Skip to main content
Bedrijfsjournalistiek en InterviewenBlogposts

Free publicity: welke nieuwswaarden werken het best?

By juni 16, 2020september 27th, 2023No Comments

Free publicity: welke nieuwswaarden werken het best?

Free publicity: welke nieuwswaarden werken het best?

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Kris

Leestijd 5 minuten
Geschreven door Frederique

Free publicity is gratis aandacht voor jouw organisatie. Maar we zeiden het al eerder: dan heb je wel een goed verhaal nodig! Wil je dat jouw verhaal opgepikt wordt door de media? Gebruik dan de juiste nieuwswaarden, want daar zijn journalisten gek op. Wij leggen je uit welke nieuwswaarden er zijn en hoe je ze kunt gebruiken. 

Even terug naar de blog van vorige keer: free publicity is gratis aandacht. Ook wel earned media genoemd. Het verdienen van aandacht komt natuurlijk niet zo maar aanwaaien: het vergt een investering van je tijd en energie om een goed verhaal de wereld in te krijgen. Free publicity kan alles bevatten: van mond-tot-mondreclame tot interviews in het NOS-journaal.

En dat klinkt natuurlijk superfijn: gratis media-aandacht. Maar je moet er wel wat voor doen! Niet alles wat jij als bedrijf of organisatie naar buiten wilt brengen, is namelijk automatisch interessant voor journalisten. Ga op zoek naar het goede verhaal met de juiste nieuwswaarde.

Nieuwswaarden van journalisten

Een verhaal mag niet alleen jouw commerciële belang dienen. Je boodschap moet vooral een zo objectief mogelijke vertelling zijn van je verhaal. Dat betekent niet dat je geen positieve insteek mag hebben, maar voorkom te reclameachtig klinkende termen als ‘succesvolle’, ‘mooiste’ of ‘beste’. Als je jezelf de hemel in prijst, wordt je verhaal al snel weggeklikt: het komt dan te veel over als reclame. Als je tekst zo in een  advertentie kan,  is het meestal niet geschikt als persbericht

Een succesvol verhaal is vooral relevant voor de doelgroep van het medium. Heel simpel: je moet wel nieuws hebben. Maar geen zorgen, nieuws valt ook te maken. Als jij de interesse van de redactie weet te wekken, zit je goed. Hoe zorg je ervoor dat je opvalt? Kort gezegd: heb je een goed verhaal? Journalisten kijken vooral naar nieuwswaarde: is wat jij te vertellen hebt interessant, actueel en relevant voor hun doelgroep?

Hoe kom je aan nieuwswaarde?

Belangrijk is dat je het medium zoekt dat bij jouw doelgroep past. Er zijn verschillende nieuwswaarden waar journalisten een bericht vaak aan toetsen om te kijken of het interessant genoeg voor hen is. Landelijke media zijn vaak gevoelig voor de ‘impact’ op de bevolking, regionale media vinden binding met de regio vaak belangrijker. Elk medium heeft zo zijn eigen voorkeuren voor nieuwswaarden. Een aantal voorbeelden van nieuwswaarden:

 1. Actualiteit

Een van de belangrijkste en meest voorkomende nieuwswaarden is actualiteit. Je bericht moet bijna altijd een actuele aanleiding hebben. Dat kan iets zijn wat in het nieuws is, maar kan ook een ‘gefabriceerde’ actualiteit zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een eigen persconferentie, een opening van een vestiging, de start van een project of een fusie.

Heb je zelf geen nieuws? Probeer je bedrijf dan op een of andere manier te verbinden aan actuele gebeurtenissen. Misschien sluit jouw dienst of product wel perfect aan bij de nieuwe wetgeving rondom verzekeringen, de ontwikkelingen op de huizenmarkt of het verrassende weerpatroon.

2. Expertise

Media laten vaak experts aan het woord om hun nieuws te duiden. Profileer jezelf als expert op je vakgebied en de kans dat je gevraagd wordt commentaar te leveren, stijgt gegarandeerd. Schrijf bijvoorbeeld columns of blogs over gebeurtenissen in je werkgebied. Geef workshops: hoe meer je bekend staat om je deskundigheid, hoe groter de kans dat de media je benaderen als er iets speelt over jouw onderwerp. Ben je eenmaal in de rolodex beland als ‘expert’, dan zullen journalisten steeds vaker contact opnemen om jou en je bedrijf te noemen als expert.

Ook hiermee kun je inspelen op de actualiteit (en daarmee dubbele nieuwswaarde-punten scoren!). Kan een Champions’ League-wedstrijd niet doorgaan vanwege een slechte grasmat? Laat de media als graszodenspecialist weten wat jij denkt dat er mis is gegaan. Ga niet verkondigen dat jouw grasmatten beter zijn, maar profileer je als expert: ‘in dit geval is dit waarschijnlijk de verklaring van de slechte grasmat’. Je toekomstige klanten weten dan dat jij écht weet wat er nodig is voor goede grasmatten.

