Skip to main content
BlogpostsContentcreatie en sociale media

De perfecte lengte van jouw blog

By januari 25, 2022oktober 16th, 2023No Comments

De perfecte lengte van jouw blog

De perfecte lengte van jouw blog

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Maud

alon winnen expert storytelling

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Alon

Wat is nu de beste lengte van een blog? Dat is een van de meest gestelde vragen die we krijgen over het schrijven van SEO-blogs. Spoiler alert: de lengte van je blog is eigenlijk helemaal niet zo belangrijk. Wat dan wel? De inhoud natuurlijk!   

Bloggen draait allemaal om SEO. Even vergeten wat SEO-schrijven is? Letterdesk legt het je graag nog even uit. SEO staat voor Search Engine Optimization. Heel simpel: je optimaliseert je blog of online tekst op zo’n manier dat Google er blij van wordt. Dat betekent onder andere dat je de juiste zoektermen op de juiste plek moet gebruiken. Maar kwaliteit van je tekst en de technische achterkant van je website spelen ook een grote rol.

Houd Google tevreden

Weer Google? Ik schrijf toch voor mijn doelgroep, niet voor Google? Dat antwoord begrijpen we volkomen. Alleen: Google zorgt er nou eenmaal voor dat het blog bij jouw doelgroep terechtkomt. Je schrijft natuurlijk zelf het blog. Maar als je Google tevreden houdt, profiteer je zelf van jouw ó zo goede schrijfskills in deze slimme zoekmachine. Want hoe blijer Google, hoe beter je wordt gerankt!

Kwaliteit boven kwantiteit!

In SEO-land lopen de meningen heel erg uiteen als het gaat om de lengte van een blog. 500, 700 of 1.000 woorden: wat is nou het juiste antwoord? Dan nu eindelijk het verlossende antwoord: SEO-technisch gezien is de minimale lengte van een blog 300 woorden. Werk je met WordPress? Yoast houdt bijvoorbeeld ook altijd een minimale lengte van 300 woorden voor een blog aan.

Waarom? Omdat je met een blog wil worden gevonden op je zoekwoorden. Hoe korter de tekst, hoe minder zoekwoorden je kan toevoegen. Als je in een tekst met 100 woorden 20 keer jouw zoekwoord vermeldt, ziet Google dat als keyword stuffing, oftewel webspam. De minimale lengte voor een blog is daarom 300 woorden.

Als tekstbureau adviseren we zelf vaak minimaal 500 woorden, omdat je dan ook écht iets informatiefs kunt schrijven. Maar als je een supergoed verhaal hebt van 350 woorden, dan is dat ook prima. Het gaat er namelijk om wat je te vertellen hebt en niet hoeveel woorden je nu precies gebruikt. Want bij een blog van 1.000 woorden waarbij je na 300 woorden al antwoord hebt gegeven op de vraag, leest niemand verder. Haken je lezers veel te vroeg af? Dan beoordeelt Google de kwaliteit van je tekst minder goed.

Lezers houden ook van lange teksten

Lezers zijn op zoek naar een verhaal. Het verhaal achter jouw bedrijf en het ontstaan van jouw merk, bijvoorbeeld. Het is dan ook een misverstand dat lezers áltijd afhaken als een tekst aan de lange kant is. Als jouw verhaal meer dan 500 woorden nodig heeft om antwoord te geven op een bepaalde vraag, waarom zou je dan stoppen na 500 woorden? Zo lang je tekst interessant en relevant blijft, mag je best veel woorden gebruiken. Behalve jouw doelgroep houdt ook Google van langere teksten. Google ziet langere artikelen namelijk sneller als waardevol.

De lengte van je blog moet passen bij je onderwerp

Zoals ik al zei is de inhoud van een blog belangrijker dan de lengte. Het gaat erom dat de lengte van je blog past bij je onderwerp. Soms zijn er gewoon onderwerpen waarbij je echt de diepte in wilt gaan om iets duidelijk te maken. Kijk maar naar ons blog over het AIDA-model voor je webteksten. Best een ingewikkeld onderwerp, dus een wat langere blog.

Het maakt niet uit hoe lang de lengte van je blog is, als het maar wel minimaal 300 woorden is én de lengte aansluit op jouw onderwerp en jouw boodschap.

Meer schrijftips?

Voor de beste schrijfadviezen, de leukste taalweetjes en de handigste tips ben je bij ons aan het juiste adres. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en maak jouw verkoop succesvol.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!