Van sinterklaasgedicht tot kerstverhaal: storytelling voor de feestdagen
Van sinterklaasgedicht tot kerstverhaal: storytelling voor de feestdagen
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Alon
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Alon
Het is weer dé tijd van het jaar waarin woorden een extra laagje magie krijgen. Of je nu aan de slag gaat met een sinterklaasgedicht of een kerstverhaal, storytelling kan je feestelijke schrijfsels omtoveren tot onvergetelijke herinneringen. Maar hoe geef je jouw gedicht of verhaal dat bijzondere vleugje? In deze blog delen we drie praktische tips om storytelling in te zetten voor je feestdagencreaties.
Storytelling voor de feestdagen: let’s go! Zit jij ook altijd een uur voor je uit te staren als je aan je sinterklaasgedicht of kerstverhaal wilt beginnen? Terwijl je in de tussentijd nog geen letter op papier hebt staan. Herkenbaar! Storytelling kan je helpen. Zo bijvoorbeeld:
- Personages zijn je beste vriend
In een goed verhaal draait alles om de personages. Voor zowel sinterklaasgedichten als kerstverhalen geldt: een boeiend personage trekt de lezer direct het verhaal in. Denk bijvoorbeeld aan een grappige piet die graag een geintje uithaalt met z’n medepieten. Of de Kerstman die zijn magie even kwijt lijkt te zijn. Personages geven je verhaal een extra dimensie. En het geeft je meteen een vertrekpunt om de hoofdlijnen van je verhaal op te baseren.
Tip: Geef je personages niet alleen namen, maar ook leuke persoonlijkheidskenmerken of doelen. In je sinterklaasgedicht kun je bijvoorbeeld een speelse twist geven aan een eigenschap van de ontvanger. Heeft de lezer bijvoorbeeld een goed gevoel voor humor? Dan kun je best een paar leuke grappen verwerken in de tekst.
- BOE, verrassing!
Een verhaal zonder spanning is als een kerstboom zonder lichtjes. Of je nu een gedicht schrijft of een kort verhaal, de kunst is om de lezer nieuwsgierig te maken naar wat er gaat gebeuren. Dat kan door een onverwachte wending of een kleine cliffhanger.
Tip: In je sinterklaasgedicht kun je bijvoorbeeld beginnen door een vraag te stellen. Geef de lezer aan het einde pas het verlossende antwoord. In een kerstverhaal kun je werken naar een verrassend, hartverwarmend einde.
- Laat emotie en warmte spreken
De feestdagen zijn bij uitstek een moment van warmte en verbondenheid. Door emotie in je verhaal te brengen, zorg je dat je boodschap echt landt. Dit geldt zowel voor humor als voor meer ontroerende momenten.
Tip: Gebruik in je sinterklaasgedicht grappige anekdotes of een speelse toon om een glimlach op het gezicht van de lezer te toveren. In een kerstverhaal kun je juist focussen op thema’s zoals hoop, liefde en saamhorigheid. Laat de lezer voelen wat jouw personages voelen, of dat nu vreugde, spanning of ontroering is.
Een stukje feestdagenmagie uit jouw pen
Tijd om in de pen te klimmen voor jouw sinterklaasgedicht of kerstverhaal. Met deze tips voor storytelling voor de feestdagen maak je van jouw woorden een feestelijke beleving. Door personages tot leven te brengen, spanning en verrassing toe te voegen, en emotie en warmte te laten spreken, zorg je ervoor dat jouw schrijfsels blijven hangen. Dus, pak je pen of toetsenbord en laat de feestdagenmagie vloeien!
Wil je meer inspiratie? Eerder vertelden we je al hoe je data gebruikt om boeiende verhalen te vertellen. Of misschien is onze Cursus Storytelling iets voor jou!