Je hoeft niet bescheiden te zijn, maar wel echt

Let wel op: Als je jezelf als expert positioneert maar eigenlijk geen verstand van zaken hebt, dan val je vroeg of laat door de mand. Dat is dodelijk voor je imago.

3. Uniciteit

Je hoeft niet hip te zijn, als je maar uniek bent. Ben je de enige die jouw dienst aanbiedt? Of is jouw visie op een veelvoorkomend idee bijzonder? Hoe unieker, hoe beter. Heb je dat wellicht niet, dan kan unieke invalshoek een journalist al helpen. Een start van je project kan interessant zijn, maar het is nog veel aantrekkelijker als je het leuk weet te verpakken. Werken aan je nieuwe project bijvoorbeeld net in dienst genomen vluchtelingen? Of wordt een unieke samenwerking aangegaan? Is het project een geesteskind van een van je werknemers, die hier al dertig jaar over denkt? Of kun je een klant aandragen wiens leven is veranderd door jouw werk?

4. Een persoonlijk verhaal

Human interest-verhalen scoren altijd goed in de media. Een persoonlijk verhaal illustreert wat jij wilt overbrengen op een menselijke manier. Lezers worden geraakt of herkennen zichzelf in het verhaal. Bied journalisten een interviewsuggestie: ik ken wel iemand die zijn verhaal wil vertellen dat mijn statement kan illustreren. Denk bijvoorbeeld aan klanten of samenwerkingspartners. Je kunt ook een samenwerking aangaan met een goed doel: een papierrecyclebedrijf dat kartonnen huisjes doneert voor slachtoffers van een aardbeving, krijgt vast wel aandacht.

5. Onderzoek

Wij mensen zijn gek op cijfertjes. De resultaten van een onderzoek (helemaal als dit gedaan is door een onafhankelijk onderzoeksbureau en een grote groep mensen heeft bevraagd) zijn een goede manier om aandacht te genereren. Vooral in concurrentiegevoelige markten kun je er met een onderzoek uitspringen.

Journalisten vinden onderzoeken fijn: het levert ‘objectieve’ cijfers op waarmee zij hun verhalen kunnen onderbouwen. Vaak is het een mooie binnenkomer. Denk bijvoorbeeld aan ‘Landelijk voelt één op de drie ouderen zich eenzaam. Met het lokale initiatief ‘x’ is dat in de gemeente Lochem slechts één op de vijf. En het succes wordt uitgerold.’

6. Awards en prijzen

De beste pannenkoekenbakker van gemeente X, de leukste kapper van regio Y: er zijn ontelbaar veel award- en prijsuitreikingen. Nu zal een prijs van een landelijke organisatie meer impact hebben dan een vage branche-award, maar allemaal genereren ze sowieso media-aandacht. Vaak kun je gratis deelnemen aan een wedstrijd en zal de regionale of vakpers sowieso aandacht besteden aan de winnaar. Daarnaast kun je op de uitreikingsavond mooi netwerken.

7. Records

Oké, soms voelen gebroken records een beetje als een publiciteitsstunt. Maar ze halen toch nog steeds vaak het nieuws: een echte nieuwswaarde dus. Iedereen houdt van lijstjes en een nieuwe nummer één trekt de aandacht. Past het bij je bedrijf, probeer dan een record te vinden dat aansluit bij jouw dienst of product en zet ‘m op!

Welke media passen bij jouw doelgroep?

Om uiteindelijk in de pers te belanden, is het belangrijk om te bekijken welke media jouw doelgroepen bereiken. Daarna ga je op zoek naar díe journalist die over jouw onderwerpen schrijft, interesse heeft in je vakgebied of die in jouw regio verslag doet. Een goed netwerk helpt daarbij om je  verhaal met deze nieuwswaarden dan ook écht op de goede plek te krijgen.

Meer weten?

In ons e-book ‘Gratis aandacht voor je organisatie’ geven we je handvaten hoe je met jouw nieuws de aandacht van journalisten trekt. Want met samen meer dan 10 jaar ervaring in de communicatie én de journalistiek weten wij precies wat journalisten interessant vinden en hoe je met jouw nieuws de aandacht kunt krijgen.

Nieuwsgierig? Vul je gegevens hieronder in en lees ‘m meteen!

Download hier je e-book: Gratis aandacht voor je organisatie met een goed verhaal

Wij schreven meer e-books, onder andere over zakelijk bloggen en het perfecte persbericht.

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!