Skip to main content
Bedrijfsjournalistiek en InterviewenBlogposts

Waarom is een goede vacaturetekst zo belangrijk?

By oktober 20, 2020oktober 16th, 2023No Comments

Waarom is een goede vacaturetekst zo belangrijk?

Waarom is een goede vacaturetekst zo belangrijk?

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Kris

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Frederique

Het is niet gemakkelijk de juiste kandidaat te vinden die perfect bij je organisatie past. Want hoe valt jouw bedrijf op tussen al die andere vacatures? En hoe zorg je ervoor dat echt de juiste mensen reageren? Met een goede vacaturetekst wordt dat een stuk gemakkelijker. Want wat heb je liever? Vijftig middelmatige sollicitaties of drie hele goede? En dat kun je bereiken door het slim inzetten van het meest gebruikte middel in arbeidscommunicatie: de vacaturetekst.

Je kunt jouw organisatie zo aantrekkelijk mogelijk maken om voor te werken met een overtuigende tekst. En dan gaat het niet alleen om wat je zegt, maar ook hóe je het zegt. Door aandacht te besteden aan je woordkeuze en de manier waarop jij je communiceert met potentiële kandidaten, kun je makkelijker de juiste werknemers aantrekken die jouw team compleet maken.

Dit doet een goede vacaturetekst voor jou:

  1. Duidelijke employer branding. Met jouw vacaturetekst draag je bij aan je werkgeversmerk. Je onderscheidt je van je concurrenten, vertelt wat jou bijzonder maakt en welke mensen daarbij passen.
  2. Geschikte kandidaten reageren. Met de juiste tekst en omschrijving van wat de functie inhoudt, wat voor bedrijf je bent en wie je daarvoor zoekt, is de kans groter dat alleen precies dié kandidaten reageren die ook echt voldoen aan het profiel en bij jouw bedrijf passen.
  3. Tijd besparen. Omdat alleen de kandidaten reageren die in het profiel passen, hoef jij minder tijd te besteden aan de voorselectie. Minder ongeschikte kandidaten betekent minder verspilde lees- en reactietijd.
  4. De perfecte toevoeging voor jouw bedrijf vinden. Je bent minder tijd bezig met de voorselectie, dus kun je je volledig richten op het beoordelen van de kandidaten die wél geschikt zijn. Het is veel gemakkelijker om uit drie relevante sollicitaties de perfecte kandidaat te vinden, dan uit honderd nét niet passende reacties.

Kortom: het scheelt je uren cv’s screenen, afwijzingen versturen en vragen beantwoorden van kandidaten die de vacature niet begrijpen of niet snappen waarom ze worden afgewezen. Al die afwijzingen hebben op de lange termijn ook geen goede invloed op jouw werkgeversmerk.

En de gesprekken met de kandidaten die wél geschikt zijn, worden een stuk gemakkelijker. De sollicitant heeft namelijk al een duidelijk beeld van de organisatie, de cultuur van je bedrijf en de functie. Dat praat wel zo gemakkelijk. En ook hier heeft het weer voordelen op de lange termijn: als het beeld dat de werknemer heeft van de baan op basis van de vacature niet klopt met de werkelijkheid, is de kans groot dat deze sneller weer vertrekt.

Meer weten over hoe je die perfecte vacaturetekst schrijft? Neem contact met ons op!

Meer schrijftips?

Wil je meer tips over hoe je een goede, heldere en begrijpelijke (zakelijke) tekst schrijft? Bijvoorbeeld over hoe je ambtelijke taal kunt vermijden of welke taalfouten je nooit meer maken?

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!