Skip to main content
AI en copywritingBlogposts

Tekstbureau versus AI: wat is de toekomst?

By april 19, 2022augustus 16th, 2023No Comments

Tekstbureau versus AI: wat is de toekomst?

Maud Stekelenburg

Tekstbureau versus AI: wat is de toekomst?

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Maud

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Els

Dit blog is gepubliceerd op 19 april 2022

Vliegende auto’s, weekendtripjes naar de maan of je eigen voeding printen. Als je aan de toekomst denkt, wat komt er dan in je op? Wat je ook te binnen schiet: hoogstwaarschijnlijk heeft het ergens een link met robots. Want hoe je het ook wendt of keert: robots nemen steeds meer werk van ons over. Hoe zit dat met ons werk als schrijvers van een tekstbureau?

Veel toekomstvoorspellingen hebben te maken met automatisering. Oftewel: het uit handen geven van (dagelijkse) bezigheden zodat we zelf meer tijd overhouden. Artificial Intelligence (AI) is een verzamelnaam voor technologieën die onze huidige manier van leven automatiseren. Zo kan een intelligente computer kleine veranderingen en afwijkingen veel nauwkeuriger waarnemen en herkennen dan een arts van vlees en bloed.

Creativiteit blijft een vak apart

Maar nu de vraag der vragen: kan AI ook taken van een tekstbureau als de onze overnemen? Als tekstschrijver kan ik mezelf best creatief noemen. Het ene moment schrijf ik bijvoorbeeld over de vermindering van biodiversiteit en het andere moment laat ik mensen weten waarom ventilatiesystemen in parkeergarages belangrijk zijn.

Al die teksten hebben een originele invalshoek nodig, een goede dosis humor en ook nog eens een stuk eigenheid. Creativiteit is een combinatie van originaliteit en relevantie. En wat blijkt? Die elementen zijn op dit moment nog lastig te automatiseren. Hebben wij even geluk!

Empathisch vermogen

Om even terug te komen op die eigenheid van teksten: deze persoonlijke touch creëer je door empathie. Oftewel: inlevingsvermogen. Dat is precies iets wat AI-robots (nog) niet hebben. Wij mensen kunnen ons verplaatsen in anderen. Openstaan voor emoties, houdingen en motivaties van een ander en begrijpen wat voor impact jouw handelen en gedrag kunnen hebben. Dankzij deze skills schrijf je teksten die naadloos aansluiten op de wensen van jouw lezers. En dat is wat je wilt!

Dat AI-robots mijn baan als tekstschrijver nog niet overnemen, neemt niet weg dat ze in de toekomst wel mijn collega’s kunnen worden! Ja, echt waar. Er worden namelijk steeds meer technieken ontwikkeld die het leven van een tekstschrijver makkelijker maken. Neem bijvoorbeeld GPT-3: een Engels taalmodel dat dankzij AI op basis van een klein stukje tekst, de rest voorspelt. Zulke modellen veranderen in de toekomst misschien onze rol als tekstbureau: we zijn dan meer bezig met het selecteren en beoordelen van verschillende teksten en ideeën. Maar dit soort language generators kunnen tegelijkertijd ook veel meer fake news de wereld in slingeren. En dat betekent ook weer meer factchecken!

Kortom: voorlopig bestaan onze banen nog wel even. Gelukkig maar, we vinden het namelijk veel te leuk om verhalen te vertellen! Wil je tijd besparen en zorgen dat jouw woorden perfect op papier komen te staan? Als tekstbureau in Nijmegen maken we van jouw verhaal, gewoon een goed verhaal. Neem gerust contact met ons op!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!