Skip to main content
Blogposts

Terug in de schoolbanken: wat zijn contaminaties?

By mei 10, 2022oktober 3rd, 2023No Comments

Terug in de schoolbanken: wat zijn contaminaties?

Terug in de schoolbanken: wat zijn contaminaties?

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Maud

Maud Stekelenburg

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Maud

Denk je er van af te zijn, word je er jaren later nog mee geconfronteerd: contaminaties. Dit is één van die stijlfouten die je vroeger bij het vak Nederlands constant door elkaar haalde met de tautologie en het pleonasme. Wil je een heldere, foutloze tekst schrijven, dan is het toch belangrijk dat je deze dingen goed onder de knie hebt. Daarom geven wij je weer even een snelle opfrisbeurt!

Wat zijn contaminaties?

First things first: wat zijn contaminaties? Contaminaties behoren tot de stijlfouten, oftewel: onbewuste afwijkingen in onze taal. Denk aan verhaspelde uitdrukkingen, een verkeerde woordkeuze of zinnen die ontsporen. Die fouten liggen al snel op de loer, want Nederlands is en blijft gewoon een lastige taal. Maar aangezien we er iedere dag mee te maken hebben, is het wel zo fijn als we ‘m zo goed mogelijk onder de knie hebben!

Waar herken je een contaminatie aan? Een contaminatie is een onjuiste combinatie van twee taalvormen. Een soort verhaspeling van twee uitdrukkingen of zegwijzen, dus. Door de combinatie ontstaat vermenging van de beide vormen tot één nieuwe, niet correcte taaluiting. Het lastige? Vaak klínkt de vermenging niet fout, maar dat is die wel.

Waar het fout gaat? Schrijvers willen vaak duidelijk en overtuigend zijn en dat is goed, maar daar ligt ook een valkuil. Bijvoorbeeld: het kost duur. Dat is dubbelop! Dit is een vermenging van het kost veel en het is duur. Of wat dacht je van mond-op-mondreclame? Dat moet natuurlijk mond-tot-mondreclame zijn (en mond-op-mondbeademing).

Meest gemaakte contaminatiefouten

Nu je het antwoord op de vraag: wat zijn contaminaties weet, laat ik je ook graag zien welke contaminaties jij sowieso niet meer fout mag doen!

Want hoewel heel veel mensen het gebruiken, is uitprinten toch echt fout! Het woord is alleen zo ingeburgerd dat er bij niemand belletjes rinkelen als ze het opschrijven. Maar eigenlijk is het een combinatie van uitdraaien en printen.

Oké en dan nu een lijstje, want daar houden we nou eenmaal van:

  • Nachecken (nakijken en checken)
  • Overnieuw (over en opnieuw)
  • Als schrijver zijnde (als schrijver en schrijver zijnde)
  • Refereren naar (refereren aan en verwijzen naar)
  • Irriteren aan (irriteren en ergeren aan)

Als je deze contaminaties niet meer fout doet, dan zijn in ieder geval de taal-goeroes van Letterdesk erg blij! En ik kan je vertellen dat je Google hiermee ook te vriend houdt: met foutloze teksten ben je namelijk nog beter vindbaar. Weet je van jezelf dat je al deze woorden door elkaar blijft halen? Dan helpen wij je graag verder! Neem contact met ons op.

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!