Skip to main content
BlogpostsUncategorized

Inclusief emoji-gebruik

By mei 7, 2024No Comments

Inclusief emoji-gebruik

Silhouet blauw

Inclusief emoji-gebruik

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Eline

Silhouet blauw

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Eline

Ondertussen weet je al hoe je emoji’s het best gebruikt en hoe het zit met interpunctie. Maar we zijn nog niet uitgepraat over emoji’s. Wil je met je socialmediateksten zoveel mogelijk mensen aanspreken? Probeer dan zo inclusief mogelijk in je teksten te zijn. Niet alleen taalgebruik, maar ook emoji-gebruik kan inclusief zijn. In deze blog leggen we je uit hoe!

Sinds 2015 is er een reeks inclusieve emoji’s bij gekomen. Zo kun je naast de standaard gele poppetjes (🧑), er ook voor kiezen om de huidskleur van je ‘menselijke’ emoji’s aan te passen (🧑🏻🧑🏼🧑🏽🧑🏾🧑🏿).

Inclusief emoji-gebruik

Deze keuze lijkt misschien heel inclusief lijkt, maar dat valt in de praktijk tegen. Hoewel de etnisch diverse emoji’s een stap in de goede richting zijn, zijn nog lang niet alle (etnische) groepen vertegenwoordigd. Zo inclusief is het dus helemaal niet.

Als organisatie kun je ervoor kiezen om verschillende huidskleuren te gebruiken in je socialmediateksten, of om alleen de gele kleur te hanteren. Hoewel de laatste optie minder divers is, is deze eigenlijk inclusiever. Waarom? Ik leg het even voor je uit.

  • Neutraal en universeel

Als bedrijf wil je voorkomen dat je per ongeluk een bepaalde groep bevoorrecht in je online communicatie. Met het gebruik van gele emoji’s vermijd je dit probleem. De gele emoji’s worden gezien als neutraal en universeel, omdat ze geen specifieke etnische kenmerken hebben.

  • Onbedoelde boodschappen

Daarnaast loop je bij het gebruik van de etnisch diverse emoji’s het risico om per ongeluk de verkeerde emoji te kiezen en daarmee onbedoelde boodschappen over te brengen. Door gele emoji’s te gebruiken, verklein je dit risico.

Het kiezen van de juiste etnisch diverse emoji’s kan ingewikkeld zijn. Vooral als je te maken hebt met een diverse doelgroep, of zelfs meerdere doelgroepen. Het gebruik van gele emoji’s kan je online communicatie vereenvoudigen.

Gender

Naast de kleur van de emoji’s is er ook nog het aspect van gender. Tegenwoordig zijn er naast vrouwelijke en mannelijke emoji’s ook genderneutrale opties beschikbaar. Opnieuw is hier de minder diverse optie, de meer inclusieve keuze. Ga daarom voor de genderneutrale optie. Dat is niet alleen inclusiever voor mensen van alle genderidentiteiten, maar het voorkomt ook stereotypes en biedt ruimte voor interpretatie door de lezer.

Taal is altijd in beweging en verandert daarom continu. Het is belangrijk om goed aan te voelen welke aanpak past bij jouw organisatie en doelgroep. Pas daar ook zeker je emoji-gebruik op aan!

Eigen gebruik

Nu weet je hoe je als bedrijf zo inclusief mogelijk in je socialmediateksten kan zijn, maar hoe zit het nu met je individuele gebruik? Gebruik op je persoonlijke sociale media de emoji’s waarmee jij jezelf identificeert. En wederom: met een gele emoji zit je nooit fout. 😉

Inclusiviteit in online teksten draait niet alleen om welke emoji’s je gebruikt, maar ook over hóe je schrijft. Waarom je bijvoorbeeld nooit meer hij/zij in mag schrijven lees je in deze blog over genderneutraal schrijven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!