Skip to main content
BlogpostsUncategorized

Leestips: 10 dikke boeken (nu je er de tijd voor hebt)

By maart 24, 2020oktober 3rd, 2023No Comments

Leestips: 10 dikke boeken (nu je er de tijd voor hebt)

Leestips: 10 dikke boeken (nu je er de tijd voor hebt)

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Kris

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Kris

Tijd voor leestips! Want we zijn het er vast allemaal over eens: het zijn rare tijden. We hebben misschien wel meer vrije tijd dan ons lief is en wat kun je dan beter doen dan lezen? En nog beter: eindelijk heb je écht de tijd om eens heerlijk dikke boeken uit te kiezen. Dus: wat zijn de beste boeken van 600 pagina’s of meer? Hier komt onze top 10.

Dikke boeken: de een houdt ervan en de ander wordt al moe als hij ernaar kijkt. En laten we eerlijk zijn: we hebben echt niet altijd zin (of tijd!) om zo’n dikke pil te lezen. Maar wat als je er wél tijd voor had? Laat je dan eens niet afschrikken door de hoeveelheid pagina’s, maar bedenk je hoe lang je plezier gaat hebben van dit verhaal!

 

De beste leestips voor als je veel tijd hebt

 

Houd je vast, want hier volgt een lijst met leestips van in totaal meer dan 8.000 pagina’s. Daar ben je vast even zoet mee, toch?

1. Kathedraal van de Zee – Ildefonse Falcones: 656 pagina’s

Dit boek is met 656 pagina’s een opwarmertje voor de échte dikke pillen die zo gaan volgen. Maar daarom niet minder mooi! Het verhaal speelt zich af rond Barcelona in het begin van de 14e eeuw. De Catalaanse boer Bernat glipt samen met zijn zoontje Arnou de muren van Barcelona binnen, vastberaden om daar een beter bestaan op te bouwen. We volgen het leven van Arnou en zijn beste vriend Joan. Is hun vriendschap bestand tegen de honger, zwarte dood en de Inquisitie? En bonus: er is ook nog een vervolg (De Erfgenamen, 864 pagina’s).

 

2. Wolf Hall – Hillary Mantel: 672 pagina’s

We blijven even hangen in het geschiedenisthema, maar verhuizen naar Engeland in de 16e eeuw.  De tijd van de Tudors. Henry VIII zit op de troon, maar heeft geen mannelijk nageslacht. Na twintig jaar huwelijk met zijn vrouw wil hij haar verlaten voor de knappe en hopelijk vruchtbare Anne Boleyn. Het verhaal kennen we al, maar deze keer beleven we het vanuit het oogpunt van Thomas Cromwell: de adviseur van de koning. Hoe kan hij de koning tevreden houden? En tegen welke prijs? En ook hier geldt weer: goede dikke boeken komen niet vaak alleen. Heb je genoten van dit deel? Dan heb je ook nog een deel 2 en deel 3 in het verschiet. Zo blijf je wel even bezig!

 

3. Het verdriet van België – Hugo Claus: 776 pagina’s

We blijven nog steeds een beetje in de geschiedenissfeer, maar dit keer een heel stuk recenter. België, 1939. Dit verhaal gaat over de jonge Louis die overeind probeert te blijven in tijden van oorlog, leugens, zijn collaborerende vader en verbitterde moeder die het aanlegt met een Duitse officier. Een verhaal vol tantes en ooms, nonnen en priesters, buurvrouwen, kameraden, maar natuurlijk ook de vijand. Dit boek wordt ook wel het meesterwerk van Claus genoemd. Lezen dus!

 

4. A Little Life – Hanya Yanagihara: 814 pagina’s

Geloof mij: als je hier eenmaal in begonnen bent, wil je doorlezen totdat je het uit hebt. Dit boek voelt daardoor helemaal niet als een dik boek. Het verhaal? Vier klasgenoten leren elkaar kennen op een kleine college in Massachusetts en verhuizen naar New York. Ze zijn blut, weten eigenlijk niet zo goed wat ze met hun leven willen, maar hun vriendschap en ambitie houden ze bij elkaar. Met de jaren wordt hun vriendschap steeds hechter, ook als één van hen steeds meer vertelt over zijn traumatische jeugd. Kleine tip: houd je tissues bij de hand. Want, poeh, dit boek is heftig. Maar ontzettend mooi!

