Skip to main content
Blogposts

Waarom eindredactie jouw tekst redt

By mei 25, 2021juni 8th, 2023No Comments

Waarom eindredactie jouw tekst redt

Yannick portret

Waarom eindredactie jouw tekst redt

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Yannick

Yannick portret

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Yannick

Dacht je dat je na het schrijven van de laatste zin van je tekst helemaal klaar bent? Think again! Want voordat je een tekst print of online zet, moet je nog een laatste check doen! Voor veel mensen staat zo’n eindredactieronde gelijk aan het weghalen van tikfouten en het controleren van alle werkwoordspelling. Maar eindredactie is veel meer dan dat. Wij vertellen je alles wat je moet weten.

Het klopt dat een lezer altijd als eerste struikelt over taal- en spelfouten. Logisch dat het controleren van de spelling daarom een heel belangrijk onderdeel van de eindredactie is, maar er komt meer bij kijken. Heb je bijvoorbeeld wel eens een tekst gelezen, waarbij je nog voor het einde van de tekst dacht: ‘prima tekst, maar het interesseert me totaal niet’?

Dat zou goed kunnen liggen aan de structuur en opbouw van de tekst. Deze twee onderdelen van een tekst zijn veel minder zichtbaar dan de spelling, maar zijn eigenlijk nét zo belangrijk voor de lezer. Een tekst die van onderwerp naar onderwerp springt, zonder duidelijke structuur, of qua opbouw helemaal verkeerd begint, leest helemaal niet fijn. En zulke fouten moet je er met de eindredactie ook uithalen.

De vijf onderdelen van eindredactie

Ja, dat lees je goed! Een goede laatste check van je tekst bestaat uit vijf onderdelen. We zetten ze even voor je op een rijtje.

1. Klopt de vorm van je tekst?

Een persbericht om je nieuwe product aan te kondigen ziet er heel anders uit dan een blog, of een interview met je nieuwste werknemer. Deze check is eigenlijk ook de makkelijkste: door van tevoren goed na te denken over het doel van je tekst, voorkom je het kiezen van de verkeerde tekstvorm.

2. Klopt de inhoud van je tekst?

Dit klinkt als een inkoppertje, maar dat is niet helemaal waar. De informatie in je tekst moet niet alleen juist zijn, het moet ook goed aansluiten bij het hoofdonderwerp. Te veel of te weinig informatie leest niet lekker. Zorg ervoor dat je tekst zichzelf niet tegenspreekt, want dat werkt verwarrend.

3. Klopt de structuur van je tekst?

Deze is al wat lastiger. Is het begin van je tekst logisch verbonden met je middenstuk? En heeft het slot de juiste functie? Maar ook meer gedetailleerd: kloppen de alinea’s met elkaar en worden zinnen logisch aan elkaar verbonden met de juiste verbindingswoorden?

4. Klopt de stijl van je tekst?

Als de inhoud klopt en op een logische volgorde in je tekst staat, kan de manier waarop je iets zegt nog roet in het eten gooien. Sluit je taalgebruik aan bij je lezers? Ben je consequent in je stijlgebruik? De zinsopbouw en de woorden die je kiest, horen hier allemaal bij.

5. Klopt de spelling van je tekst?

Het onderdeel waar iedereen op wacht! In de laatste stap controleer je de spelling en grammatica, maar ook de interpunctie. Denk bijvoorbeeld aan de aanhalingstekens die op de juiste positie staan, of meerdere zinnen achter elkaar die eindigen met een uitroepteken.

Hoe controleer je de tekst?

Nu weet je waar je allemaal op moet letten, maar hoe doe je dat nou? We hebben een paar tips voor je waarmee je altijd een geslaagde check kunt doen.

 • Geef je tekst even tijd
  En dat bedoelen we letterlijk. Als je net een hele tekst hebt geschreven, is het heel moeilijk om meteen te gaan controleren. Zorg, als dat kan, dat er een paar uur of zelfs een dag tussen zit. Met een frisse blik zie je veel meer.
 • Print de tekst uit
  Voor sommige mensen werkt het heel goed om een tekst voor zich op het bureau te hebben liggen. Werk je liever papierloos? Microsoft Word heeft een leesmodusfunctie, waarin de tekst en pagina’s op een andere manier getoond worden. Dat kan soms net genoeg zijn om foutjes te spotten!
 • Geef de tekst aan iemand anders
  Tekstblindheid is écht een ding en iemand die jouw tekst niet heeft geschreven, kijkt er heel anders naar. Misschien is het confronterend, maar door een ander persoon naar je tekst te laten kijken, haal je er veel meer fouten uit.
 • Vind je stopwoordjes
  Iedereen heeft een paar woorden die je heel graag gebruikt, of eigenlijk altijd fout schrijft. Je kunt die wel uit de tekst proberen te vissen, maar je kunt ook gewoon de zoekfunctie gebruiken. Dit haalt natuurlijk niet alle fouten uit je tekst, maar je leert er wel van. Wil je meer weten over stopwoordjes? Lees dan deze blog van Kris!

Hulp nodig bij eindredactie?

Ben je er toch niet zeker van dat je alle fouten uit je tekst gehaald hebt? Dan kun je natuurlijk altijd Letterdesk inschakelen! Wij pakken ons favoriete rode potlood en buigen ons over jouw tekst. Neem contact met ons op, dan kijken we naar de mogelijkheden.

Meer schrijftips?

Wil je elke week schrijftips in je inbox? Zodat jij de beste teksten schrijft die je kunt?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!