Skip to main content
BlogpostsTone of voice ontwikkelen

Wat is een tone of voice?

By september 5, 2023No Comments

Wat is een tone of voice?

Wat is een tone of voice?

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Els

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Els

Wil je een tekst schrijven die aansluit bij je doelgroep en je organisatie? Dan moet je altijd nadenken over de tone-of-voice. Maar wat is een tone of voice nou eigenlijk? In het kort: het is de stijl die je gebruikt om te communiceren. Het is dé manier om jouw organisatie te onderscheiden. En het is ook iets wat bij mensen blijft hangen. Blijf je zelf ook even hangen? Want we praten je helemaal bij over waarom het nou zo belangrijk is!

De tone of voice (TOV) is de stijl die je gebruikt om je doelgroep aan te spreken. Je hoopt dat ze zich hierin herkennen en dat het hun aandacht vasthoudt. Met deze stijl laat je als merk of organisatie zien waar je voor staat, oftewel: je merkpersoonlijkheid.

Merkpersoonlijkheid gaat vooral over het stukje voice: de stem van je merk of organisatie is vrijwel altijd gelijk, over al je communicatie heen. Hierdoor herkennen mensen je. De tone kan wel af en toe verschillen. Afhankelijk van je doelstelling, de gelegenheid, het kanaal waarop je communiceert en de doelgroep voor de specifieke uiting kun je de tone telkens finetunen.

De tone of voice van Coolblue

Neem bijvoorbeeld Coolblue. Zij zijn herkenbaar aan hun woordgrapjes, persoonlijke schrijfstijl en ‘hippe’ uitstraling. In hun socialmediaposts gaan ze helemaal los met flauwe grapjes. Op hun veelgesteldevragen-pagina zie je ook die persoonlijke schrijfstijl terug, maar wel wat minder grapjes. Mensen komen daar vooral om snel info te vinden, niet om vermaakt te worden. De persoonlijke voice blijft dus altijd hetzelfde, maar de tone (meer of minder grapjes) kan nét wat verschillen per soort tekst.

Waarom is dat zo belangrijk?

Een duidelijke en consistente tone of voice is belangrijk voor een bedrijf, omdat je jouw organisatie daarmee op een bepaalde manier op de kaart zet. De gekozen TOV beïnvloedt hoe mensen naar jouw merk of boodschap kijken en draagt dus positief bij aan de jouw merkidentiteit.

Herkenbaarheid, ook intern

Niet alleen is een tone of voice fijn voor de lezer, maar ook voor je organisatie zelf is het fijn als iedereen weet wat de schrijfstijl is. Zo wordt het steeds makkelijker om herkenbaar te schrijven. Het is daarmee een soort houvast voor je eigen medewerkers.

Alle communicatie, van blogs tot socialemediateksten, interviews en webteksten, schrijf je daarom het beste in ongeveer diezelfde TOV. Pas je dit steeds op een dezelfde herkenbare manier toe, dan draagt dit bij aan je imago, versterkt dit je identiteit én vergroot je de herkenbaarheid van jouw bedrijf.

Wil je weten hoe je dat doet? Lees dan eens onze eerdere blog: Schrijven voor je doelgroep doe je zo.

Variaties in tone of voice

Wat een TOV is, hebben we nu vastgesteld. Maar waar moet je dan aan denken? Tone of voices bestaan onder andere uit stijl- en vormelementen. Denk aan stijlen als

  • Formeel of informeel
  • Toegankelijk of met vakjargon
  • Vriendelijk of zakelijk
  • Informerend of commercieel
  • Autoritair of joviaal
  • Grappend of serieus
  • Technisch of begrijpelijk

Ieder merk heeft weer een eigen, unieke combinatie van verschillende onderdelen voor je TOV.

Voor een ziekenhuis is bijvoorbeeld een vriendelijke maar formele tone of voice vaak geschikt. Je wil dan immers weten waar je aan toe bent, maar je wel gehoord voelen. Maar schrijf je teksten voor een bedrijf dat zich richt op het organiseren van kinderfeestjes, dan is een informele en grappende tone of voice mogelijk geschikter. Wat past bij de bedrijfscommunicatie hangt dus af van de doelgroep en het onderwerp.

Jouw eigen tone of voice

Hoe zit het eigenlijk met de tone of voice van jouw merk of organisatie? Is die al herkenbaar en precies afgestemd op je doelgroep? We denken graag mee met het ontwikkelen of finetunen! Meer info vind je op de pagina Tone of Voice ontwikkelen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!