Skip to main content
BlogpostsHelder Zakelijk Schrijven

De juiste woordvolgorde in een zin

By augustus 30, 2022september 19th, 2023No Comments

De juiste woordvolgorde in een zin

De juiste woordvolgorde in een zin

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Maud

Yannick portret

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Yannick

Teksten schrijf je met een doel. Informeren, amuseren, overtuigen, instrueren of activeren: het kan allemaal. Maar om te zorgen dat jouw lezers doen wat je wilt, is het belangrijk dat je teksten lekker leesbaar zijn. En een lekker leesbare, toegankelijke tekst begint bij de juiste woordvolgorde.

De meest gebruikte woordvolgorde in een Nederlandse zin is: onderwerp + persoonsvorm + rest van de zin. Neem bijvoorbeeld: wij rijden naar werk. Een hele eenvoudige zin waarin ‘wij’ het onderwerp is, ‘rijden’ de persoonsvorm en ‘naar werk’ de rest van de zin opvult.

Inversie

Maar je hoeft niet altijd met het onderwerp te beginnen. Soms begin je met het werkwoord of met een ander deel van de zin. In sommige situaties wisselen het onderwerp en de persoonsvorm van plek, dan hebben we te maken met een inversie. Dit gebeurt vooral bij:

  • Vraagzinnen
  • Als er een woordgroep vooraan in de zin wordt geplaatst, zoals de woorden: ‘morgen’, ‘gisteren’ of ‘vandaag’

Bij een inversie geldt de volgende woordvolgorde: persoonsvorm – onderwerp – rest van de zin – infinitief. Zie deze voorbeelden:

  • Rijd ik naar werk?
  • Morgen rijd ik naar werk
  • Morgen wil ik naar werk rijden

Bijzin

De juiste woordvolgorde kan dus per zin verschillen. Het hangt ervan af welk deel van de zin je wilt benadrukken. Zo hebben we bijvoorbeeld ook nog de bijzin. Een algemeen kenmerk van bijzinnen is dat ze een woordvolgorde hebben waarbij de persoonsvorm achteraan staat. De volgorde die dan ontstaat is: onderwerp – rest van de zin – alle werkwoorden

Voorbeeld: Ik neem mijn paraplu mee, omdat ik niet in de regen naar huis wil lopen.

Extra tip!

Na het onderwerp en de persoonsvorm is het belangrijk dat je de juiste zinsopbouw hanteert. Dit heeft te maken met tijd, manier en plaats. Kris vertelt je daar graag meer over in haar blog over: zo maak je de perfecte zin.

Heb je moeite met het zoeken naar de juiste woordvolgorde? Neem contact met ons op: wij helpen je graag uit de brand. Zo kun jij je op je eigen expertise richten terwijl wij zorgen voor toegankelijke, lekker leesbare teksten. Handig, toch?

Wil je nog meer handige taaltips in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!