiratie?

Wil je vaker een tip om je teksten te verbeteren? Of wil je brainstormen over de inhoud van je teksten? Neem gerust contact met ons op of schrijf je in voor inspiratie via onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!