Skip to main content
Blogposts

We hebben een clubje opgericht: schrijven voor een groepsgevoel

By juli 13, 2021augustus 16th, 2023No Comments

We hebben een clubje opgericht: schrijven voor een groepsgevoel

Jodi Bel

We hebben een clubje opgericht: schrijven voor een groepsgevoel

Leestijd: 4 minuten
Geschreven door Jodi

Jodi Bel

Leestijd: 4 minuten
Geschreven door Jodi

Je schrijft teksten om je lezers te informeren, ergens van te overtuigen óf om ze ergens tot aan te zetten. Bij dat laatste is het effectief om in te spelen op het groepsgevoel van mensen. Dat overtuigt hen er namelijk sneller van om hun afval op te ruimen of sigaretten links te laten liggen. Hoe werkt dat, schrijven voor een groepsgevoel? En hoe zet je het succesvol in?

Erbij horen

‘Mensen zijn kuddedieren’, die uitspraak heb je vast al eens gehoord. En in zekere zin klopt-ie ook! We willen namelijk allemaal ergens bij horen: als kind wilden we ook graag die ene speelgoedauto waar alle cool kids mee rondliepen. En als tiener werd de keuze voor een modemerk ineens belangrijk. Stél je voor dat je met een tweedehands shirtje aan kwam zetten…

Nou goed, nu zal die speelgoedauto je in je volwassen leven weinig status meer brengen, maar ook nu je ouder bent, kies je nog steeds elke dag waar je bij wilt horen. De kleding die je draagt, de sport die je beoefent of de baan die je hebt, geeft een ander ontzettend veel informatie! Ga maar eens na hoe vaak je denkt ‘oh, dat is er zo een’, nog vóór je iemand gesproken hebt. En ja, wij zijn uiteraard ook #guilty 😉.

Daarbij gaat het er niet alleen om dat mensen ergens bij willen horen, mensen willen vaak ook heel graag ergens niét bij horen! Je wilt namelijk echt niet degene zijn die niet incheckt in de bus. Wat nou als iemand je betrapt en je erop aanspreekt…? En wat als iedereen in de supermarkt z’n eigen herbruikbare groentezakje meeneemt, terwijl jij (met schaamrood op je kaken) een plastic zakje van de rol af staat te scheuren? Da’s niet fijn.

Je blijft natuurlijk het liefst zo ver mogelijk weg van groepen die door ‘gemiddelde Nederlanders’ als asociaal worden bestempeld. Zo zorgt groepsgevoel vaak ook meteen voor sociaal gewenst gedrag.

Hoe doe je dat, schrijven voor een groepsgevoel?

Ergens bij horen voelt ontzettend prettig. Superslim dus, om in je teksten in te spelen op dat positieve groepsgevoel! Door te schrijven voor een groepsgevoel neem je namelijk meteen de irritatie weg die mensen soms kunnen voelen als ze een bericht lezen. Zeker als het een bericht is dat hen vertelt wat ze moeten doen (weet je nog, onze blog over overtuigingsstrategieën?).

Dus wil je dat mensen hun afval opruimen in het park? Dan vertel je ze dat iederéén het park netjes houdt. Moet jij eens opletten hoe snel die papiertjes de prullenbak in vliegen!

Dus niet: ‘Houd het park schoon’

Maar: ‘Wij houden samen het park schoon. Doe ook mee!’

En niet: ‘Roken is ongezond: stop ermee’

Maar: ‘Al 100.000 rokers stopten dit jaar: kies ook voor een gezond leven’

Locatie, locatie, locatie

Ook belangrijk: bedenk waar jouw tekst komt te staan. Uit onderzoek naar het vertonen van duurzaam gedrag is namelijk gebleken dat je het beste kunt schrijven voor een groepsgevoel als je jouw tekst publiekelijk toont. Een sticker in het bushokje, een poster in de supermarkt of een bordje in het park: de perfecte plekken om het ‘wij-gevoel’ van mensen aan te wakkeren. Wijs ze op die plekken dus vooral op hun sociale omgeving.

Komt jouw tekst in een tijdschrift te staan? Of is het een blog voor op je website? Dan kun je mensen het beste persoonlijk aanspreken. En dan het liefst op de persoonlijke voordelen van de dienst of het product dat je aanbiedt. Een zin als ‘Als je stopt met roken, bespaar je elk jaar honderden euro’s’ is dan juist weer supereffectief!

Meer weten over schrijven voor een groepsgevoel? Of andere tekstinspiratie nodig?

Door mensen aan te spreken op hun groepsgevoel, kun je ze dus aanzetten om hun gedrag te veranderen. Zonder dat ze daarbij geïrriteerd raken. En dat met een simpele aanpassing in je tekst!

Wil je elke week schrijftips in je inbox? Zodat jij de beste teksten schrijft die je kunt?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!