Skip to main content
BlogpostsUncategorized

Punt, komma, emoji: emoji-gebruik en interpunctie

By april 9, 2024No Comments

Punt, komma, emoji: emoji-gebruik en interpunctie

Silhouet blauw

Punt, komma, emoji: emoji-gebruik en interpunctie

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Eline

Silhouet blauw

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Eline

Laatst gaven we je al een aantal tips over hoe je emoji’s het best gebruikt in socialmediateksten. Weet met wie je praat, en gebruik ze niet in overdaad: dat waren de takeaways in de vorige blog. Maar zijn er eigenlijk ook nog regels aan emoji-gebruik verbonden? Moet een emoji voor of na een leesteken in een zin? En wanneer kan je beter geen emoji’s gebruiken? Wij zetten het voor je op een rijtje!

Deze zin leest 📖 misschien 🙅niet ⛔ zo makkelijk 🤪🚫als een zin zonder emoji’s. De emoji’s breken de zin op en verminderen de leesbaarheid. Dat is natuurlijk niet wat je wilt!

Interpunctie

Zoals je hierboven ziet, leest het niet zo lekker als je emoji’s in het midden van een zin plaatst. Mocht je dit per se wel willen, gebruik er dan maar één. Plaats deze bij voorkeur ook nog tussen haakjes. Dat leest (📖) net even wat fijner, toch?

Een emoji kan ook de interpunctie vervangen. Als je een emoji aan het einde van een zin plaatst, duidt deze het einde van de zin aan. Dit is meer gebruikelijk in een informele setting, bijvoorbeeld via Whatsapp of bij een onderschrift op Instagram. Wel is het handig om hierna op een nieuwe regel verder te gaan. Zo laat je nog beter zien dat het einde van de zin is bereikt en oogt het minder rommelig.

Ken je plek

Binnen team Letterdesk was er discussie over de juiste plek van emoji’s: voor of na een leesteken? Laten we eens kijken naar het gebruik van een emoji. In de meeste gevallen wil je met je gekozen emoji iets zeggen over je zin, je wilt je gevoelens verder uitdrukken. Aangezien een emoji iets zegt over de zin, plaatsen we deze dus na het leesteken.

We laten het even zien:

  • Het is koud buiten. 🥶

Door de emoji na het leesteken te plaatsen, leg je extra nadruk op de betekenis achter de zin. Het laat zien dat de emoji niet zomaar een toevoeging is, maar echt de boodschap van de zin versterkt. Het vergroot als het ware wat je wilt communiceren in je zin.

Het is niet nodig om na je emoji nog een extra leesteken te plaatsen. Een of meerdere emoji’s tellen ook niet als een aparte zin.

Het uitroepteken

Het uitroepteken is dan weer een uitzondering. Een uitroepteken gebruik je om nadruk te leggen op een zin, om verrassing, spanning of een andere sterke emotie uit te drukken. Wil je die zin met een emoji die nog verder versterken? Dan plaats je de emoji voor het uitroepteken. Zo niet, dan plaats je deze na het uitroepteken.

Even visualiseren:

  • Ik kan niet wachten om je te zien 🤩!

Zie je hoe in deze zin het uitroepteken en de emoji samen gebruikt worden om enthousiasme uit te drukken? Door de emoji voor het uitroepteken te plaatsen, benadrukken deze de grote gevoelens van de zin.

  • Vandaag was erg leuk! 🤩

In deze zin lijkt de emotie al te zijn uitgedrukt met het uitroepteken zelf. De nadruk ligt hier meer op het enthousiasme van de spreker, dan op die van de emoji.

Geen regels, maar richtlijnen

Hoewel ik er een hele blog over heb geschreven, en jij die hebt gelezen, bestaan er geen strikte regels voor het gebruik van emoji’s en interpunctie. De tips die hierboven staan, zijn gegeven, zijn niet meer dan richtlijnen. Hoe je uiteindelijk emoji’s gebruikt, blijft een kwestie van persoonlijke voorkeur en hangt af van de context waarin je ze toepast. Kies hoe je emoji’s en interpunctie samen wilt gebruiken, en blijf consistent in je keuzes.

Kan je geen genoeg krijgen van emoji’s? Lees deze blog over hoe je emoji’s gebruikt in teksten. Of volg onze cursus Contentmarketing en Social Media en kom meer te weten over hoe je emoji’s in socialmediateksten terugbrengt!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!