Skip to main content
BlogpostsHelder Zakelijk SchrijvenSEO en online schrijven

Wat zijn tussenkopjes en hoe zet je ze slim in?

By juli 25, 2023No Comments

Wat zijn tussenkopjes en hoe zet je ze slim in?

Wat zijn tussenkopjes en hoe zet je ze slim in?

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Yannick

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Yannick

Er is niets zo vervelend als een bericht of webpagina openen en een enorme lap tekst zien. Tig regels onder elkaar, geen witruimte en vooral heel erg veel letters op je scherm. Het inzetten van goede tussenkopjes maakt je tekst lekker leesbaar en overzichtelijk. Maar wat zijn tussenkopjes en hoe zet je ze het beste in? Ik vertel je graag hoe je je (tussen)kop niet in het zand steekt, maar juist slim inzet!

Wat zijn tussenkopjes?

Simpel gezien is een tussenkop een stukje tekst tussen alinea’s. Het is vaak een woord of een aantal woorden die te maken hebben met het onderwerp van de alinea. Het geeft simpelweg een sneak peek over wat je daarna gaat bespreken. Je zet tussenkopjes dus in om informatie te geven over je tekst, maar het is ook gewoon een heel handige wegwijzer om je tekst lekker overzichtelijk te maken.

Waarom gebruik je tussenkopjes?

Tussenkopjes zorgen er vooral voor dat je tekst structuur krijgt en overzichtelijk wordt. Wanneer je een mega lap tekst ziet, haken veel lezers al vrij snel af. In lange teksten is het superfijn om even op adem te komen met een tussenkopje. Eigenlijk bouw je een kleine pauze in voor de lezer. Daarnaast is je tekst nu makkelijker scanbaar. Dankzij tussenkopjes kunnen je lezers in een oogopslag zien waar het over gaat en wat er besproken wordt én zijn ze minder tijd kwijt aan het vinden van hun antwoorden.

Het gebruik van tussenkopjes heeft ook nog een heel ander goed voordeel: het verbetert je resultaten in zoekmachines. Neem bijvoorbeeld de zoekmachine van Google. Die houdt namelijk ook totaal niet van grote teksten. Grote lappen tekst zijn lastig te indexeren en zorgen ervoor dat Google niet weet waar je tekst over gaat. En wat gebeurt er als dat onbekend is? Dan kom je niet goed in de zoekresultaten terecht. Zorg er dus voor dat je een behapbare tekst hebt met duidelijke tussenkopjes. Wil je extra goed scoren in de zoekresultaten? Voeg dan ook je zoekwoorden toe. Een slimme zoekwoordenoptimalisatie verbetert je vindbaarheid in de zoekresultaten én maakt het voor de lezer meteen duidelijk waar het over gaat. Win-win dus!

Wat zijn effectieve tussenkopjes?

Voor een goede tussenkop is het belangrijk dat ze aandacht trekken en informatie bieden. Ze moeten niet te lang zijn en niet te vaag. Gebruik dus ook niet te veel moeilijk woorden, maar hou het luchtig. Zeg dus niet ‘aspecten van een goede correspondentie’, maar juist ‘onderdelen van een goede brief’. Of nog beter: stel een vraag! Dan wordt het ‘Hoe schrijf je een goede brief?’. Een vraag prikkelt namelijk om door te lezen en geeft meteen veel informatie. Zorg er dan wel voor dat je in de eerste zin van je alinea nog even de vraag herhaalt. Niet iedereen leest je tussenkop dus een vraag wordt snel overgeslagen!

Om af te sluiten nog even mijn persoonlijke favoriet en succesformule: gebruik tussenkopjes om woordgrappen uit te lichten. Ik hou er énorm van om woordgrappen in mijn teksten te verwerken. Het gebeurt dan ook vaak genoeg dat ik die grappen nog eventjes in het zonnetje zet door ze ook in mijn tussenkopjes te zetten. Het is niet alleen leuk om je eigen grap extra aandacht te geven, maar lezers die alleen scannen, worden daardoor getriggerd om de tekst te lezen. Win-win dus!

Aan de slag!

Wil je leren wat goede tussenkopjes zijn? Wil je de ideale structuur voor je teksten vinden? Of gewoon je schrijftalent naar een nog hoger niveau tillen? Geef je dan op voor onze cursus ‘helder schrijven’, en wij vertellen je alles wat je moet weten om een goede tekst te schrijven!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!