Skip to main content
Bedrijfsjournalistiek en InterviewenBlogposts

Goede interviewvragen: zo bedenk je ze!

By april 2, 2024april 9th, 2024No Comments

Goede interviewvragen: zo bedenk je ze!

Goede interviewvragen: zo bedenk je ze!

Leestijd 5 minuten
Geschreven door Frederique

Leestijd 5 minuten
Geschreven door Frederique

Een goed interview valt of staat bij het stellen van de juiste vragen. En de meeste van die vragen kun je voorafgaand aan je interview al bedenken. Zo kom je goed beslagen ten ijs. Maar wat zijn goede interviewvragen en hoe bedenk je ze? Dat vertel ik je in deze blog!

Ik zal gelijk met de deur in huis vallen: er is helaas geen lijstje met vragen die je áltijd kunt stellen. Simpelweg omdat ieder interview nu eenmaal anders is. Toch zitten veel interviews wel hetzelfde in elkaar. Ik kijk in deze blog alleen naar geschreven interviews, omdat er bij audio- en video-interviews andere dingen komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan een spectaculaire touch: op tv moet er altijd iets opvallends in een interview gebeuren, zodat de kijker niet wegzapt. Bij een geschreven interview heb je na het interview nog tijd om deze toe te voegen, bijvoorbeeld door middel van je schrijfstijl of chronologische wisselingen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je een interview ingaat, stel je jezelf altijd drie vragen: Wat is je doel? Op welk medium ga je publiceren? En in welke vorm giet je het interview? De antwoorden op die vragen zijn van cruciaal belang bij het opstellen van goede interviewvragen. Je stelt ze altijd in dezelfde volgorde, want het doel achter een interview heeft altijd de grootste prioriteit, Het is een belangrijk gegeven voor vraag twee en drie:

Een voorbeeld: je doel is het werven van nieuwe studenten voor een mbo-school. Dan zal je medium waarschijnlijk social media zijn en kies je als vorm voor video. Als je doel is om ouderen aan te sporen om naar een activiteit te gaan, dan kies je als medium de lokale krant of magazine en wordt de vorm een geschreven tekst.

De eerste vragen

Wanneer je de drie antwoorden hebt, kun je interviewvragen bedenken. Een standaardinterview zit altijd hetzelfde in elkaar: je begint gezellig en wordt steeds brutaler, waarna je het gesprek weer luchtig afsluit.

Bron: Zeitspace

Zo stel je dus ook je vragen op. Begin met makkelijke vragen om je gesprekspartner beter te leren kennen. Dit zijn meestal vragen waar je eigenlijk het antwoord al op weet. Als het goed is, heb je namelijk altijd wel een idee van wie er voor je zit. Toch is het belangrijk om je interviewkandidaat antwoord te laten geven op vragen als ‘wat doe je voor werk?’ en ‘sinds wanneer ben je bezig met dit onderwerp?’. Dit zijn makkelijke opwarmertjes en zorgen ervoor dat je interviewkandidaat zich op zijn gemak voelt.

Na de inkomers ga je door naar wat inhoudelijkere vragen. Je zult zien dat deze automatisch in je opkomen als je geïnteresseerd bent. Want wat wil je nu écht weten? Als het goed is, kun je die vraag zelf beantwoorden. Zo niet, dan moet je het hebben van je luister-skills. Die zijn in een interview namelijk net zo belangrijk als de vragen die je vooraf hebt bedacht. Als je goed kunt luisteren, kun je ook goed doorvragen. Vertelt iemand iets opvallends? Laat het dan niet doodbloeden, maar pak door! Een simpele ‘kun je daar wat meer over vertellen?’ kan al genoeg zijn. Het belangrijkste is dat je die bijzondere gespreksonderwerpen uit een groter verhaal vist.

Advocaat van de duivel

Een interview hoeft niet enkel gezellig te zijn. Als interviewer heb je een speciale positie: je mag namelijk álles vragen. Dat zou je op andere momenten nooit doen, maar het is nu eenmaal part of the job! En dat weet jouw interviewkandidaat ook. Het is je werk om het onderste uit de kan te halen. Als dat met een moeilijke vraag moet, dan is dat maar zo.

Kritische vragen zijn het lastigste om te stellen, maar het makkelijkste om voor te bereiden. Het internet is namelijk je beste vriend! Als je een interview houdt over een actueel onderwerp, zijn er fora- en socialmediaberichten in overvloed. Zowel de voors als tegens komen ruim aan bod, dus je hoeft ze niet eens zelf te bedenken!

Interviewers klaar? Interviewen maar!

Zin om zelf iemand het hemd van het lijf te vragen, maar wil je eerst in een veilige omgeving je kennis testen? Meld je dan aan voor een cursus of workshop Interviewen en leer handige tips én breng ze gelijk in de praktijk!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!