Skip to main content
BlogpostsUncategorized

Taalergernis: weg met welke

By september 17, 2019september 19th, 2023No Comments

Taalergernis: weg met welke

Taalergernis: weg met welke

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Kris

Leestijd 2 minuten
Geschreven door Kris

Heb jij dat ook: een grote taalergernis? Taalfouten of lelijke woorden die je tenen doen krommen en je ogen doen rollen? Ik wel. Als ik eerlijk ben zelfs heel veel. Maar mijn áller-allergrootste taalergernis is het verkeerd en vooral te pas en te onpas gebruiken van ‘welke’.  Mensen: stop ermee!

  • De brief welke u vorige week heeft ontvangen.
  • Mijn tarieven welke u hier kunt vinden.
  • Het beleid welke is opgesteld door de wethouder

Daarom is ‘welke’ mijn taalergernis

Waarom wordt hier ‘welke’ gebruikt? Niet doen. Streep erdoor. Stop met gewichtig doen en gebruik gewoon ‘die’ of ‘dat’. Heb je ooit iemand ‘welke’ op deze manier horen gebruiken in een normaal gesprek? Waarschijnlijk niet. ‘Welke’ is zo’n woord dat opduikt als mensen ineens moeten gaan schrijven in plaats van praten. Dan wil je natuurlijk wel professioneel overkomen. Jij hebt verstand van zaken en dat moet blijken uit je tekst. Ineens typ je woorden als ‘tevens’, ‘betreffende’ en ‘alsmede’. En het zijn niet alleen ambtenaren die hier last van hebben, ook websites staan er vol mee.

Het resultaat? Een wollige tekst die ouderwets aanvoelt. Niet die professionele uitstraling dus die je eigenlijk voor ogen had.

Hoe moet het dan wel?

Nou, heel gemakkelijk. Gebruik spreektaal. Dat is toegankelijker, duidelijker én persoonlijker. Want waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? In het geval van ‘welke’ vervang je het woord door ‘die’ of ‘dat’. Simpel, toch?

  • De brief DIE u vorige week heeft ontvangen.
  • Mijn tarieven DIE u hier kunt vinden.
  • Het beleid DAT is opgesteld door de wethouder.

‘Tevens’ en ‘alsmede’ worden ‘ook’ en ‘betreffende’ wordt ‘over’. Bedenk: hoe zou ik deze zin zeggen in een normaal gesprek? Haal de ‘eh’s’ weg en probeer het dan ook zoveel mogelijk op die manier op te schrijven. Vinden je lezers ook fijn.

Maar is welke dan ook echt fout?

Niet altijd. ‘Welke’ is een betrekkelijk voornaamwoord. Dat mag je in de formele schrijftaal gebruiken om te verwijzen naar de-woorden en meervouden. ‘De brief welke’ en ‘mijn tarieven welke’ zijn dus grammaticaal juist. MAAR WEL LELIJK! En ‘Het beleid welke’ is niet alleen foeilelijk, maar ook gewoon hartstikke fout.

Wil je me beloven nooit meer ‘welke’ te gebruiken in plaats van ‘die’ of ‘dat’? Heb ik ook weer een beetje rust.

Meer weten over deze taalergernis of andere taalweetjes?

Vind je het leuk om vaker over tekst en taal te lezen? Bijvoorbeeld over welke woorden je altijd kunt schrappen of hoe je een invalshoek kiest voor je verhaal?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!