Skip to main content
Blogposts

Een vreemde taal leren: ¡qué buena idea!

By augustus 24, 2021augustus 16th, 2023No Comments

Een vreemde taal leren: ¡qué buena idea!

Jodi Bel

Een vreemde taal leren: ¡qué buena idea!

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Jodi

Jodi Bel

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Jodi

Als je afgelopen zomer op vakantie bent geweest in het buitenland, heb je er vast mee te maken gehad: een vreemde taal. Of dat nou Frans, Italiaans, Duits of Spaans is: de meeste Nederlanders spreken deze talen niet vloeiend. Een vreemde taal leren lijkt dan ineens een supergoed idee! En dat is het ook écht: of je nou een ijsje wilt bestellen in Barcelona of je geheugen wilt trainen.

Ik kwam er afgelopen zomer zelf achter hoe moeilijk het kan zijn om je verstaanbaar te maken in het buitenland. Ik was in het prachtige Frankrijk, waar ik continu in het Engels dacht in plaats van in het Frans. Het gevolg? Ik wist even niet hoe je ook alweer netjes vroeg of je even naar het toilet mag, en stamelde ‘eh, toilettes?’ tegen de desbetreffende winkeldame. Au.

Hoewel ik het wel voor elkaar kreeg om even naar het toilet te kunnen (mais oui!), herinnerde het me er wel aan hoe fijn het is als je een vreemde taal vloeiend spreekt. Of in ieder geval: beter dan vakantie-Frans, -Engels of -Spaans. En een vreemde taal leren spreken heeft nog veel meer voordelen!

Waarom een vreemde taal leren?

Waarom zou je een vreemde taal leren? Allereerst is een vreemde taal leren ontzettend verrijkend. De grootsheid en gezelligheid van Spaanse klanken, het levendige Frans, het krachtige Duits en het warme, sprankelende Italiaans: alleen daarom is het al de moeite waard. En wat dacht je van het kleurrijke en expressieve Russisch? Daar word je gegarandeerd vrolijk van!

En er zijn nog meer redenen waarom een vreemde taal leren een supergoed idee is:

1. Je traint je hersenen

Als je een nieuwe taal leert, train je meteen je hersenen. Dat komt omdat je hersenen nieuwe verbindingen aanmaken. Je moet nieuwe kennis opslaan, onthouden, herinneren en weer opdreunen. En dat is hard werken voor ze! Maar uiteindelijk wordt je brein er alleen maar sterker van. Een echte geheugentrainer, dus!

2. Je gaat makkelijker gesprekken aan

Een inkoppertje, maar: hoe beter je een taal spreekt, hoe beter je een gesprek aan kunt gaan met iemand. Of je nou de weg wilt vragen in Parijs of een koffie wilt bestellen op het terras in Verona: je knoopt direct een gesprekje aan. Handig, want zo weet je precies waar de ander het over heeft 😉 Maar het is ook gewoon leuker! Je verbinden met andere mensen en ze écht leren kennen begint namelijk bij taal.

3. Je verrijkt je wereld

Als je een vreemde taal leert, leer je ook meteen iets over de cultuur. En dat helpt je om de wereld door andermans ogen te zien! Mensen die een vreemde taal leren, zijn dan over het algemeen ook betere probleemoplossers. Logisch, want hoe meer wereldperspectieven je kent, hoe beter je je kunt verplaatsen in andermans situatie! Dus verlaat de gebaande paden en ontdek wat een andere taal te bieden heeft.

Een vreemde taal leren it is, dus!

Genoeg redenen om echt eens in je favoriete vreemde taal te duiken! Dus lees kinderboeken en kranten, zing liedjes uit een andere taal en kijk tv met Spaanse/Franse/Duitse ondertiteling. Of laat je slaap het werk doen. Hoe dan ook: begin er gewoon aan! Je zult zien dat het steeds beter gaat. En leer ook vooral even wat veelvoorkomende zinnetjes uit je hoofd voor tijdens je vakanties: dan ben je al een heel eind 😉

Heb je een toffe Nederlandse tekst die naar het Engels vertaald moet worden? Of andersom? Neem dan gerust contact met ons op: wij weten wel raad met de vreemde talen! Wil je meer tips ontvangen over hoe je de allerbeste teksten schrijft? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week weetjes en praktische tips in je inbox!

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!