Skip to main content
BlogpostsStorytelling

Hoe teksten onze zintuigen beïnvloeden

By februari 28, 2022september 6th, 2023No Comments

Hoe teksten onze zintuigen beïnvloeden

Hoe teksten onze zintuigen beïnvloeden

Leestijd 2 minuten
Geschreven door Maud

alon winnen expert storytelling

Leestijd 2 minuten
Geschreven door Alon

Els schreef een tijdje terug al over mensen die kleuren zien in letters. Een bepaalde klank brengt een bepaalde kleur met zich mee. Maar heb je wel eens een geluidsfragment gehoord dat je op meerdere manieren kunt interpreteren, afhankelijk van het woord dat je erbij leest? Het lijkt magie, maar het heeft allemaal te maken met onze zintuigen. Die kunnen ons goed voor de gek houden! Hoe? Ik leg het je uit.

Waarom witte wijn beter smaakt als je naar Blondie luistert

Dit tussenkopje is de titel van een boek dat ik onlangs heb gelezen. Het boek beschrijft meerdere wetenschappelijke onderzoeken en analyses waarbij wordt gekeken hoe we onze zintuigen optimaal kunnen inzetten. Ze vertellen allemaal iets over de wisselwerking tussen menselijke zintuigen en perceptie van de realiteit. En ook onze taal speelt daarbij een grote rol.

Russell Jones, zintuiglijk marketeer en schrijver van het boek, kreeg de vraag om de knapperigheid van een ijshoorntje te verbeteren. Het uitgebreide onderzoek mag je zelf lezen, maar het kwam erop neer dat hoe hoger het geluid klonk tijdens het eten, hoe knapperiger mensen het ijshoorntje ervaarden. Nu zul je vast denken: wat heeft dit met taal te maken? Inderdaad: niks, maar bij dat gedeelte komen we nu.

Want wat bleek? De teksten op de verpakking van het ijshoorntje hadden net zo’n grote invloed op de smaak als de knapperigheid zelf! Dankzij korte en krachtige woorden vonden mensen het ijshoorntje knapperiger. Het gaat dus niet alleen om die ene hap, maar ál je zintuigen staan op scherp.

Niet alleen smaak, maar ook spraak

Mooi he, zo’n tussenkopje dat rijmt: dat klinkt weer lekkerder in je hoofd! En dat is precies hoe het werkt: geschreven taal beïnvloedt niet alleen onze smaak, maar ook onze spraak natuurlijk. Een verhaal, een blog, de krant of een folder: je hebt vast weleens iets hardop gelezen. Zodra een tekst anders is geschreven dan ‘normaal’ ga je deze woorden of zinnen ook anders uitspreken.

Neem bijvoorbeeld een uitroepteken of vraagteken. Zodra deze symbolen een zin beëindigen, ga jij de zin anders uitspreken. EN WAT DACHT JE VAN CAPSLOCK? Je hersenen worden getriggerd en krijgen ineens het signaal dat ze deze zin harder of zelfs schreeuwend moeten uitspreken. Grappig hè, hoe dat werkt? Zo zie je maar weer: taal heeft ongekende krachten!

Hulp nodig?

Kun je hulp gebruiken bij het schrijven van krachtige teksten? We’ve got you covered: schakel ons gerust in!

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!