Skip to main content
BlogpostsUncategorized

Taalnormen: regels op de schop

By januari 17, 2023oktober 3rd, 2023No Comments

Taalnormen: regels op de schop

Taalnormen: regels op de schop

Leestijd 2 minuten
Geschreven door Jodi

Leestijd 2 minuten
Geschreven door Jodi

‘Groter als’, ‘hun hebben’: klinkt hartstikke fout toch? Nou, hou je vast: volgens sommige taaladviezen kan het wél! Taaladviseurs spreken elkaar regelmatig tegen. Wat de één goed vindt, vindt de ander helemaal fout. Oftewel: taalnormen veranderen continu, ook al denken we dat sommige regels vastliggen. We leggen je uit hoe dat komt.

We schreven al eerder over taalontwikkeling en het feit dat ‘groter als’ steeds vaker als ‘goed’ wordt gezien. Onze conclusie was: het doet een beetje pijn, maar taal verandert nou eenmaal. Deal with it. Toch blijven sommige taalregels stevig staan, terwijl andere zo nu en dan veranderen. Marten van der Meulen vertelt in een recent artikel van Radboud Recharge over zijn proefschrift over dit onderwerp.

Goed of fout?

Wat maakt nou dat de ene taalregel wel verandert terwijl de andere voor altijd hetzelfde lijkt te blijven? Volgens Marten zit daar geen duidelijke rode draad in. Het viel hem wel op dat taalregels de afgelopen eeuw vaak strenger werden als ze meer leefden onder de mensen. Zo is ‘groter als’ vaak nog steeds fout en worden mensen die deze vorm kiezen in plaats van het juiste ‘groter dan’ als dommer gezien. De kans dat ‘groter als’ snel door iedereen wordt geaccepteerd, is dus niet zo groot.

Ook zijn sommige dingen gewoon niet per se goed of fout. De taalregels zijn dan een stuk willekeuriger. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen ‘ik zag dat hij gegaan was’ en ‘ik zag dat hij was gegaan’. Welke van de twee zinnen is beter? De voorkeur voor één van deze varianten verschilt per persoon. Volgens Marten komt dat omdat iedereen een eigen taalnormensysteem heeft dat kan verschillen van de standaardtaal, onder andere omdat iedereen opgroeit in een andere omgeving met andere mensen en invloeden.

Taalnormen: need help?

Een beetje taalgevoel komt natuurlijk altijd van pas. Want ook al zijn sommige dingen niet per se goed of fout, teksten lezen op de ene manier vaak prettiger dan op de andere.

Kun je wat hulp gebruiken bij het schrijven van lekker leesbare en vlotte teksten? Taal is onze middle name 😉 Stuur een berichtje en we helpen je verder!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!