Skip to main content
BlogpostsHelder Zakelijk Schrijven

Voegt het woord ‘er’ iets toe aan een tekst?

By juni 28, 2022september 19th, 2023No Comments

Voegt het woord ‘er’ iets toe aan een tekst?

Voegt het woord ‘er’ iets toe aan een tekst?

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Maud

Yannick portret

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Yannick

Is het je wel eens opgevallen? Je leest of schrijft een tekst en dat vage woordje ‘er’ komt er (😉) iets te vaak in voor. Is het nou echt zo’n doodzonde om dit woord te gebruiken? Een blog van Frankwatching inspireerde mij om hier even wat duidelijkheid over te geven.

In spreektaal is het niet zo erg om het woord ‘er’ te gebruiken: daardoor is je verhaal juist sneller te begrijpen! Je hebt namelijk minder woorden nodig om je verhaal duidelijk te maken. Maar wat betreft schrijftaal, willen we sterke teksten. En sterke teksten maak je door duidelijk te zijn. Weg met die vage taal dus!

Wanneer gebruik je ‘er’?

In de meeste gevallen gebruik je ‘er’ in combinatie met een voorzetsel of als onderwerp. Neem bijvoorbeeld: we gaan erheen of: er wordt gelachen. Maar stiekem zien we ‘er’ veel vaker terug in teksten. Terwijl je niet 15x het woord ‘er’ gebruikt als onderwerp in je teksten, toch?

Je zou het misschien niet verwachten, maar dit kleine woordje bestaande uit twee letters kun je op nóg drie manieren toepassen in een tekst. Wij zetten ze even voor je op een rij:

  • Voor een plaatsbepaling
  • In combinatie met een voorzetsel
  • In combinatie met een telwoord

Het woord ‘er’ in een tekst voegt dus wel degelijk iets toe! Maar ondanks dat staat ‘er’ vaker dan nodig in een tekst. Hoe dat kan? Omdat we ‘m onbewust in teksten gooien. En dat maakt jouw tekst zwakker. En eh, eigenlijk betekent ‘er’ hetzelfde als ‘daar’: het is een verzwakte vorm van dit woord. Zie bijvoorbeeld: ik werk al drie jaar bij dit bedrijf – Ik werk er al drie jaar.

Voorkom té veel ‘er’ in een tekst 

In principe kun je je in het Nederlands prima redden zonder ‘er’ te benoemen. Nu willen wij niet dat je jezelf in allemaal bochten wringt om dat te doen, helemaal niet zelfs. Maar we geven je wel graag een praktische tip zodat het woord ‘er’ niet je nieuwe stopwoordje wordt.

Als het woord ‘er’ in een tekst geen functie vervult, is het woord onnodig en zelfs overbodig. In deze gevallen kun je ‘er’ het beste weglaten uit de zin. Om even een voorbeeld te geven:

In deze blog wordt er beschreven wat de toegevoegde waarde van een bepaald woord is.

Correct is:

In deze blog wordt beschreven wat de toegevoegde waarde van een bepaald woord is.

 

Wil je met zo min mogelijk woorden een zo sterk mogelijke tekst schrijven? Neem contact met ons op: wij zorgen er graag voor dat jouw tekst duidelijk, toegankelijk en dus lekker leesbaar is!

Wil je nog meer handige taaltips in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!