Skip to main content
BlogpostsStorytelling

Beeldspraak maakt taal levendig!

By maart 7, 2023september 19th, 2023No Comments

Beeldspraak maakt taal levendig!

Beeldspraak maakt taal levendig!

Leestijd 2 minuten
Geschreven door Maud

alon winnen expert storytelling

Leestijd 2 minuten
Geschreven door Alon

Ik hoor vaak dat ik ‘als twee druppels water’ op m’n moeder lijk. En dat is leuk, maar waarom zeggen mensen bijvoorbeeld niet gewoon dat ik ‘heel erg’ op haar lijk? ‘Als twee druppels water’ is een uitspraak die al zo lang leeft, dat je er eigenlijk niet bij stilstaat waarom die er eigenlijk is. Een uitspraak die te maken heeft met beeldspraak. Wat dat is en waarom we het gebruiken, leg ik je uit!

Beeldspraak is figuurlijk taalgebruik. Dat wil zeggen dat je niet letterlijk zegt wat je bedoelt, maar juist een specifiek gevoel, actie of kenmerkende eigenschap benadrukt. Het wordt ook wel creatief taalgebruik genoemd waarbij schrijvers focussen op verbeelding.

Waarom gebruiken we beeldspraak?

Beeldspraak maakt taal levendig! Maar dat had je vast ook al in de titel van dit blog gelezen. Dus wat zijn nog meer redenen dat we het gebruiken? Jodi legde in een eerdere blog al uit dat metaforen je tekst versimpelen en verduidelijken. Door beeldspraak komt je boodschap krachtiger over. Mensen houden ervan om zich iets voor te kunnen stellen of in te kunnen inbeelden. Ze begrijpen je boodschap dan sneller én onthouden ‘m beter. Precies wat je wil!

Taal omzetten in beeld: een aantal voorbeelden

Door beeldspraak te gebruiken in je teksten, zorg je voor associatie en herkenning. Een aantal voorbeelden om je even een beeld 😉 te geven:

  • Torenhoge energieprijzen = hele hoge prijzen
  • Zijn gezicht spreekt boekdelen = het is overduidelijk wat diegene van iets vindt
  • Liefde maakt blind = je wordt gelukkig niet echt blind, je ziet alleen de mindere eigenschappen van je partner niet meer
  • M’n kamer is echt een zwijnenstal = het is echt een bende

Maar let op! Is Nederlands niet de voorkeurstaal van jouw doelgroep? Of wil je dat letterlijk iédereen jouw tekst begrijpt? Laat beeldspraak dan zoveel mogelijk beeldspraak. Want voor mensen die net de Nederlandse taal aan het leren zijn, kunnen al die uitdrukkingen best verwarrend zijn.

Hulp nodig?

Kun je wat hulp gebruiken bij het verduidelijken van je tekst? Neem dan gerust contact met ons op! Wil je elke week schrijftips in je inbox, zodat jij de beste teksten schrijft die je kunt?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!