Deze ouderwetse woorden maken je tekst stoffig
Deze ouderwetse woorden maken je tekst stoffig
Leestijd 6 minuten
Geschreven door Kris
Leestijd 2 minuten
Geschreven door Kris
“Gelieve de betreffende regels inzake de maximaal te rijden snelheid in acht te nemen, welke reeds opgesteld zijn met het oog op uw veiligheid.” Een fictieve zin, natuurlijk. Maar ik weet zeker dat jij ook wel eens een brief, mail of zakelijke tekst hebt gelezen met zo’n draak van een zin. Ambtelijk of ouderwets taalgebruik noemen we dat. Lijkt professioneel, maar is het stiekem helemaal niet. In deze blog laten we je zien welke ouderwetse woorden je echt niet meer mag gebruiken.
Want begrijp jij die zin na één keer lezen? Waarschijnlijk niet. Toch denken nog veel overheden, maar ook bijvoorbeeld advocaten, juristen of andere bedrijven dat dit soort taalgebruik nodig is om professioneel of deskundig over te komen in zakelijke teksten.
Maar dat hoeft helemaal niet! Want ook in zakelijke teksten staat één ding voorop: je wilt je lezers bereiken met je boodschap. En dat doe je met een heldere, frisse tekst, bij voorkeur op B1-niveau. Een tekst die je lezers niet in verwarring achterlaat, maar die hen meteen duidelijk maakt wat van hen verwacht wordt.
Een kleine vuistregel: schrijf zoals je praat. Dat raadde we eerder al aan en geldt ook voor zakelijke teksten. Zou je een woord nooit gebruiken als je praat? Schrijf het dan ook niet.
Tien ouderwetse woorden om te schrappen
Wil jij ook zakelijke teksten schrijven maar dan zonder de ouderwetse en onbegrijpelijke woorden? Ruil dan in ieder geval deze tien stoffige woorden in voor een frissere variant. Zo schrijf je mijns inziens een veel beter verhaal
1. Welke (de brief, welke u gekregen hebt)
Misschien wel onze állergrootste taalergernis. Let maar eens op hoeveel bedrijven plotseling de normale verwijswoorden ‘die’ of ‘dat’ inruilen voor ‘welke’ zodra er iets op papier moet komen te staan. Omdat het chiquer klinkt? Ik heb geen idee. In ieder geval: niet meer doen! De Nederlandse taal heeft twee perfect bruikbare en begrijpelijke verwijswoorden voor dit soort zinconstructies. Die of dat!
Dus niet: De brief welke u van mij hebt gekregen.
Maar: De brief die u van mij hebt gekregen.
2. Gelieve
Heb je iemand wel eens horen vragen: “Schat, gelieve je vuile vaat even op te ruimen”? Waarschijnlijk niet. Gelieve het woord gelieve dan ook nooit meer te gebruiken.
Alternatief: wilt u of wil je.
3. Tevens
Hier kunnen we kort over zijn: gebruik ook.
4. Desalniettemin
Hoe mooi dit woord ook is en hoe statig het je tekst vast en zeker laat klinken: niet doen! Er is een veel duidelijker alternatief met tien letters minder: toch.
5. Betreffende/aangaande/inzake/met betrekking tot
Er zijn een hoop mooie ouderwetse woorden te verzinnen voor het kleine simpele woordje over. Die laatste variant is wel zo helder.
6. Wellicht
Wellicht dat je het statig vindt klinken, maar is een veel beter woord. Misschien.
7. Immers
Ook dit vind ik stiekem een mooi woord: immers. Maar hoor je ooit iemand in een normaal gesprek dat woord gebruiken? Nee. Dus weg ermee. Kies voor één van de alternatieven toch, ook of namelijk.
8. Mijns inziens
Hopeloos ouderwets met die genitief-vorm. Naar mijn mening kies je beter voor volgens mij.
9. Abusievelijk
Abusievelijk stamt af van per abuis en betekent per ongeluk of door een vergissing. Veel duidelijker, toch?
10. Derhalve
Niet doen. Gebruik daarom.
Zo kan het ook
Even terug naar die eerste afschuwelijk formele zin.
“Gelieve de betreffende regels inzake de maximaal te rijden snelheid in acht te nemen, welke reeds opgesteld zijn met het oog op uw veiligheid.”
Dat kan natuurlijk veel beter.
Wat dacht je van:
“Wilt u voor uw eigen veiligheid rekening houden met de maximumsnelheid?”
Duidelijker, toch? En deze versie doet helemaal niets af aan de deskundigheid die de tekst uitstraalt.
Meer weten?
Benieuwd naar nog meer van die ouderwetse woorden om te vermijden? Hier vind je een lijst van 100 ambtelijke en wollige woorden mét moderner en frisser alternatief. Wil je meer tips over hoe je een goede, heldere en begrijpelijke (zakelijke) tekst schrijft?