Skip to main content
BlogpostsUncategorized

Corona-woordgrappen: op vakantie naar Tuinzania

By juni 2, 2020september 19th, 2023No Comments

Corona-woordgrappen: op vakantie naar Tuinzania

Corona-woordgrappen: op vakantie naar Tuinzania

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Kris

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Kris

We schreven er al eerder over: de coronapandemie brengt een ware vloedgolf aan nieuwe woorden met zich mee. Afstandseconomie, coronakapsel: die woorden kenden we drie maanden geleden nog niet. Behalve nieuwe woorden, leidt de pandemie ook tot nieuwe corona-woordgrappen. Want waar ga jij deze zomer op vakantie? Tuinzania, de Balkonlanden of misschien toch dat langverwachte tripje naar de eettafelberg?

Het is crisis, maar juist dan kan humor een goede manier zijn om met de stress die we allemaal voelen om te gaan. Dat stelt ook Communicatiewetenschapper Mark Boukes van de Universiteit van Amsterdam. Humor kan in heftige omstandigheden stressverlagend werken. Met humor kun je de gekke werkelijkheid beter bevatten en het is ook een manier om er met elkaar over te communiceren, zonder dat het de hele tijd negatief is.

“Nu iedereen het over één hetzelfde onderwerp heeft, wordt ook het gebruik van humor in de dagelijkse communicatie van mensen veel zichtbaarder en dus beter te onderzoeken”, stelt hij. Daarom gaat hij de komende tijd onderzoeken of verschillende culturen verschillende stijlen van humor gebruiken of verschillende sociale figuren in grappen centraal stellen. In Nederland zijn de grappen en memes tot nu toe nog vrij onschuldig van aard en vorm, stelt Boukes. Hamsteren en thuiswerken zijn populaire onderwerpen, net als de komende zomervakantie.

Corona-woordgrappen: lekker op vakantie

Eén van de populaire onderwerpen van corona-woordgrappen is onze zomervakantie. Want waar moeten we in godsnaam heen? Op Twitter circuleerde al snel onderstaand rijtje. twee weken naar Berging aan Zee misschien?

Reisbestemmingen in kaart

Genootschap OnzeTaal gaat nog een stapje verder. Zij bracht de allerbeste voorjaarsbestemmingen (die overigens ook in de zomer prima te bezoeken zijn) in kaart. Retourtje Kookeilanden doen dan maar?

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!