Skip to main content
BlogpostsHelder Zakelijk Schrijven

Meer structuur in je verhaal? Gebruik signaalwoorden!

By januari 27, 2020september 19th, 2023No Comments

Meer structuur in je verhaal? Gebruik signaalwoorden!

Meer structuur in je verhaal? Gebruik signaalwoorden!

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Kris

Yannick portret

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Yannick

Signaalwoorden zijn mijn favoriete woorden. Als het om structuur aanbrengen in een tekst gaat, dan. Met deze jongens tover je jouw verhaal om van een onsamenhangende tekst naar een duidelijk verhaal met een heldere boodschap. Hoe? Dat lees je hieronder!

Een signaalwoord geeft een verband aan tussen twee zinsneden, zinnen of alinea’s. Het laat zien wat zin 1 met zin 2 te maken heeft en waarom alinea 2 op alinea 1 volgt. Je kunt signaalwoorden zien als een soort cement, dat de bouwstenen van jouw verhaal lekker stevig aan elkaar plakt. Ze geven richting aan je tekst en laten je lezer zien hoe jouw boodschap in elkaar zit. En dat is heel handig!

Want hoe duidelijker de structuur van jouw verhaal is, des te gemakkelijk is je boodschap te begrijpen voor de lezer. En dat wil je natuurlijk. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de eerste twee alinea’s van dit blog. Met ‘want’ laat ik zien dat ik in deze alinea de stelling ‘signaalwoorden zijn heel handig’ verder uitwerk. En doordat ik het woord ‘bijvoorbeeld’ gebruik, wist je meteen dat ik een voorbeeld ging noemen om die uitleg te verduidelijken! Door het gebruik van de signaalwoorden herken je gemakkelijk welke richting de schrijver op wil gaan met de argumentatie. Daardoor begrijp je de tekst beter.

Dit zijn handige signaalwoorden

Zorg er wel voor dat je signaalwoorden ook het juiste verband aangeven, anders wordt je tekst er alleen maar onduidelijker van. Na ‘dus’ volgt bijvoorbeeld altijd een conclusie en na ‘want’ een argument. In het rijtje hieronder zie je voor welke verbanden je welke signaalwoorden kunt gebruiken.

VERBAND SIGNAALWOORD
Oorzaak-gevolg daarom, hierdoor, omdat
Tegenstelling maar, echter, hoewel, toch, in tegenstelling tot, enerzijds … anderzijds
Opsomming allereerst, daarnaast, ook
Tijdsvolgorde eerst, tijdens, daarna, vervolgens
Conclusie dus, kortom, samenvattend
Argumentatie want, omdat, doordat
Uitzondering tenzij, behalve
Doel-middel zodat, zo, om te
Vergelijking zoals, alsof, op dezelfde manier als
Voorwaarde als, mits

Liever geen ouderwetse of ambtelijke signaalwoorden

Hoewel (tegenstelling!) signaalwoorden je tekst een heel stuk duidelijker kunnen maken, kunnen ouderwetse of ambtelijke varianten toch weer de vaart uit je tekst halen. Vermijd dus aangezien, dientengevolge, desalniettemin, doch, nochtans, dienovereenkomstig, teneinde en al die andere tenenkrommende wollige woorden. Hier vind je de hele lijst met ambtelijke signaalwoorden mét een frisser en duidelijker alternatief. Vaak is de vuistregel: hoe korter, hoe beter!

Meer schrijftips?

Wil je meer tips over hoe je een goede, heldere en begrijpelijke (zakelijke) tekst schrijft?

Download hier je e-book: Leer helder zakelijk schrijven met deze 20 praktische tips

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!