Skip to main content
Blogposts

Goed interviewen doe je zo: 4 praktische tips

By juli 20, 2021No Comments

Goed interviewen doe je zo: 4 praktische tips

Jodi Bel

Goed interviewen doe je zo: 4 praktische tips

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Jodi

Jodi Bel

Leestijd4 minuten
Geschreven door Jodi

Bijna iedereen die schrijft, krijgt er weleens mee te maken: een interview. Je spreekt iemand over een thema, hun bedrijf of een geweldig nieuwtje en schrijft er naderhand een stuk over. Belangrijk dus, dat je tijdens dat gesprek of interview de juiste informatie boven tafel krijgt! Hoe doe je dat precies, goed interviewen? 

Een vraag die me al een tijdje bezighoudt. Na afloop van een gesprek denk ik weleens: heb ik eigenlijk wel alle informatie die ik wil hebben? Had ik nog meer te weten kunnen komen? En wat als ik andere vragen had gesteld, hoe was het gesprek dan gegaan?

Spoiler: het is altijd goed gekomen. Toch kan het je helpen om wat tips achter de hand te hebben. Zodat je zeker weet dat je iets hebt om op terug te vallen, en ervoor zorgt dat je iemands verhaal op de juiste manier overbrengt aan je lezers. Want dat is natuurlijk waar het uiteindelijk om draait!

Tip 1: Kies de juiste persoon

Je voorbereiding begint al bij het bepalen wie je gaat interviewen (als je die keuze hebt, tenminste). Bepaal wie de antwoorden op jouw vragen kan geven en welk verhaal je wilt vertellen. Oké, dit is een ontzettende inkopper. Een tip die je zelf ook wel had kunnen bedenken. Maar het is ook gewoon echt heel belangrijk!

Wil je bijvoorbeeld iets schrijven over het ontstaan van een bedrijf? Dan kun je het beste één van de oprichters spreken. Maar wil je iets weten over hoe dat bedrijf bijvoorbeeld hun herbruikbare waterfles aan de man brengt? Dan kun je beter iemand van de marketing- of salesafdeling aan haar jas trekken. Zoek dus naar de persoon die jou kan vertellen wat je wilt weten. Soms niet makkelijk, maar wel van groot belang!

Tip 2: Een goede voorbereiding is het halve werk

Weer een inkopper. Maar ook wéér een belangrijke: goed interviewen begint met een goede voorbereiding! Hoe beter je dat doet, hoe meer je hebt om op terug te vallen. Formuleer dus van tevoren alvast wat vragen die aansluiten op de kennis van de persoon tegenover je.

Dus vraag die boswachter hoe hij merkt dat de biodiversiteit in zijn bos verandert. En vraag die grote supermarktketen hoe zij voor een beter vleeskeurmerk zorgen. Zoek wat achtergrondinformatie over de persoon, z’n werk, geschiedenis of leuke projecten. Dan heb je wat informatie op een rij waar je tijdens je interview wat mee kunt. Je hebt namelijk de kans om antwoorden te krijgen van iemand die er echt iets van afweet: grijp je kans!

Tip 3: Laat ook de geïnterviewde zich voorbereiden

Wil je tijdens je gesprek of interview meteen de diepte in? Laat de persoon die je gaat interviewen dan van tevoren alvast een vragenlijst invullen waarin je allerlei basisvragen opneemt. Als je die antwoorden op voorhand al weet, kun je tijdens het gesprek verder ingaan op verschillende onderwerpen. En dan heb je meteen een handige houvast voor als je even niet meer weet wat je nog wilt vragen!

Een aantal basisvragen voor in zo’n vragenlijst zijn bijvoorbeeld: hoe lang doe je dit werk al? Sinds wanneer woon je hier? Wat zijn je toekomstdromen? Whatever ook maar van toepassing is! Je krijgt op deze manier niet alleen zelf alvast wat relevante informatie, maar zet ook meteen de geïnterviewde aan het denken.

Ps. Mocht je een celebrity interviewen, dan zijn dit soort vragen natuurlijk makkelijk van tevoren op te zoeken. In dat geval verwijs ik je terug naar Tip 2… 😊

Tip 4: Luister en laat los

Onze vierde tip is: luister goed en durf los te laten. Ja, ik hoor het je denken: ‘Maar net zei je nog dat ik me goed moest voorbereiden!’ Je hebt een punt. Maar de mooiste verhalen komen op onverwachte momenten! Dus klamp je niet te erg vast aan je voorbereiding. Kijk niet alleen naar wat jij wilt weten, maar hoor wat iemand zegt.

Bij goed interviewen hoort de durf om je vragenlijstje even aan de kant te schuiven en in te gaan op wat iemand op dat moment vertelt. Hoor je iets interessants? Vraag dan door! Geeft iemand een antwoord dat je niet begrijpt? Vraag om verheldering! Het allergaafste verhaal wat iemand te vertellen heeft, weet je namelijk nog niet. Dus je weet ook niet precies waar je naar moet vragen. De tofste verhalen pik je op door goede haakjes te vinden en daarop in te springen. Daar krijg je pas écht mooie verhalen van, die ook nog eens de aandacht van je lezer vasthouden 😊

Meer weten over goed interviewen?

Met een goed interview schrijf je dus een goed verhaal. Meer tips over hoe je mooie verhalen kunt vertellen? Of hulp nodig bij het vertalen van je verhaal naar een sprankelende tekst? Neem dan gerust contact met ons op.

En wil je elke week schrijftips in je inbox? Zodat jij de beste teksten schrijft die je kunt?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!