 

5. Until I Find You – John Irving: 820 pagina’s

Schrijver John Irving staat bekend om boeken die hele mensenlevens in beslag nemen. Hij beschrijft het verhaal van zijn hoofdpersonages vaak hélemaal: van begin tot einde. Zo ook het verhaal van acteur Jack Burns. Samen met zijn moeder, een tatoeage-artiest, reist hij op hele jonge leeftijd zijn vermiste vader William achterna. Als lezer blijf je Jack door de jaren heen volgen op zijn bizarre reizen, die telkens weer een zoektocht blijken. Niet alleen naar zijn vader, maar ook naar liefde, een thuis, het verleden van zijn moeder en zelfs zijn eigen herinneringen. Maar zijn z’n eigen herinneringen en de verhalen van zijn moeder wel betrouwbaar?

 

6. The Luminaries  – Eleanor Catton: 830 pagina’s

Ga er even voor zitten, want dit is een dik boek met heel veel personages! We gaan alweer terug in de tijd, dit keer naar Nieuw-Zeeland in 1866. Walter Moody kwam hier om zijn geluk te beproeven. Al op zijn eerste nacht in het hotel komt hij terecht in een complot van 12 mannen die een mysterie proberen op te lossen. Natuurlijk raakt hij tegen wil en dank meteen verstrikt in deze onopgeloste zaak. Een heerlijk verhaal vol goudzoekers, avonturiers, waarzeggers en leugenaars. Dit boek leg je niet zomaar weg!

 

7. A Game of Thrones – George R. Martin: 835 pagina’s

Goed, we kennen de serie inmiddels allemaal wel. Maar heb je je wel eens gewaagd aan de boeken? Stuk voor stuk dikke pillen van soms wel meer dan 1.000 pagina’s. Maar als je van de serie houdt, dan verslind je deze boeken ook heel gemakkelijk! Want dit is waar het allemaal mee begon: bij het verhaal van George R. Martin. Ga terug naar Westeros en beleef de avonturen van de Starks, de Snows, de Targaryens en de Lannisters. En heb je het eerste boek uit? Niet getreurd: er volgen er nog een hele hoop. En je kunt altijd de serie nog eens opnieuw kijken, toch?

 

8. Harry Potter and the Order of the Phoenix – J.K. Rowling: 870 pagina’s

Harry Potter kon natuurlijk niet ontbreken in deze lijst! De boeken lijken per deel steeds dikker te worden, maar de echte winnaar is toch gewoon deel 5 uit de serie: The Order of the Phoenix. Een gevalletje love it or hate it. Er lijken namelijk twee kampen te zijn onder de Harry Poter-fans: voor sommigen is dit het lievelingsboek uit de serie, maar anderen vinden het maar saai. En dat komt doordat dit boek weinig echte superspannende actie heeft, maar wel héél véél achtergrondinformatie en het ‘dagelijkse leven’ in de Potterwereld. Ik (Kris) ben team love it, want ik vond het een heerlijk boek, waar je niet van actiescène naar actiescène hoeft te lezen, maar gewoon kan genieten van hoe goed en grappig het boek eigenlijk geschreven is. En geen zorgen: het eindigt echt wel met wat Voldemort-actie hoor.

 

9. 1q84 – Haruki Murakami: 925 pagina’s

 We naderen de 1.000 pagina’s! Maar deze dikkerd blijft daar nét onder. Misschien is het een beetje valsspelen, trouwens, want dit boek bestaat uit drie gebundelde delen. Samen goed voor 925 pagina’s! Als je een trouwe Murakami-lezer bent, dan weet je al wat je kunt verwachten. 1q84 (spreek uit als: q-10-84) is een parallelle wereld aan die van ons. Aomame, een huurmoordenares, en Tengo, een wiskundeleraar, ontdekken deze wereld afzonderlijk van elkaar. Ze lijken elkaar niet te kennen, maar het wordt steeds duidelijker dat ze elkaar ooit als eens tegenkomen en dat dit opnieuw staat te gebeuren. Spannend!

 

 10. In Europa – Geert Mak: 1.222 pagina’s

Ah, die geschiedenisboeken… Die zijn gewoon graag wat langer van stof. En zo ook In Europa, van Geert Mak. Dit keer zijn we heel dicht bij huis: in Europa om precies te zijn. Geert Mak vertelt over zijn reizen door het Europa in het laatste jaar van de twintigste eeuw. Hij beantwoordt de vraag: hoe lag Europa erbij aan het slot van de eeuw? Superinteressant als je wat meer wilt weten over de moderne geschiedenis van zowel ons eigen land, als dat van de landen om ons heen. Dit is een geschiedenisles zoals je hem vroeger op de middelbare school gehad zou willen hebben! En ja, in meer dan 1.000 bladzijden. Ga er dus maar even goed voor zitten.

 

Meer dikke-boekentips?

Lees dan dit blog ook eens, of volg ons op Instagram. Daar delen we iedere vrijdag lekkere leestips voor het weekend.

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!