Skip to main content
BlogpostsUncategorized

Waarom verandert onze taal?

By maart 29, 2022oktober 3rd, 2023No Comments

Waarom verandert onze taal?

Waarom verandert onze taal?

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Maud

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Maud

Alsof de Nederlandse taal nog niet lastig genoeg is, is het ook nog eens continu in verandering. Dat gaat vanzelf, zonder dat we daar extra ons best voor doen. Taal leeft: wat ons betreft iets om te omarmen in plaats van vermijden! Maar waarom verandert onze taal? Ik leg het je uit.

Taal is bijna niet vast te leggen. Het is daarom zeer waarschijnlijk dat het Nederlands over honderd jaar weer anders klinkt dan nu en dat er andere uitdrukkingen, schrijfwijzen en spellingen worden gebruikt. Zo doet de Engelse taal ook steeds meer z’n intrede in onze taal. Want op je cv noem je je vaardigheden waarschijnlijk ‘skills’ en op werk heb je het over die nieuwe ‘tool’ in plaats van ‘instrument’. Toch?

Wie bepaalt dat onze taal verandert?

Maar waarom verandert onze taal nou? Het is niet zo dat er om de tien jaar iemand aan komt zetten met een geheel nieuwe Nederlandse taal. Nee, dat zou er nog eens bij moeten komen! Onze taal verandert juist met ons mee. Als je erbij stilstaat en de verschillen naast elkaar zet, dan merk je het. Maar doordat het kleine aanpassingen zijn die onze taal binnensluipen, merk je het niet terwijl het gebeurt.

Taalverandering heeft dan ook verschillende oorzaken. Zo worden onder invloed van verschillende culturen en straattaal nieuwe uitdrukkingen onderdeel van het Nederlands. Het begint bij een verandering in uitspraak en eindigt in een heel nieuw woord. Een voorbeeld: vroeger ‘woei’ de wind door je haren en nu ‘waaide’ de wind door je haren.

Laat taal leven

Zoals ik al zei: taal leeft. Net zoals jij, ik en ieder ander levend wezen op onze aarde. Met alle invloeden van buitenaf creëert onze taal weer iets nieuws. Niet voor niets gebruiken we woorden als: behelzen, geschieden en abusievelijk niet meer. Niet alleen omdat de betekenis van een bepaald woord niet meer bestaat, maar ook omdat woorden uit de mode raken.

Dus nu je het antwoord weet op de vraag: ‘waarom verandert onze taal?’, kun je weer met een gerust hart slapen! Om jouw teksten helder, begrijpelijk en toegankelijk te maken, is het belangrijk dat je meegaat met onze taal. Zo zijn jouw teksten makkelijker te begrijpen en roept het minder vragen op bij jouw lezer. En dat is precies wat je wilt!

Nu moet je natuurlijk niet alle straatwoorden die je maar kent toevoegen in je tekst om hip en trendy over te komen. Maar ga in plaats daarvan juist op zoek naar de perfecte balans. Hulp nodig om de juiste woorden op papier te krijgen? We helpen je graag: neem gerust contact met ons op!

Meer schrijftips?

Wil je elke week schrijftips in je inbox? Zodat jij de beste teksten schrijft die je kunt?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!