Skip to main content
Blogposts

Letterdesk leert – 100 ways to improve your writing

By september 7, 2021augustus 16th, 2023No Comments

Letterdesk leert – 100 ways to improve your writing

Letterdesk leert – 100 ways to improve your writing

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Bo

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Bo

Taal is het leukste dat er is. Tenminste, dat vinden wij. En al zeggen we het zelf: we weten daar een heleboel over. Maar er is nog zoveel meer te leren! Daarom duiken wij komende tijd met ons team in onze boekenkast. In onze nieuwe blogserie Letterdesk Leert nemen we je mee in de wereld van de boeken over taal en schrijven. Deze maand lazen we 100 ways to improve your writing van Gary Provost.

Waarom lazen we 100 ways to improve your writing?

 

Boven de titel staat op de cover ‘Proven Professional Techniques for Writing with Style and Power’ geschreven. Een zin die mij behoorlijk nieuwsgierig maakte naar dit boek en de tips van schrijver Gary Provost. Als autodidact heb ik nooit iets van een journalistieke opleiding gevolgd, maar ik geloof zeker dat boeken als deze je kunnen helpen bij het verbeteren van je teksten. Kom maar op met die tips!

Waar gaat het boek over?

100 ways to improve your writing

Eigenlijk zegt de titel het al, maar in dit boek krijg je honderd tips om beter te leren schrijven. Of je nou liefdesbrieven, liedjes, short stories, hele boeken of zelfs boodschappenlijstjes schrijft, Gary stelt dat je er met zijn tips beter wordt. Het boek is opgedeeld in elf hoofdstukken, met onderwerpen variërend van ‘hoe deal ik met een writer’s block’ en ‘hoe voorkom ik grammaticale fouten’ tot ‘hoe kan ik mijn schrijfstijl verder ontwikkelen’ en ‘hoe kan ik mijn eigen werk verbeteren’. Elk hoofdstuk in 100 ways to improve your writing bestaat uit een lijstje met tips die passen bij betreffende onderwerp.

Wat vonden we goed aan 100 ways to improve your writing?

  • Het boek is ontzettend overzichtelijk! Door te werken met verschillende hoofstukken die vervolgens weer uit lijstjes bestaan, kun je makkelijk bladeren en de gouden tip vinden die jij op dat moment nodig hebt.
  • Gary heeft een hele bak aan ervaring, dus er komen ook zeker voorbeelden voorbij. Altijd fijn om eens te kijken hoe een ander het doet – en zo paste ik gelijk één van zijn tips toe ;).
  • Als de auteur vertelt hoe iets niet moet, vertelt hij ook hoe iets wel moet. Zo vind je in het hoofdstuk over stijlontwikkeling een schema met ‘bad’ en ‘better’. Dat maakt meteen concreet en duidelijk.
  • Het boek is prettig geschreven en leest lekker weg. Precies zoals je eigen tekst zou moeten zijn!

Wat vonden we minder goed?

  • De tips zijn kort maar krachtig. Handig als je snel ergens hulp bij nodig hebt, maar soms was het fijn geweest om nét even wat meer informatie te krijgen, of wat extra voorbeelden te zien.
  • Niet alle hoofdstukken zijn voor iedereen even relevant en nieuw. Als je al even bezig bent met schrijven is de kans groot dat je al het één en ander uit het boek kent – al kan wat herhaling en bevestiging natuurlijk nooit kwaad!

Wat zijn de belangrijkste lessen die we hebben geleerd?

  • Iets wat ik best pittig vind is mijn eigen werk verbeteren. Gary geeft hiervoor een aantal praktische tips, zoals het hardop voorlezen van je tekst. Ook deelt hij dertien vragen die je jezelf kan stellen bij het checken van je tekst over bijvoorbeeld je toon, voorbeelden en uitleg van moeilijke begrippen.
  • De tip ‘keep related words together’! Woorden of zinnen die iets over een ander woord of andere zin zeggen, moeten daar zo dicht mogelijk bij staan. Zo is altijd duidelijk naar wie of wat er wordt verwezen. Een fijne tip om in je achterhoofd te houden.

Ons oordeel over 100 ways to improve your writing

100 ways to improve your writing is een fijn boek om in de kast te hebben. Ontzettend overzichtelijk en op toegankelijke manier geschreven. Met praktische tips over allerlei verschillende onderwerpen kan vrijwel iedere schrijver wel iets van dit boek leren, al is waarschijnlijk niet elk hoofdstuk even relevant.

Meer leestips?

In deze rubriek lees je al onze r

ecensies over schrijfboeken. Liever fictie of andere boeken? Check dan eens onze leestips op Instagram. En nooit meer schrijftips missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!